Lakáshitel folyósítás

A használt lakás az új favorit? A statisztika elárulja, milyen lakások kelendőek

Lakáshitel folyósítás

A használt lakás az új favorit? A statisztika elárulja, milyen lakások kelendőek

Varga Zsombor
2021-04-18 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-18 Frissítve: 2022-01-18
13718035

A folyósított lakáshitelek összege még a 2020-as koronavírussal terhelt év során is növekedni tudott, és bár 2021 januárjában alacsony szintre süllyedt a volumen, az év eleji gödör csak átmeneti megingásnak tűnik a februári folyósítás tükrében. Az év második hónapjában folyósított 68,7 milliárd forintnyi lakáshitel ugyanis 16,9 százalékkal múlta felül a januári 58,8 milliárdos értéket, így a lakáshitelek visszaesése csupán egy hónapig tartott.

 

Újépítésű helyett használt lakás

Bár megszokott, hogy a használt lakások vásárlása a legnépszerűbb felhasználási cél, a februári lakáshitelek különösen nagy arányban, a teljes hitelfolyósítás 79 százalékának megfelelő értékben landoltak a használt lakások piacán. Ez összesen 54,3 milliárd forintos hitelvolument jelentett. Mindeközben lényegesen kevesebb hitelt fordítottak újonnan épült lakás vagy ház megvásárlására. A mindössze 5,6 milliárdos hitelvolumen az újépítésű ingatlanra fordított legalacsonyabb érték az elmúlt években.

Nem változott viszont jelentősen a felújításra és korszerűsítésre felvett jelzáloghitelek összege, csupán 2,9 milliárd forint értékű folyósítás történt ebben a kategóriában. A lakásfelújítási hitel ugyan februárban már megjelent a bankok kínálatában, de a kihelyezett lakáshitelekben még nincs érzékelhető nyoma. Az építés és bővítés céljából felvett lakáshitelek volumene szintén stagnált.

 

Kis mértékben csökkent a kamatrögzítés hossza

Az új hiteligénylők többsége februárban is legalább egy évre rögzítette a kamatát, továbbra is egy százalék alatti a legfeljebb egy éves kamatrögzítést kérők aránya. A kamatrögzítés átlagos hossza ezzel szemben csökkent, csak 110 hónapra fixálták átlagosan az újonnan folyósított lakáshiteleket a januári 117 hónaphoz képest. 2020 júliusa óta nem volt ilyen rövid az átlagos kamatfixálás hossza.

 

Nem érték még el teljesen a padlót a kamatok

Az alacsony hitelköltségek még tovább tudtak mérséklődni az év második hónapjában. A lakáshitelek átlagos kamatlába így 3,94 százalékra süllyedt februárban a korábbi 3,97 százalékos értékről. Az átlagos hitelköltség mutató ugyancsak csökkent néhány bázispontot, így a lakáshitelek átlagos THM-e már csak 4,19 százalék volt februárban.

 

Lehetséges ugyanakkor az átlagosnál jobb ajánlatra is bukkanni még a teljes futamidőre rögzített kamatok esetén is. 12 millió forintos lakáshitelt 10 éves futamidőre például már akár 3,81 százalékos THM mellett felvehetünk a Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján, végig rögzített kamatok mellett. A visszafizetendő összeg 14 402 640 forint összesen, a törlesztőrészlet pedig 119 967 forint. Ugyanez az ajánlat 5 évre, vagyis a futamidő felére fixált kamatok esetén 3,25 százalékos THM-mel is elérhető. Az ennél rövidebb kamatperiódus kevésbé biztonságos, ráadásul a kalkulátor szerint nem is kecsegtet kedvezőbb THM-mel.

 

Válságban is stabil a lakáshitelpiac

A lakáshitelek gyors felpattanása arról tanúskodik, hogy a hiteltípus a gazdasági válság idején is ellenálló maradt, mindeddig csak rövid időre, átmenetileg esett vissza. Bár a lakásfelújítási hitel első hónapja eddig még nem eredményezett pótlólagos hitelfelvételt, az év elejétől elérhető további lakástámogatási kedvezmények segítséget nyújtanak a saját otthonban gondolkodók számára. Így az új lakások áfakedvezménye, a CSOK mellett visszaigényelhető áfa és illetékmentesség, valamint a lakásfelújítási támogatás serkentő   hatással lehetnek a lakáshitelpiacra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!