Már nemcsak a vevőkre, hanem az eladókra is vadásznak a csalók az interneten

Eladnál valamit a neten? Most rád vadásznak a banki csalók!

Már nemcsak a vevőkre, hanem az eladókra is vadásznak a csalók az interneten

Eladnál valamit a neten? Most rád vadásznak a banki csalók!

Bank360 tartalom
2022-10-09 Frissítve: 2022-10-08
2022-10-09
29821115

Már nemcsak a vásárlás, hanem az eladás is veszélyes lehet az interneten. A legújabb banki csalásban azokat igyekeznek kifosztani, akik fölöslegessé vált dolgaikat akarják eladni az online piactereken. 


Újabb csalási hullám veszi célba a bankok ügyfeleit, ezúttal olyan gyanútlan eladók a célpontok, akik feleslegessé vált tárgyaikat kínálják eladásra az interneten. A visszaélésen keresztül ugyanis a vásárlónak hitt személy megszerezheti a banki adatokat és a bankszámlán lévő teljes összeget - figyelmeztette az ügyfeleit az OTP Bank, amely le is írta, hogyan próbálják meg a csalók átverni az eladókat. A technika nem bankspecifikus, tehát mindenkinek érdemes vele tisztában lenni vele, hiszen nem csak az OTP ügyfeleit próbálhatják meg így átverni.

 

A csalásban az az újszerű, hogy eddig általában a vevőket támadták az online térben kamu hirdetésekkel vagy/és profilokkal. Most azokra csapnak le, akik az egyre népszerűbb online piactereken kínálják fölösleges dolgaikat. Mivel ők jellemzően nem profi eladók, sokan közülük nem rendszeresen és folyamatosan használják ezeket a portálokat, könnyebb őket becsapni, főleg ha először próbálkoznak eladással egy ilyen oldalon.

 

A csalás menete

  1. A csaló először vevőként jelentkezik, és a megvett dolgot valamelyik ismert csomagküldővel kéri kézbesíteni. Emiatt elküldi a csomagküldő oldal linkjét, ami természetesen hamis. Jellemzően valamilyen széles körben használt üzenetküldő alkalmazás (WhatsApp, Viber) használatával.
  2. A link egy a csomagküldő oldalára kísértetiesen hasonlító oldalra irányít, ahol előbb regisztrálni kell, majd az áldozatot átirányítják egy, internetbank belépő oldalára hasonlító oldalra, ami természetesen szintén hamis, de ha valaki gyanútlan, elhiheti, hogy a hivatalos, biztonságos banki oldalon jár.
  3. A kamu oldalon a belépéshez szükséges összes érzékeny banki adatot bekérik az eladótól (bankszámlaszám, jelszó, internetbanki azonosító, SMS jóváhagyó kód).
  4. Az adatok birtokában az elkövető be tud lépni az áldozat netbankjába, és a kódok birtokában akár a bankszámlán lévő teljes összeghez hozzáférhet.

 

Hogyan lehet elkerülni ezt az átverést?

  • Ne nyisd meg a vásárló által küldött, csomagküldő szolgáltatás weboldalára átirányító linket! 
  • Ne engedj a vásárló nyomásának, nem fog kár érni, ha ilyenkor elállsz az eladástól. Teljesen életszerűtlen ilyen helyzetben, hogy a vevő intézze a postázást, szállítást. Ezt mindig te tedd meg, ez a banki csalás elkerülésétől függetlenül is ajánlható.  
  • Ha mégis megnyitottad a linket, semmilyen banki azonosítóját ne adja meg!
  • Mindig ellenőrizd az egyes számlatranzakciókhoz kapcsolódó banki üzenetek tartalmát, azokat ne automatikusan hagyd jóvá!
  • A bank üzenetei minden esetben tartalmazzák magát a megerősítésre váró műveletet is. Ha olyan üzenetet kapsz, amely nem az által szándékolt műveletet tartalmazza, azt semmiképpen se hagyd jóvá!
  • Minden esetben ellenőrizd az internetes böngésző címsorában szereplő címet, és amennyiben az a legkisebb mértékben is eltér az internetbank belépő oldalának címétől, illetve az magyar bank esetében nem „.hu”-ra végződik, azonnal zárd be a böngészőt.

 

Ha mégis a csalás áldozatává lettél, vagy erre gyanakszol, akkor haladéktalanul jelezd az esetet a bankodnak a telefonos ügyfélszolgálaton, bankfiókban vagy banki mailen. A gyorsaságnak nagy jelentősége lehet, különösen abban az esetben, ha ugyan sikerül a csalóknak kicsikarni belőled a jelszavaidat, de közvetlenül azután mégis gyanút fogsz. 

 

Az adathalászok és banki csalók többi trükkjéről és azok megelőzéséről itt írtunk. A gyors letiltáshoz és bank segítséghez szükséges telefonszámokat pedig itt gyűjtöttük össze.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!