bankkártya letiltás telefonszámok

Bankkártya letiltás - milyen számot hívjak?

bankkártya letiltás telefonszámok

Bankkártya letiltás - milyen számot hívjak?

Vrazsovits Rita
2024-07-19 Frissítve: 2024-07-19
2022-03-30 Frissítve: 2024-07-19
20138752

Sehol nem találod a bankkártyád? Elvesztetted, esetleg ellopták? Mutatjuk, melyik banknál hogyan tudod leggyorsabban letiltani. 

 

Cetelem

A Cetelem telefonos ügyfélszolgálata a 06 1 458 6070 számon érhető el. A hitelkártya letiltásra a 2-es menüponton belül (meglévő hitellel kapcsolatos ügyintézés) a hitelkártya ügyintézést kell választani (1-es menüpont), és azon belül a 4-es menüpont lesz a kártyaletiltás. Az ügyintézés a 8 jegyű ügyfélazonosító megadásával felgyorsítható. 

 

CIB Bank

A CIB Banknál a +36 1 4242 242 telefonszámot lehet hívni a hét minden napján, 0-24 óráig. A tiltáshoz a 9-es menüpontot kell kiválasztani.

Erste Bank

Az Erste Banknál a sürgősségi bankkártyaletiltásra fenntartott telefonszám a következő: +36 1 302 5885. Emellett a lakossági és mikrovállalati ügyfelek ezt a számot is hívhatják: +36 1 298 0222, a vállalati ügyfelek részére pedig ez a telefonszám áll rendelkezésre: +36 1 298 0223. A bankkártya letiltásához nem szükséges TeleBank azonosítóval és TPIN kóddal bejelentkezni. A kártya letiltásához a 16 jegyű kártyaszámot, ennek hiányában nevet és személyes adatokat szükséges megadni. 

 

Gránit Bank

A Gránit Banknál két telefonszám is hívható. Bankkártya letiltásra a +36 1 510 0527, illetve a +36 70 960 9871 számon is van lehetőség. 

 

K&H Bank

A K&H Banknál külföldről és belföldről is ingyenes hívható a +36 80 414 243 szám. 

 

MagNet Bank

A bankkártya letiltására a MagNet Banknál az alábbi módokon van lehetőség:

 • telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a +36 1 766 4544 vagy a +36 1 428 8888 telefonszámok valamelyikén 0-24 órában,
 • személyesen valamelyik bankfiókban, nyitvatartási időben 
 • NetBankon vagy MobilBankon keresztül.
   

MBH Bank (volt MKB, Takarék és Budapest Bank ügyfelek)

0-24 óráig a MBH Bank-nál a következő telefonszámon: +36 1 212 02 02 lehet letiltani a kártyát, vagy a számlavezető fiókban a nyitvatartási időn belül.

 

OTP Bank

A kártya letiltáshoz használható +36 1 366 6000 telefonszámot éjjel-nappal lehet hívni, akár 20-as, 30-as és 70-es előhívón is. Hívható emellett az OTPdirekt éjjel-nappal elérhető vonala a +36 1 366 6666 telefonszámon is, itt a 0-ás menüpontot kell kiválasztani. A letiltást el lehet intézni a mobilbankban és az új internetbankban is.

 

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Banknál az ingyenes hívható +36 80 488 588 szám belföldről és külföldről is elérhető. Emellett a +36 1 484 8484 telefonszámon a 8-as menüpontot kiválasztva van lehetőség a bankkártya letiltására. 

 

UniCredit Bank

Az UniCredit Bank ügyfeleinek a +36 1 325 3200 telefonszámot kell felhívni a bankkártya letiltáshoz, de elérhető az ügyfélszolgálat a 20-as, 30-as és 70-es előhívón is. A bankkártya letiltás az 1-es menüponton belül az 1-es almenüpont lesz.

 

Nézd meg, hogyan spórolhatsz évi több tízezer forintot a bankszámládon! Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait és válaszd a legolcsóbbat a Bank360 bankszámla kalkulátorával!

 

Mikor kell letiltani a bankkártyát?

Minél többször használjuk a bankkártyánkat, annál nagyobb az esélye annak, hogy a kártya eltűnik, ellopják, vagy a neten keresztül visszaélnek az adatainkkal. Ilyenkor mindenkit az foglalkoztat, hogy mi lesz akkor, ha a kártyával pénzt vesznek le, vagy vásárolnak, hiszen ma már nem nagy ördöngösség érintéses terminálokon 15 000 forint alatt fizetni PIN-kód nélkül. 

 

Ha elveszett a kártya, vagy felmerült a gyanú, hogy ellopták, érdemes megállni egy pillanatra, még mielőtt a letiltás mellett döntenénk. Triviális dolog de az esetek túlnyomó többségében az is megoldást jelenthet, ha alaposan körülnézünk, hiszen lehet, hogy csak olyan helyen hagytuk a kártyát, ahol eddig nem kerestük. 

 

Mielőtt a bankkártya letiltása mellett döntenénk, vegyük számításba, hogy az új kártya legyártása pénzbe kerül, vagyis költségünk mindenképp lesz a letiltás után. 

 

Van más módja is annak, hogy ne tudják használni a kártyát, amíg meggyőződünk róla, hogy tényleg lopás történt, vagy nincs lehetőség megtalálni a kártyát. Beállíthatjuk például a vásárlási napi limitet és a készpénzfelvételi limitet egyaránt nullára, így elkerülhetjük azt, hogy illetéktelenek fizetni tudjanak a kártyával. Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz meg a kártya, akkor jöhet a tiltás. 

