Amerikából kapta az ütést a forint árfolyama

Amerika tüsszentett, a forint megfázott – lehet-e ebből tüdőgyulladás?

Amerikából kapta az ütést a forint árfolyama

Amerika tüsszentett, a forint megfázott – lehet-e ebből tüdőgyulladás?

Tóth Levente
2023-03-13 Frissítve: 2023-03-24
2023-03-13 Frissítve: 2023-03-24
31882496

Rég kapott akkora ütést forint, mint hétfőn. A csapás Amerikából érte, és nagyrészt az onnan jövő hírektől függ az is, hogy az árfolyamgyengülés után megmarad-e a még bőven 400 alatti szinten. Ha a bizonytalanság tartós marad, aligha lesz képes megúszni a forint ennyivel. 

 

Több hónapos forinterősödést szakított meg hirtelen egy olyan amerikai bank csődje, amelynek a nevéről a magyarok többsége még életében nem hallott. A Silicon Valley Bank bedőlése annak ellenére okozott egy nap alatt csaknem 3 százalékos, 10 forintos romlást a forint euró árfolyamában, hogy ennek nincs semmi köze Magyarországhoz.

 

Az elmúlt egy év nagyon hektikus árfolyammozgásai során már megtapasztalhattuk, hogy a forint bármilyen nemzetközi politikai, háborús vagy gazdasági rossz hírre nagyon érzékenyen reagál. Ezt az európai gazdasággal vagy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos rossz hír esetén könnyebb megérteni, most azonban nem a szomszédban csapott be a mennykő, ami ráadásul nem is látszik akkorának, hogy attól a magyarok füle is csengjen.

 

Ha azonban Amerika tüsszent, attól a forint is megfázik. A gazdasági bizonytalanság ugyanis a befektetőket reflex-szerűen a biztonságosabb befektetések felé tereli, márpedig a forint nem ilyen. Az elmúlt egy évben több mint 20 százalékos árfolyammozgást produkáló forintot ilyen helyzetben büntetik a pénzpiacok akkor is, ha Magyarországról vagy Magyarországgal kapcsolatban nem érkezett semmilyen rossz hír.

 

Nagy a gyengülés, de még nem nagyon gyenge a forint

 

A forint árfolyamában ugyan egy nap alatt ekkora gyengülés még a háború kitörése óta is ritkaságszámba ment, azonban önmagában ez még nem tragédia. Sokkal fontosabb kérdés most az, hogy vajon a romlás tartós lesz-e vagy megmarad egy hirtelen kilengésnek, ami után visszaáll az elmúlt hetekben-hónapokban tapasztalható árfolyamszint.

 

A mostani gyengülésnél érdemes arra is emlékezni, hogy a nap végére kialakult 393 forint körüli euró árfolyam néhány hónappal ezelőtt még vágyak birodalmába tartozott. Tavaly ősszel a hazai és nemzetközi elemzők többsége egyértelműen 400 forint feletti árfolyamot prognosztizált 2023-ra. Közülük még a legoptimistábbak sem gondolták, hogy a tél végére már a 370-et ostromolja majd a forint. Az azóta bekövetkezett gyengülés a hétfői eséssel együtt kétségtelenül nagy, de a valódi jelentősége attól függ, milyen lesz a folytatás.

 

Arra nem érdemes azonban számítani, hogy az amerikai bankcsőd egy néhány napos sztori lesz az USA-ban és rajta keresztül a világ pénzpiacain, tőzsdéin. Az még egy laikusnak is nyilvánvaló lehet, hogy nem csip-csup bankbedőlésről van szó, ha ennek nyomán az USA pénzügyminisztere, majd maga Joe Biden elnök igyekszik nyugtatni a kedélyeket.

 

2008 emléke kísért

 

Nem volt még olyan rég az előző, 2008-as nagy világgazdasági válság ahhoz, hogy ne emlékezhetnénk a kezdetére. Akkor is Amerikában dőlt el az első dominó, aminek hatására aztán hamarosan összeomlottak a piacok az egész világon. Ebből a válságból szerencsére sokat tanult a világ, sokkal szigorúbb pénzügyi szabályokat hoztak, ami reményt ad arra, hogy a mostani bankcsődnek nem lesznek olyan mélyreható és az egész világra kiterjedő hatásai.

 

Ebben reménykedhet a forint és a magyar gazdaság is, hiszen a hatások elhárítására nem maradt túl sok eszköze. A forint védelmében és az infláció letörése érdekében a Magyar Nemzeti Bank jóformán már minden eszközt bevetett, a költségvetés a rezsiszámlák és a lassuló gazdaság terhe alatt nyög, így a legkevésbé sem hiányzik egy tartós világgazdasági bizonytalanság, netán válság.

 

Már csak egy őszi árfolyam hiányozna az inflációnak

 

Az elkövetkező napok amerikai történései, és azok nemzetközi hatásai döntik majd el, hogy a forint árfolyama hol képes megállni, megmarad-e 400 alatt, vagy 2022 nyarához, őszéhez hasonlóan ennél akár jóval drágább lesz egy euró.

 

Utóbbi már csak azért sem lenne jó, mert fékezné vagy akár meg is akaszthatná az infláció lendületesebb csökkenését, aminek az első jelei éppen mostanában tapasztalhatók a boltokban.

 

Ha Amerika csak tüsszentett, akkor ettől nem lesz nagyobb baj, legfeljebb valamivel gyengébb marad a forint. Ha azonban kiderül, hogy az amerikai bankrendszerben nagyobbak a gondok a most gondoltnál vagy mondottnál, attól a forint is tüdőgyulladást kaphat.

 

Az ATV Híradójában is beszéltünk a forint helyzetéről:

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!