Néhány órás izgalmat hozott a rakétacsapás a forint árfolyamában

A rakétacsapás megrángatta a forintot

Néhány órás izgalmat hozott a rakétacsapás a forint árfolyamában

A rakétacsapás megrángatta a forintot

Bank360 tartalom
2022-11-16 Frissítve: 2023-01-04
2022-11-16 Frissítve: 2023-01-04
30369113

A forintot is lebombázta a lengyelországi rakéta-becsapódás, de a történtek viszonylagos tisztázódása után visszatért oda, ahol az elmúlt napokban megnyugodni látszik az árfolyam.

 

Azonnal és nagyon durván reagált tegnap a forint arra a kedd esti hírre, hogy az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás következményeként rakéta csapódott be a Lengyelország területére is a határ közelében, megölve két embert. A háború kiterjedésének veszélye pillanatok alatt 406-ról 412 forint rántotta az euró árfolyamát.

 

Ugyanezt az azonnali hatást tükrözte a dollár árfolyama is. A hír előtt 391 forintot adtak a devizapiacon a dollárért, de azt követően azonnal 399-ig ugrott az árfolyam. Mostanra azonban már kijelenthető, hogy ez a hatás csak addig tartott, amíg nem tisztázódott, hogy a rakéta-becsapódás nem szándékos, Lengyelország elleni támadás eredménye, hanem nagy valószínűséggel egy célt tévesztett ukrán légvédelmi rakétáról van szó, amelyet a lengyel határ közelében lévő ukrán város ellen bevetett orosz rakétára lőhettek ki. Azt ugyan még vizsgálják, pontosan mi történt, de azt egyelőre kizárják, hogy a rakétatámadás eleve lengyel terület ellen irányult volna.

 

A forint tehát visszatért a 406-409 körüli euróhoz és a 390-393 körüli dollárhoz. Az elmúlt két hónap óriási hullámzása után a forint a 400-410 forinti sávban látszik stabilizálódni, amiben a tegnapi kiugrás majd visszaerősödés csak egy rövid kitérő volt – állítják a Bank360.hu szakértői.

 

A forint a háború kitörését követően folyamatos gyengült, aminek hatására a február végi 355 körüli euró árfolyam csaknem 415-re emelkedett július közepére. Ekkor egy extra kamatemeléssel az MNB meg tudta gátolni a további gyengülést. Ezután a forint egészen szeptember végéig egy széles sávban, 390 és 410 között ingadozva viszonylag stabil marad, időnként valamivel e fölé vagy alá menve.

 

A jegybank utolsóként beharangozott szeptember végi kamatemelését követően azonban elszabadult az árfolyam, egészen 433 gyengült a forint. Az MNB erre reagálva hirdetett meg a 13 százalékos alapkamathoz képest egy 18 százalékos egynapos betéti kamatot. Ezen az áron sikerült megfogni a forint árfolyamát, ami fokozatosan visszatért a szeptemberben jellemző 400-410-es sávba. Itt érte a tegnapi rakétacsapás híre. Az erre való durva, de szerencsére rövid ideig tartó árfolyammozgás a Bank360.hu szakértői szerint jól mutatják, hogy bármilyen váratlan külső hatás, különösen a háborúval kapcsolatos hír bármikor megrángathatja a forintot.

 

A dollár az elmúlt időben jelentősen gyengült az euróhoz képest, ismét a paritás (azaz az egyenértékűség) szintje alá esett, ebből fakadóan a forint is jelentősen erősödött a dollárhoz képest, a 445-ös csúcshoz képest 390-hez közelébe süllyedt. A dollár forint árfolyama most ugyanúgy reagált a háborús hírre, mint az euróé.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!