A gyenge forinttól sokan menekültek euróba, de most bukhattak is rajta

A forint kilengéseitől egyre többen védik magukat euróval 

A gyenge forinttól sokan menekültek euróba, de most bukhattak is rajta

A forint kilengéseitől egyre többen védik magukat euróval 

Bank360 tartalom
2023-03-01 Frissítve: 2023-03-15
2023-03-01 Frissítve: 2023-03-15
31709102

Hatalmas árfolyammozgásokat produkált a forint az elmúlt egy évben, ami sok befektetőt terelt az euró felé. A forint mostanra nagyon sokat visszanyert a veszteségéből, de kérdés, hogy a biztonságot euróban keresőknek ez mennyire szegi kedvét.  

 

Az NN Biztosító kutatásából kiderült, a legtöbb magyar reagált valamilyen módon a változó gazdasági helyzetre, a forint 2022-ben tapasztalt gyengülésére és az erősödő inflációra. A leggyakoribb válaszreakció a költések visszafogása, de a hosszú távú megtakarítások is szerepelnek az egyéni válságkezelési megoldások toplistáján. Egyértelmű trend az „euroizáció” előretörése is.

 

Az euroizáció az a jelenség, amikor egy ország lakói, vállalkozásai spontán módon kezdik használni az eurót, annak ellenére, hogy nem az a hivatalos fizetőeszköz az adott országban. Az euroizáció egyik legmarkánsabb megjelenési formáját ma már a megtakarítások, befektetések jelentik.

 

Eurós nyugtató

 

Az NN Biztosító kutatásában megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy sokkal vagy valamelyest nyugodtabb lenne, ha euróban tarthatná a megtakarításait. 58 százalék gondolná stabilabbnak a pénzügyeit, ha euróban kaphatná a fizetését vagy a nyugdíját. Ma még elhanyagolható azok aránya, akik euróban kapják jövedelmüket, agyis még az átváltási költségek mellett is az eurót preferálta a megkérdezettek többsége.

 

Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a kutatás 2022 novemberének második felében készült, amikor 405-415 forint körüli árfolyamon mozgott az euró a pénzpiacon. Az a háború kirobbanása előtt jellemző 350-355-höz képest nagy értékvesztésnek számított, bár október elején volt ennél rosszabb, 430 feletti euró árfolyam is. 

 

Azóta viszont az elemzők többségének meglepetésére jócskán erősödött a forint, amikor az elmúlt időszakban tartósan meg tudta őrizni a 380-as vagy akár az alatti euró árfolyamát, március elején pedig már a 375-öt ostromolta. Ez ugyan még mindig jelentősen rosszabb, mint a háború előtti szint, de már nem annyira tragikus, mint a nyári és őszi.

 

Azt ugyan nem tudjuk, hogy mit mondanának most a kutatás megkérdezettjei, de alighanem a biztonságra törekvésük megmaradna, márpedig a forint hatalmas hullámvasutazása ebben nem segít. Persze ilyen forinterősödés idején azt is megtapasztalhatják az euró alapon befektetők, hogy ott is lehet aktuálisan bukni az árfolyamon. 

 

Egyre több az euró alapú megtakarítás   

 

“A turbulens környezetben abszolút érthető, hogy a stabilitást és kiszámíthatóságot keresik az ügyfelek, látva a forintárfolyam erőteljes pozitív és negatív kilengéseit. Az NN Biztosítónál saját értékesítésünkben is egyértelműen megjelenik ez a trend: 2022-ben az új szerződések állománydíjának már több mint 40 százalékát tette ki az eurós termékkör. Az év vége felé ráadásul látványosan erősödött az euró alapú értékesítés aránya. 2022 utolsó két hónapjában már az új üzletek több mint felét jelentette – érzékelteti a helyzetet Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója. Az NN szerint megfigyelhető az a trend, hogy az euró alapú befektetések már nem csak a vagyonosabb, hanem egyre szélesebb ügyfélkörben terjed Magyarországon.

 

A jelenség oka az lehet, hogy mind többen szeretnék megvédeni megtakarításaikat a forint esetleges további árfolyamkilengéseitől. Az életbiztosítások esetében a devizában (jellemzően euróban) történő befektetés is lehetőséget ad erre. 

 

Ha eurós befektetési egységekhez kötött terméket választunk, akkor jellemzően az eszközalapok mögöttes alapjaiban forintos befektetések nem is érhetők el az adott termék mögött, azonban még a forintos befektetési egységhez kötött életbiztosítások esetén is többségben vannak a devizában nyilvántartott mögöttes alapba befektető eszközalapok. 

 

Az ügyfeleknek azt érdemes ilyenkor mérlegelnie, hogy a fizetendő díjat forintban (forintos bevételek esetén ez a kiszámíthatóbb és nincs átváltási költség) vagy euróban szeretné fizetni. A megfelelő, devizában nyilvántartott mögöttes alapba befektető eszközalapok kiválasztásával így mind a forintos, mind az eurós termék megoldás lehet azoknak, akik forintgyengüléstől tartanak.

 

Az NN Biztosítónál például elérhető olyan befektetési egységekhez kötött eurós életbiztosítás, ami 100 százalékos tőkegaranciát nyújt az alapbiztosításra befizetett rendszeres díjakra lejáratkor vagy halálesetkor, még kedvezőtlen piaci tendenciák esetén is. A megtakarítást euróban tartják nyilván, és így is fizetik ki. 

 

A kutatásról

 

Az NN Biztosító megbízásából a Micra Market Research 2022. november második felében végezte a reprezentatív kutatást, amely a magyarországi 18-65 éves internet használókat nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely és régió szerint reprezentálja. A kutatásban 1000 válaszadó vett részt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!