Babaváró hitel referenciakamat változás

2020. márciustól tovább emelkedik a babaváró hitel referencia kamata

Babaváró hitel referenciakamat változás

2020. márciustól tovább emelkedik a babaváró hitel referencia kamata

Vrazsovits Rita
2020-02-17 Frissítve: 2020-08-14
2020-02-17 Frissítve: 2020-08-14
6929206

A novemberi mélypont óta folyamatosan emelkedik a babaváró hitelre vonatkozó referencia kamat. Összefoglaltuk, mit jelent ez azok számára, akik most szeretnék igényelni az államilag támogatott kölcsönt. 

 

Véget ér a jó világ a babaváró hiteleseknek?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szokás szerint a hónap elején közzétette a babaváró hitelnél figyelembe vett aukciós átlaghozamokat. A márciustól érvényes 1,19 százalék még messze van a tavaly nyári értékektől; az első szerződéseket megkötő házaspárok még 2,10 százalékos referenciaértékkel számolhattak. Legjobban azok jártak, akik decemberben írták alá a szerződést, hiszen a rájuk vonatkozó érték már csak 1,00 százalék volt.

 

Ha nem születik gyermeke a házaspárnak az igényléstől számított öt éven belül, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben, a grafikonon szereplő kamatozás szerint.

 

Babaváró hitel referencia kamat

Mennyit kell visszafizetni a kamattámogatás elvesztése után?

 

A kamattámogatás megszűnése után a hitelt piaci kamatozású kölcsönként kell tovább törleszteni. A vonatkozó referenciakamat számítása ebben az esetben eltér attól, amit a bankoknak a kamattámogatás időszakában kell alkalmazniuk. A kamattámogatás időszakában a kamat nem haladhatja meg az ÁKK által közzétett, “a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értékét”

 

Ez alapján az egy összegben visszafizetendő összeg a táblázatban szereplő számok szerint alakul. Láthatjuk, hogy a referenciaérték emelkedése miatt a márciusi igénylőknek több mint 100 ezer forinttal többet kell visszafizetniük a kamattámogatás elvesztése után. Emellett az is látszik, hogy a tavaly második félévre jellemző csökkenés nagyobb ütemű volt, mint az emelkedés - így a visszafizetendő érték még messze elmarad attól, ami az első igénylőkre vonatkozott.

 

Babaváró hitel visszafizetés

A kamattámogatás megszűnése után ez a számítási mód annyiban módosul, hogy nem a háromhavi átlaggal kell számolni, hanem a közzétételt megelőző egy hónap átlagával, illetve ennek az átlagnak a 130 százalékához nem 2, hanem 5 százalékpontot lehet hozzáadni. Eszerint a kamattámogatás megszűnése után így alakulnak a kamatok.

 

Babaváró hitel referenciakamat

Ezek a számok csak irányadóak, hiszen a babaváró hitel egy 5 éves kamatperiódusú hitel, és a kamattámogatás elvesztésekor már az akkor érvényes referenciakamat alapján fogja a bank kiszámítani, hogy milyen feltételekkel kell tovább törleszteni a kölcsönt.

 

Hol tudom megnézni a babaváró hitel referenciakamatát?

A rendelet szerint az ÁKK-nak minden hónapban, legkésőbb a harmadik munkanapon közzé kell tennie a következő hónapra vonatkozó referenciaértéket. Itt a kamattámogatás idejére vonatkozó referenciakamat található meg, innen pedig a kamattámogatás megszűnése után érvényes referenciaérték tölthető le.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!