 

Hogyan lehet letiltani a bankkártyát?

A fentiek mellett nézzük meg általánosságban is, hogy mit érdemes tudni a bankkártya letiltás lehetőségeiről. Ma már nincs olyan pillanat, amikor ne lehetne letiltani a kártyát: telefonon a nap 24 órájában megtehetjük ezt. Nincs akadálya annak sem, hogy személyesen, a bankfiókban kérjük az ügyintézőt arra, hogy tiltsa le a bankkártyát, vagy hogy módosítsák a limiteket.

 

A bankkártya letiltás legkönnyebb módja, ha netbankon vagy mobilapplikáción keresztül tiltjuk le, hiszen ez a két megoldás kínálja a leggyorsabb eredményt, ráadásul a bankok többségénél van már erre lehetőséged.

 

Akkor sincs nagy probléma, ha a baleset külföldön esett meg veled, hiszen vagy egy külön erre dedikált, ingyenesen hívható telefonszámon tilthatjuk le a kártyát, vagy ugyanúgy megoldható interneten keresztül a netbankban vagy a mobilbankban. 

 

Hogyan lehet visszaélni az elvesztett bankkártyával?

Sajnos a tolvajok fantáziája végtelen, ha hasznot akarnak húzni valakinek a szorult helyzetéből. Megannyi módon elemelhetik a pénzt a számláról, ami a kártyatulajdonosnak és a banknak is kellemetlen, ezért fontos, hogy időben megtörténjen a bankkártya letiltás. Nézzünk csak néhány ismertebb példát:

 

 • A bank üzeneteire megtévesztésig hasonló e-mail üzenettel szedik ki nem csak a bankkártya, de a bankszámlaadatokat is.
 • A „hagyományos” fizikai lopás után, ha a pénztárcában tartja valaki a PIN-kódot is (vagy rákarcolva a kártyára – megtörtént eset), gyerekjáték leemelni egy ATM-ből a pénzt.
 • Ugyanígy, a kártya megszerzése után nem kell sokkal több az internetes vásárlásokhoz sem, a kártyán minden adat szerepel hozzá.
 • Manapság az sem meglepő, ha egy gyengébb védelemmel ellátott webshopot törnek fel a hackerek, akik így a vásárlók kártyaadatait is megszerzik. Ugyanez működik akkor is, ha ingyenes wifit használunk, valamilyen csaló oldalra kerülünk vagy éppen egy vírus fertőzi meg a gépet.
 • Legyünk résen a boltban és az ATM-ek használatakor is: akár egy beépített emberrel, akár egy kamera segítségével leolvashatják az adatokat a kártyáról, majd egy hamis kártyára másolva már használható is.
 • Nem nehéz meggyőzni időseket, akik nem igazán használják a modernebb technológiákat, hogy telefonon keresztül adják ki a kártyaadataikat. Innentől szintén pofonegyszerű vásárolni a neten.
 • Az érintéses fizetés is sok kockázatot rejthet, hiszen 15 000 forintig PIN-kód nélkül fizethetünk a kártyával. Kis összegnek tűnik, de nagyon gyorsan felhasználhatják a tolvajok ezt a kibúvót, hogy több tízezer forinttól szabadítsanak meg.
   

Biztonságos és tudatos kártyahasználati tippek – még véletlenül se kelljen letiltani a kártyát

Természetesen van néhány módszer, amelyekkel, ha nem is száz százalékos a biztonság, de alaposan megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. Nézzünk néhány példát, hogyan érdemes használni a hitel- vagy bankkártyát biztonságosan:

 

Fizikai lopás esetére:

 • véletlenül se tartsuk a PIN-kódot a pénztárcában a kártya mellett, és ne is ragasszuk rá a plasztikra. Próbáljuk megjegyezni az egyszerű számsort, vagy ha az nem megy, legalább egy jól védett digitális jegyzetbe írjuk fel.
 • egyáltalán ne is hordjunk magunkkal bankkártyát! Ma már nagyon egyszerűen digitalizálhatók a plasztikok és kiválthatóak mobiltelefonnal. A mobilkészüléken pedig többlépcsős védelmet állíthatunk be lopás ellen, így biztonságosabb, mintha csak önmagában tartanánk a kártyát.
 • Alaposan vizsgáljuk meg használat előtt az ATM-eket és a kártyaleolvasókat, hogy nem buherálták-e meg azokat. A kártyát pedig ne adjuk ki a kezünkből senkinek.

 

Manipuláció esetén:

 • Soha senkinek ne adjuk oda a kártyát hosszabb időre, maximum annyira, amíg a terminál leolvassa az adatokat. Az érintéses technológiának hála, szerencsére erre már nagyon ritkán szükség.
 • Legyünk résen a csaló e-mailek miatt. Vizsgáljuk meg kétszer is, hogy tényleg a megadott címről ír-e a bank, de jegyezzük meg, hogy a pénzintézet (és senki más sem) kéri el az adatokat ilyen formában.
 • Ugyanígy telefonon keresztül se adjuk ki a kártyaadatokat semmilyen formában!

 

Online vásárlás, hackertámadás esetén:

 • Ne tároljuk a neten a kártyaadatokat,
 • ha mégis, akkor használjunk virtuális kártyát, amelyet bármikor törölhetünk, ha rossz kezekbe kerül. Ilyen kártyát egyes bankok generálnak applikáción keresztül.
 • Csak megbízható szolgáltató oldaláról vásároljunk és
 • használjunk több szintű azonosítást, így például a PIN-kódon kívül SMS-t vagy push üzenetet is kérhetünk belépő jelszóval a telefonra.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!