Folyósítási adatok

Nincs vége: újra rekordszinten a lakáshitelek folyósítása

Folyósítási adatok

Nincs vége: újra rekordszinten a lakáshitelek folyósítása

Varga Zsombor
2021-06-03 Frissítve: 2022-03-03
2021-06-03 Frissítve: 2022-03-03
14575600

Hiába a harmadik hullám tavaszi lezárásai, a lakáshitel áprilisban újra 100 milliárd forint feletti havi folyósítást könyvelhetett el, csakúgy, mint márciusban. A személyi kölcsön mindeközben stagnált, a babaváró hitel pedig enyhe mértékben visszaesett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtök reggeli közlése alapján – áll a Bank360 gyorselemzésében.

 

107,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok 2021 áprilisában. E hiteltípus folyósítási volumene márciust megelőzően soha nem haladta meg a 100 milliárd forintos határt, most viszont rögtön egymás után kétszer is. Az áprilisi folyósítási összeg még a márciusi 104,9 milliárd forintos volument is meghaladta néhány milliárd forinttal. 

Éves összehasonlításban az április összeg 46 százalékkal múlta felül a tavalyi, a koronavírus első hulláma elején tapasztalt mérsékelt keresletet. 

“Idén tavasszal a lezárások már nem voltak gátjai a lakáshitelek folyósításának, ami akkor is kiemelkedően magasnak számít, ha úgy tűnik: a tavaszi adatok részben az erőtlen téli lakáshitelpiacot ellensúlyozzák” – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

 

Nagyot pattant vissza éves szinten a személyi kölcsön

A személyi kölcsönök folyósítása 37,3 milliárd forint volt áprilisban, ami stabil folyósítási volument jelez a márciusi 37,5 milliárd forintos hitelvolumen után. A személyi hitelek esetében ez a stagnálás erőteljes éves dinamikával párosul, hiszen a járvány kitörése után a személyi hitelek estek vissza a legsúlyosabban a tavalyi járvány kitörése után.

Az éves növekedés szerint így a személyi kölcsönök közel megtriplázták a tavaly áprilissal bezuhanó hitelfolyósítási volument, 2,8 szorosára növekedett éves szinten a folyósítás. Bár a válság előtti szinteket még nem érte el a személyi hitelek havi volumene, a nagy éves növekedés így is jelzésértékű: a személyi kölcsönök úgy tűnik, hogy kikapaszkodtak a tavalyi gödörből.

 

Továbbra is mérsékelt a babaváró folyósítása

 A babaváró hitelek folyósítási volumene a téli hónapok során került alacsony szintre, amiből úgy tűnt, hogy márciusban már nagyrészt kikecmeregtek. Ez a visszazárkózás torpant meg most az áprilisi 49,7 milliárd forintos havi folyósítással, ami néhány milliárd forinttal elmarad a márciusi 53,8 milliárd forintos volumentől. Éves szinten viszont növekedtek a babaváró hitelek, 5,9 százalékkal múlták felül a tavaly áprilisi – a koronavírus járvány első hullámával terhelt – folyósítási összeget.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!