Szja visszatérítés

Bekeményít a NAV: csak annak utalnak februárban, akinek tudnak hova

Szja visszatérítés

Bekeményít a NAV: csak annak utalnak februárban, akinek tudnak hova

Bank360 tartalom
2021-12-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-14 Frissítve: 2022-01-18
17639227

A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg 2022. február 15-ig az idén befizetett adójukat, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismeri az utaláshoz szükséges adatokat - erre hívta fel közleményében a figyelmet az adóhivatal. Ha a szülő nem nyilatkozik, a belföldi bankszámlaszám vagy postacím ismerete nélkül nem tud utalni a NAV.

 

Akár 809 ezer forintot is visszakaphatnak a gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukból, emellett a vállalkozók az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katások pedig a tételes adó negyedét kaphatják vissza.

Aki családi pótlékot kap, annak nincs teendője

A felhívás azokra a szülőkre nem vonatkozik, akik családi pótlékra jogosultak, hiszen az ő adataikat ismeri az adóhatóság. Ők az adó-visszatérítést oda és abban a formában fogják megkapni, ahogyan a családi pótlékot is: utalással vagy postai úton. 

 

Azoknak a szülőknek viszont, akik nem kapnak családi pótlékot, de jogosultak családi kedvezményre, nyilatkozniuk kell, máskülönben a NAV nem tudja nekik elutalni a visszatérítést. A nyilatkozatra 2021. december 31-ig van lehetőség - ehhez ki kell tölteniük a VISSZADO-nyilatkozatot. A nyilatkozattal kapcsolatos információkat ebben a cikkben foglaltuk össze. 

Elveszti a pénzt, aki nem nyilatkozik év végéig?

Nem, erre nem kerülhet sor. Aki jogosult, az meg fogja kapni a pénzt, csak később, mint a többiek - leghamarabb 2022. március 1-től kezdődően. A NAV ezért minden jogosult szülőt arra biztat, hogy ellenőrizze az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban az adatokat, és adják be a nyilatkozatot év végéig, ellenkező esetben csak utólag, a 2021-es szja-bevallásban lesz lehetőség visszaigényelni az idén befizetett adót. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!