A februári csúcs után már olcsóbb lett a nagybevásárlás

A februári csúcs után márciusban már olcsóbb lett a nagybevásárlás

A februári csúcs után már olcsóbb lett a nagybevásárlás

A februári csúcs után márciusban már olcsóbb lett a nagybevásárlás

Bank360 tartalom
2022-03-08 Frissítve: 2022-04-18
2022-03-09 Frissítve: 2022-04-18
19557169

Nyolc hónapja nem fordult elő, hogy csökkentek volna az árak a hipermarketekben, márciusban azonban ez is eljött. Persze csak havi összehasonlításban, tavaly márciushoz képest ugyanis több mint 13 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak – derült ki a Privátbankár.hu friss Árkosár felméréséből.

 

A statisztikai hivatal szerdán közzétette a februári inflációs adatot, amelyet a januári 7,9 után minden 8,3 százalékra ugrott. Erre még alig hathatott a február végén kirobbant ukrajnai háború, amely érdemben először majd a márciusi adatot befolyásolhatja.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A Privátbankár.hu Árkosár felmérésének friss adatait már a március eleji élelmiszerárakat mutatják, azt vizsgálva, hogy mennyibe kerül egy havi nagybevásárlás az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban.

 

A februári árengedményes akciók kifutása után az árstopos termékek átlagosan 3,1 százalékkal drágultak egy hónap alatt (ettől még nem kerülnek többe az előírtnál), míg a teljes kosár ellenértéke 2,9 százalékot csökkent februárhoz képest. Hét hónapnyi szakadatlan emelkedés után márciusban volt először erre példa az Árkosár felmérésben.

 

Míg februárban még több mint 26 ezer forintba került az átlagos családi nagybevásárlás, márciusban ennél 769 forinttal kevesebbet, 25 319 forintot kellett az áruházban hagynunk. Az éves átlagos áremelkedés természetesen ennek ellenére is magas volt: az árstoppal érintett termékek esetében 12,9 százalék, míg a teljes kosár esetében 13,5 százalék.

 

A Privátbankár.hu szerint egyetlen termék van, amelynél az árstop valószínűsíthetően egy komolyabb áremelkedéstől védett meg minket. A margarin és az étolaj ára ugyanis az azonos alapanyagok miatt jellemzően együtt mozog, mégpedig az elmúlt bő egy évben egyértelműen felfelé. A 2021-es egész éves drágulási dobogóján az étolaj és a margarin is szerepelt.

 

Most viszont az olaj árát megfogták az árstoppal, a margarinét azonban nem. Így aztán a margarin egyetlen hónap alatt közel 30 százalékot drágult, tavaly márciushoz képest pedig több mint 100 százalékot. Az olaj ezzel szemben ugyanannyiba kerül, mint egy hónapja és csak 10 százalékkal többe, mint egy éve.

 

Nagyon régen fordult már elő olyan, hogy havi összehasonlításban az Árkosárban vizsgált 30 termék felének csökkenjen vagy legalább ne emelkedjen az ára, ez most márciusban ez megtörtént. Éves összehasonlításban a 30-ból összesen 3 termék lett olcsóbb: a csokoládé 2, a vásárolt szeszesital közel 10, az alma pedig 17 százalékkal.

 

A felmérés részletes adatai itt olvashatóak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!