Személyi kölcsönök kimutatása

Áprilisban már nem csökkent tovább a személyi kölcsönök kamata

Személyi kölcsönök kimutatása

Áprilisban már nem csökkent tovább a személyi kölcsönök kamata

Varga Zsombor
2021-06-25 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-25 Frissítve: 2022-01-18
14842618

Magabiztosak maradtak a személyi kölcsönök áprilisban az MNB statisztikái alapján. A tavasz közepén 37,3 milliárd forintos összegben folyósítottak személyi hiteleket, ami hasonló értéket tett ki, mint a márciusi 37,5 milliárd forint. Így ismét magas szinten folyósították a személyi hiteleket, ami megerősítette, hogy a hiteltípus kezdi kiheverni a koronavírus okozta válságot és a tavalyi THM-plafont.

 

Éves szinten még biztatóbbak a számok, hiszen a koronavírus első hulláma idején egyértelműen a személyi kölcsönök zuhantak be a legnagyobb mértékben a főbb hiteltípusok közül. Így a tavaly áprilisi 13,3 milliárd forintos folyósításhoz képest közel megháromszorozódott a személyi hitelek kihelyezése. A válság előtti szint azonban még messze van, így a 2019. áprilisi 49 milliárd forintos hitelvolumentől még elmarad az áprilisi érték. Vagyis van még lemaradása a személyi kölcsönöknek, de idén már felfelé mutat a havi folyósítási tendencia.

Az MNB kamatemelése előtt hónapokkal már stagnáltak a kamatok

 

Bár az MNB júniusi kamatemelése még nem gyakorolhat érdemi hatást az újonnan folyósított hitelek kamatára, a hitelköltségek azonban már áprilisban is csak stagnáltak. Az átlagos évesített kamatláb ugyanis 11,8 százalék volt áprilisban a személyi kölcsönök esetén, ami az előző havi 11,79 százalékhoz képest nem mutatott csökkenést. Az átlagos THM 12,51 százalék volt, ami szintén meghaladja az előző havi 12,49 százalékot, igaz, csak nagyon enyhe mértékben.

Bár a THM-plafon tavaly mesterségesen levitte a költségszinteket azon kevesek számára, akik igénybe tudták venni, januártól már ismét a piacnak megfelelő értékeket vett fel az átlagos évesített kamatláb (12,4 százalék), valamint a teljes hitelköltség mutató (12,8 százalék). Az év első hónapjaiban ezek a költségmutatók még csökkentek is, ez a folyamat azonban áprilisban jó eséllyel véget érhetett. A júniusi kamatemelés ugyan jelentősen még nem alakítja át a bankközi piacon elérhető forráslehetőségeket és így végső soron a lakossági ügyfelek számára elérhető hitelek árát, de egyértelmű jelzéssel bír a pénzügyi piac szereplői számára. Ezek után a bankok jó eséllyel már nem azt fogják mérlegelni, hogy lehet-e még csökkenteni a hitelkamatokon, hanem hogy mikor kezdjenek el majd árat emelni.

 

A Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján azonban még mindig lehet jelentősen az átlag alatti hiteleket kifogni. 3,5 millió forintos hitelt 6 évre ugyanis 9,15 százalékos THM mellett vehetjük fel. A törlesztőrészlet 62 720 forint, a visszafizetendő összeg pedig 4 515 840 forint.

 

Mindent felülírnak a biztonságos fixált kamatok

 

Áprilisban még tovább nőtt a biztos kamatozást választók aránya, a folyósított személyi kölcsönök 74 százalékát több, mint 5 évnél hosszabb kamatrögzítéssel vették fel. A fix kamatozás ráadásul még alacsony kamatokkal is párosul, hiszen ilyen hosszú kamatrögzítés mellett mindössze 11,5 százalékos évesített átlagkamat volt jellemző.

Ugyanakkor nagyon kevesen vették fel változó kamatozás vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálás mellett a személyi kölcsönt. A folyósított hitelösszeg kevesebb, mint 1 százalékára volt jellemző a legfeljebb egy éves kamatrögzítés, ráadásul az átlagos kamatszint is igen magas, 16,6 százalék ebben az esetben. Az előző hónapokban a hitelstatisztika alapján úgy látszott, hogy egyre emelkedik az ilyen rövid kamatperiódussal felvett hitelek aránya, ennek azonban már nincs nyoma.

 

Az MNB ugyanis revizionálta az adatokat (márciusban például 2,4 milliárd forint helyett 0,4 milliárd forint volt az éven belüli kamatrögzítéssel folyósított hitelösszeg az egy hónappal későbbi közlésben), így viszont már minden tényező a hosszabb kamatfixálás irányába mutat a személyi kölcsönök piacán. A korábban mutatott rövidebb kamatperiódus nem elhanyagolható aránya pedig valószínűleg még a tavalyi THM-plafon mellett felvett hiteleket jelentette.

 

Jó úton haladnak a visszazárkózás felé a személyi hitelek

 

A koronavírus harmadik hulláma nem törte meg a személyi kölcsönök kilábalását, így nagy visszaesésre nem érdemes számítani. A személyi hitelek iránti online kereslet is magasan alakult májusban, így előbb vagy utóbb a személyi kölcsönök is elérhetik a válság előtti magas szintjüket.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!