Babaváró hitel referenciakamat változás

2020. márciustól tovább emelkedik a babaváró hitel referencia kamata

Babaváró hitel referenciakamat változás

2020. márciustól tovább emelkedik a babaváró hitel referencia kamata

Vrazsovits Rita
2020-02-17 Frissítve: 2022-01-18
2020-02-17 Frissítve: 2022-01-18
6929206

A novemberi mélypont óta folyamatosan emelkedik a babaváró hitelre vonatkozó referencia kamat. Összefoglaltuk, mit jelent ez azok számára, akik most szeretnék igényelni az államilag támogatott kölcsönt. 

 

Véget ér a jó világ a babaváró hiteleseknek?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szokás szerint a hónap elején közzétette a babaváró hitelnél figyelembe vett aukciós átlaghozamokat. A márciustól érvényes 1,19 százalék még messze van a tavaly nyári értékektől; az első szerződéseket megkötő házaspárok még 2,10 százalékos referenciaértékkel számolhattak. Legjobban azok jártak, akik decemberben írták alá a szerződést, hiszen a rájuk vonatkozó érték már csak 1,00 százalék volt.

 

Ha nem születik gyermeke a házaspárnak az igényléstől számított öt éven belül, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben, a grafikonon szereplő kamatozás szerint.

 

Babaváró hitel referencia kamat

Mennyit kell visszafizetni a kamattámogatás elvesztése után?

 

A kamattámogatás megszűnése után a hitelt piaci kamatozású kölcsönként kell tovább törleszteni. A vonatkozó referenciakamat számítása ebben az esetben eltér attól, amit a bankoknak a kamattámogatás időszakában kell alkalmazniuk. A kamattámogatás időszakában a kamat nem haladhatja meg az ÁKK által közzétett, “a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értékét”

 

Ez alapján az egy összegben visszafizetendő összeg a táblázatban szereplő számok szerint alakul. Láthatjuk, hogy a referenciaérték emelkedése miatt a márciusi igénylőknek több mint 100 ezer forinttal többet kell visszafizetniük a kamattámogatás elvesztése után. Emellett az is látszik, hogy a tavaly második félévre jellemző csökkenés nagyobb ütemű volt, mint az emelkedés - így a visszafizetendő érték még messze elmarad attól, ami az első igénylőkre vonatkozott.

 

Babaváró hitel visszafizetés

A kamattámogatás megszűnése után ez a számítási mód annyiban módosul, hogy nem a háromhavi átlaggal kell számolni, hanem a közzétételt megelőző egy hónap átlagával, illetve ennek az átlagnak a 130 százalékához nem 2, hanem 5 százalékpontot lehet hozzáadni. Eszerint a kamattámogatás megszűnése után így alakulnak a kamatok.

 

Babaváró hitel referenciakamat

Ezek a számok csak irányadóak, hiszen a babaváró hitel egy 5 éves kamatperiódusú hitel, és a kamattámogatás elvesztésekor már az akkor érvényes referenciakamat alapján fogja a bank kiszámítani, hogy milyen feltételekkel kell tovább törleszteni a kölcsönt.

 

Hol tudom megnézni a babaváró hitel referenciakamatát?

A rendelet szerint az ÁKK-nak minden hónapban, legkésőbb a harmadik munkanapon közzé kell tennie a következő hónapra vonatkozó referenciaértéket. Itt a kamattámogatás idejére vonatkozó referenciakamat található meg, innen pedig a kamattámogatás megszűnése után érvényes referenciaérték tölthető le.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!