A dollár is fényesítette az aranyat a magyaroknak

Elővették a magyarok a rekord infláció elleni ősi receptet 

A dollár is fényesítette az aranyat a magyaroknak

Elővették a magyarok a rekord infláció elleni ősi receptet 

Herman Bernadett
2023-02-08 Frissítve: 2023-02-08
2023-02-08
31458674

Több mint hárommilliárd forint értékben vásároltak befektetési célú aranyat 2022-ben a BÁV Zálog fiókhálózatában. Ez az érték a 2021-es forgalom háromszorosának felel meg, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben, magas infláció idején a legbiztosabb eszközöket igyekeznek megtalálni a befektetők. 

 

A BÁV Zálog adatai alapján 2022-ben folyamatosan magas szinten volt az arany iránti kereslet, az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot. A legkedveltebb kiszerelés az 5 grammos volt, míg a legnagyobb értékben tavaly is a 100 grammos aranytömb fogyott.

 

„A történelmi tapasztalatok azt igazolják, hogy egy háborús helyzetben szinte azonnal megugrik az arany árfolyama, majd egy kisebb visszaesést követően állandósul az emelkedés. Pont ez történik most is. Az arany értékálló, alacsony kockázatot jelentő befeketésnek számít. Azonnali készpénzigény esetén pedig könnyen értékesíthető a világ bármely pontján” – érvel az arany mellett Dandé Imre, a BÁV hálózatirányítási igazgatója.

 

Válságos helyzetben hagyományosan az aranyban bíznak az emberek

 

Az arany világpiaci ára az elmúlt években jellemzően az 1600 és 2000 dollár közötti sávban mozgott. Az orosz-ukrán háború kitörését követően szinte azonnal 2000 dollár fölé kúszott a jegyzés. Ezt követően jelentős korrekció következett be, de 1650 dollár körüli árról ismét visszafordult az arany, amelyért jelenleg 1900 dollár körüli összeget adnak unciánkénti (31,1 gramm). 

 

Egy forintért vásárló magyar befektető számára ennél jóval nagyobb aranyármozgást okozott a dollár erősödése a forinthoz képest. Ez még az elmúlt hónapokban tapasztalható jelentős dollárgyengülést követően is az aranyon elkönyvelhető nyereség nagyobb részét adja egy hazai vevőnek.

 

A társaság által értékesített aranytömbök összértéke 2022 végére elérte a 3,3 milliárd forintot, ami 2021-hez képest több, mint háromszoros emelkedés. Az ékszerek iránti érdeklődés szintén erősödött az elmúlt évben, a forgalom itt is hárommilliárd forint felett zárt, a 2021-es esztendő 2,3 milliárdos eredményéhez képest. 

 

Az ékszerértékesítés szempontjából az egyik legerősebb hónapban, decemberben is 30 százalékkal nagyobb értékben vásároltak a társaságtól, mint egy évvel korábban. Ebbe beletartozik az is, hogy jelentősen nőtt a használt ékszerek iránti kereslet is, hiszen befektetési célból vizsgálva ezek ára kedvezőbb.

 

Többen mentek a zaciba hitelért, sokan így karácsonyoztak

 

A zálogfiókok bevételét azonban nemcsak az aranyforgalom növeli, hanem a hitelezés is. Míg a konjunktúra időszakában nem volt jelentős kiugrás, addig az elmúlt egy évben folyamatos változás figyelhető meg. Jelenleg a BÁV zálogkölcsönzésből származó forgalma 20 százalékkal nőtt 2021-hez képest.

 

A zálogkölcsönök fedezetét egyébként továbbra is 95 százalékban az aranyékszerek teszik ki. A december a zálogpiacon általában kiváltási hónapnak számít, hiszen az ünnepi időszakban az emberek szeretik ezeket a tárgyakat otthon tudni. 2022 decemberében a megváltozott gazdasági helyzetnek megfelelően közel 15 százalékkal csökkent a kiváltási ráta 2021 decemberéhez viszonyítva. A zálogtárgyak rendezési aránya még mindig magas, 90 százalék felett van. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!