A szokásosnál is jobban nézzük meg, honnan kaptunk banki mailt

Adathalászok ostromolják az új nagybank ügyfeleit

A szokásosnál is jobban nézzük meg, honnan kaptunk banki mailt

Adathalászok ostromolják az új nagybank ügyfeleit

Bank360 tartalom
2022-04-26 Frissítve: 2023-07-09
2022-04-26 Frissítve: 2023-07-09
20990104

Nem múló adathalász támadásokra figyelmezteti az ügyfeleket a Budapest Bankot áprilistól magába olvasztó MKB. A csalók az egyesülést kihasználva igyekeznek adatokat szerezni a gyanútlan számlatulajdonosoktól.

 

Az elmúlt időszakban az összes magyarországi banknál tapasztalható volt, hogy nőtt az internetes adathalászati és egyéb csalási kísérletek száma, aminek hatására már a bankszövetség is figyelmeztetést adott ki. Az adathalászok és banki csalók módszereit és az ellenük való védekezési lehetőségeket a Bank360.hu itt írta le részletesen.

 

A Budapest Bank MKB Bankba történő 2022. március 31-i beolvadása különösen megnövelte az ilyen csalások veszélyét, hiszen az egyesülés előtt és után az érintett ügyfelek természetesnek vehették az átálláshoz kapcsolódó tájékoztatásokat. Ezt a helyzetet használhatják ki a csalók, aminek a veszélyére már márciusban felhívták a figyelmet.

 

A Magyar Bankholding azt közölte, hogy megnőtt a hozzá tartozó egyesült bank ügyfelei ellen indított adathalász kísérletek száma, a csalók az egyesülésre hivatkozva próbálnak banki adatokat kicsalni az ügyfelekből. A csalók jellemzően arra hivatkoznak, hogy a jogelőd Budapest Bank és MKB Bank egyesülése miatt szükségessé vált adataik vagy jelszavuk módosítása.

 

Gyakran arra kérik az ügyfeleket, hogy az általuk megadott linken jelentkezzenek be az internetbank fiókjukba, és ott adják meg az adataikat. Az e-mailekben található internetes oldalra vezető link megtévesztésig hasonlít a bank internetbankjának hivatalos bejelentkező felületére. A jelszavak és kódok így a csalók birtokába kerülhetnek, amelyeket felhasználhatnak banki tranzakciók kezdeményezéséhez.

 

A számlát vezető ügyfeleknek az adataik és pénzük védelme érdekében fontos tudniuk az alábbiakat:

 

·        Az MKB Bank sosem kéri az ügyfeleit az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésére hivatkozva, hogy az emailben szereplő linken keresztül lépjenek be az internetbankba.

·        A bankok soha nem küldenek olyan e-mailt, amely azonnali bejelentkezésre ösztönzik az ügyfeleket vagy sürgős intézkedést követelnek.

·        Az adathalász üzenetek tartalma gyakran nehezen értelmezhető és hiányos, nyelvezete magyartalan.

·        A hamis levél tárgya legtöbb esetben „Fizetési felszólítás” vagy „FONTOS”, és azonnali belépést sürget a megadott linken.

·        A bankok sosem kérik azt sem, hogy valaki telepítsen távoli hozzáférést biztosító programot vagy alkalmazást készülékére.

·        Az internetbankba kizárólag a bank hivatalos weboldalán és mobilos applikációján keresztül lépjen be!

·        Mindig olvassa el, hogy az egyszer használatos kódokhoz tartozó szövegezés mire ad felhatalmazást, és hogy a kód milyen tranzakció vagy módosítás végrehajtása érdekében készült.

·        Amennyiben megnyitotta az e-mailben szereplő hivatkozást és megadta az adatait, azonnal keresse fel a számlavezető bankjának ügyfélszolgálatát, és függessze fel netbank jogosultságát!

·        A bankok – így sem az MKB Bank, sem pedig a Takarékbank – semmilyen esetben, semmilyen csatornán (sem e-mailben, sem SMS-ben, sem telefonon) nem kéri az ügyfeleit arra, hogy adják meg a bankkártyájuk összes adatát, internetes banki jelszavukat, valamint soha nem kérik ügyfeleiktől a távoli elérést biztosító programok telepítését!

 

A Magyar Bankholdinghoz tartozó pénzintézetek ügyfélszolgálatait itt lehete elérni:

MKB Bank

Ügyfélszolgálat telefonszám: 06 80 350 350

Külföldről hívható ügyfélszolgálati telefonszám: +36 1 373 33 99

Takarékbank

Telefonos ügyfélszolgálat: +36 (1) 311-3110

 

A fenti tanácsokat természetesen minden bank ügyfelének érdemes megfogadni, hiszen az internetes, telefonos csalási kísérletek számának növekedése őket is veszélyezteti.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!