Anyuka és baba

A koronavírus sem tudta megállítani a babaváró hitelt

Anyuka és baba

A koronavírus sem tudta megállítani a babaváró hitelt

Daróczi Renáta
2020-12-09 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-09 Frissítve: 2022-01-18
11445686

6 híján 1000 milliárd forintnyi babaváró hitelt folyósítottak a bankok 2019 júliusa óta - derült ki a Bank360.hu elemzéséből, amit a Magyar Nemzeti Bank által közzétett folyósítási adatokból készített. 

 

Októberben nagyjából az elmúlt hónapok trendje alapján alakult a fogyasztási hitelezés a jegybanki statisztikák szerint: októberben is a tavasz óta tartó alacsony szinten maradt az új kihelyezett személyi kölcsön volumen. Szemben a személyi kölcsönökkel, a babaváró hitel folyósítását nem vetette vissza jelentősen a koronavírus járvány, októberben is válságállóbbnak bizonyultak.


 

 

 

Minek köszönhető a személyi kölcsönök iránti érdeklődés lanyhulása, miközben a babaváró hitel továbbra is népszerű?

 

  1. A személyi kölcsönök folyósítása a THM-plafonra vonatkozó kormányrendelet megjelenését követően időszakosan leállt. Ez a változás nem érintette a babaváró hiteleket, így azokat közel zavartalanul vehették igénybe a házaspárok. 
  2. A babaváró hitel gyerekvállalással kamatmentessé tehető, míg a személyi kölcsönöknél “csupán” számlanyitáshoz vagy jövedelem érkeztetéshez kötött kamatkedvezmények vehetők igénybe.
  3. A babaváró hitel a személyi kölcsönökkel szemben beszámítható önerőként egy lakásvásárláshoz - erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

Mire kell figyelnünk ha babavárót igényeltünk?

 

Fontos azonban megemlíteni, hogy a babaváró hitelnél olyan tényezőket is szem előtt kell tartanunk a babaváró hitel esetében, amelyek egy sima személyi kölcsönnél nem merülnek fel.

 

  1. Referenciakamat

 

Ahogy arról már több cikkünkben is részletesen írtunk legutóbb itt, a szerződésben szereplő ügyleti kamatunk nagyságát nagy mértékben befolyásolja a referenciakamat. Alapesetben ha legalább egy gyermek megszületik, akkor kamatmentessé válik a kölcsön. Viszont ha a házasság felbontásra kerül, vagy mégsem születik meg a vállalt gyermek, akkor a felvett kölcsön a szerződésben szereplő ügyleti kamatozású hitelre változik, így a továbbiakban már aszerint fog kamatozni. Emellett pedig az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetnünk egy összegben. Éppen ezért nem mindegy, hogy mekkora referenciakamatnál írtuk alá a szerződést. 

 

Ennek a mutatónak az alakulása és a visszafizetendő támogatásra gyakorolt hatása látható a lenti ábrán. Ennek értékét havonta teszi közzé az ÁKK, jelenleg 1,67 százalékon áll a mutató. Ez azokra fog vonatkozni, akik januárban tervezik az igénylést, az ehavi igénylők 1,66 százalékos referenciamutatóval számolhatnak.

 

 

 

  1. A családi állapot változása befolyásolja a szerződést

 

Ha az igénylők a szerződéskötést követő években elválnak az hátrányosan érinti a kölcsönt is. Ilyen esetben ugyanis visszafizetési kötelezettség terheli őket, amiről az előző bekezdésben írtunk.

 

  1. Nincs gyermek - nincs kamattámogatás

 

Ha a szerződésben vállalt határidőn belül nem születik meg az első gyermek, akkor is vissza kell fizetni a jogosulatlanul igénybe vett kamattámogatást, illetve a továbbiakban piaci kamat szerint fog tovább kamatozni a kölcsön.

 

Segítség a döntéshez

 

A feltételek illetve a kamat minden banknál megegyezik, mégis javasoljuk egy babaváró kalkulátor használatát, hiszen ebben nemcsak a kamatozást és a törlesztőrészletet, hanem az egyes élethelyzeteket is megismerhetjük.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!