Mostantól az MKB-nak fizetik a hitelt a Sberbank volt ügyfelei

Az MKB-hoz került 38 ezer sberbankos ügyfél, ez a teendőjük a hitelükkel

Mostantól az MKB-nak fizetik a hitelt a Sberbank volt ügyfelei

Az MKB-hoz került 38 ezer sberbankos ügyfél, ez a teendőjük a hitelükkel

Bank360 tartalom
2022-08-01 Frissítve: 2023-04-27
2022-08-01 Frissítve: 2023-04-27
28684763
28718564

Augusztus elsejével a Sberbank 38 ezer ügyfelének hitele átkerült az MKB-hoz. Az adósok fizetési feltételei nem változtak, egyelőre ugyanúgy és ugyanoda kell törleszteniük, mint eddig.

 

Lezárult a Sberbank Magyarország Zrt. „v.a.” mintegy 330 milliárd forintos hitelportfóliójának átruházása az MKB Bank részére. A tranzakcióval mintegy 35 ezer lakossági és háromezer vállalati ügyfél kölcsöne került át új bankhoz. A Sberbank által nyújtott személyi kölcsönök, lakáshitelek, babaváró hitelek, illetve vállalati kölcsönök és Széchenyi hitelek is átkerültek az MKB-hoz. Az átruházásra azt követően került most sor, hogy a májusban az MKB nyerte azt a pályázatot, amelyet a végelszámolás alatt álló Sberbank hitelállományának átvételére írt ki a Pénzügyi Stabilitási és Nonprofit Kft. 

 

A Sberbank korábbi magyarországi ügyfeleinek egyelőre nincs az ügyintézéssel kapcsolatos teendőjük, az MKB Bank keresni fogja őket. A meglévő hitelükkel kapcsolatos kérdéseikkel továbbra is a Sberbank ügyfélszolgálatához fordulhatnak az érintett ügyfelek.

 

Mi lesz a sberbankos hitelekkel az MKB-nál?

Az átruházást követően a hitelszerződésekre alkalmazandó általános szerződési feltételek módosultak. Az MKB által alkalmazott általános szerződési feltételek és üzletszabályzat a bank hpnlapján itt érhető el, a „Hatályos üzletszabályzatok” menüpont alatt lévő Általános Üzletszabályzat törzsszövege és annak III. számú Függeléke.

 

Az átruházás következtében felmerülő költséget, díjat nem hárítanak át az ügyfelekre, a szerződésből eredő kötelezettségeik az átruházás miatt nem válnak terhesebbé, az egyes hitelszerződésekben rögzített egyedi feltételek nem változnak.

 

Az átruházás napját, augusztus elsejét követően a szerződés szerinti fizetési kötelezettségeket, és minden más adósi kötelezettséget az MKB részére kell teljesíteni, valamint az MKB Banknak kell címeznie minden nyilatkozatot, kérelmet és panaszt.

 

A törlesztési számlaszámok változatlanok

A hitel nyilvántartására és törlesztésére használt hitelszámlaszám(ok) nem változtak, azok az átruházás napját követően is a következő közzététel szerinti számlaszám(ok), amelyeket itt lehet elérni. Az ügyfeleknek a fizetési kötelezettségüket ide kell változatlanul teljesíteni.

 

Az átruházás megtörtéről külön értesítőt kapnak az ügyfelek

A szerződések átruházásával az MKB-ra szálltak át a szerződést biztosító megállapodásokból eredő jogok és kötelezettségek (például a zálogjogi, a kezességi, az engedményezési és biztosítási szerződésekből eredő jogok és kötelezettségek). A szerződés és az azt biztosító megállapodásokból eredő jogok és kötelezettségek átruházásához az ügyfelek jóváhagyása, hozzájárulása nem szükséges.

 

Amennyiben a szerződések alapján korábban esetlegesen fennállt, le nem hívott hitel, illetve kölcsön folyósítása a Sberbank hitel- és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó engedélyének visszavonásával lehetetlenült el, akkor ezek folyósítását az MKB-tól nem igényelhetik az ilyen ügyfelek.

 

Amennyiben az átruházással érintett ügyfél az átruházással összefüggésben augusztus elsejéig nem élt felmondási jogával, az átruházás időpontját követően az MKB és a Sberbank közös nyilatkozatban értesíti az átruházás megtörtéről. Az értesítést a hitelszerződést biztosító megállapodások kötelezettjei részére is megküldik. Ez a tájékoztatás kiterjed az új kapcsolattartók elérhetőségeire, a követelések teljesítésével kapcsolatos technikai, adminisztratív és egyéb információkra.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!