Napelem Plusz Program január 15. előregisztráció

Hétfőn 10 órától indul a hajsza az ötmilliós állami napelempénzért

Napelem Plusz Program január 15. előregisztráció

Hétfőn 10 órától indul a hajsza az ötmilliós állami napelempénzért

Bank360 tartalom
2024-01-14 Frissítve: 2024-01-22
2024-01-14 Frissítve: 2024-01-22
36775552

Ha valaki biztosra akar menni az állami napelemes pályázat akár ötmillió forintos támogatásának megszerzésében, akkor sietnie kell. Január 15-én 10 órától indul ugyanis a jelentkezők online előregisztrációja, és a kiírás szerint a pénzt a sikeres pályázatok érkezési sorrendjében kaphatja meg majd maximum 15 160 pályázó.

 

Az előző lakossági napelemes támogatási program első, még 2021 végén indult körében hatalmas volt az érdeklődés, a tervezett második kiírást azonban már lefújták. 2023 decemberében viszont az Energiaügyi Minisztérium új lehetőséget jelentett be. A 75,8 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Programra magánszemélyek jelentkezhetnek, hogy saját tulajdonú (vagy lízingelt, illetve haszonélvezeti jogos) lakóingatlanukat vissza nem térítendő támogatással megújuló energiaforrással lássák el.  

 

A fejlesztés kétharmadára kapható támogatás

A pályázat korábbihoz képesti újdonsága, hogy nemcsak a napelemes rendszer kiépítésére ad pénzt, hanem a megtermelt energia tárolására alkalmas eszközökre is. A pályázat maximális összege ingatlanonként 5 millió forint, de legfeljebb a költségek 66 százaléka. A fennmaradó részt az igénylőnek kell állnia saját forrásból vagy erre felvett kölcsönből, amely a Bank360 hitelkalkulátorával is kiválasztható.

 

A nyertes pályázatok megvalósítására a kivitelezők már december elejétől jelentkezhetnek, és azóta több mint félezer vállalkozás kapott jóváhagyást regisztrációjához. Magáért a támogatásért még csak most, január 15-én indul a harc. A jelentkezők 10 órától, kizárólag online nyújthatják be előregisztrációs kérelmeiket ezen a weboldalon, ahol a pályázati dokumentáció és a használandó formanyomtatványok is elérhetőek. A folytatásban a sikeres előregisztrációt követően adhatják be majd a tényleges támogatási kérelmüket.

 

A regisztrációhoz dokumentumok is kellenek 

Az előregisztrációhoz ügyfélkapus azonosító szükséges. Alapdokumentumként minden pályázónak fel kell töltenie személyi okmányait, a lakóingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját és a legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó villamosenergia-számlát. Egyes speciális esetekben további nyilatkozatok, meghatalmazás csatolására is szükség lehet.

 

15 napon kiderül, sikeres volt-e a jelentkezés

Az előregisztráció jóváhagyásáról a támogató szervezet 15 munkanapon belül dönt. A pályázó ezután jelölheti ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhat. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be. Az adminisztrációt megkönnyíti a szerződésminta kötelező használata, amit az eredeti kiírás technikai jellegű módosításai között írtak elő január elején. A kérelem kedvező elbírálása esetén, a támogatói okirat kiadásával válik hatályossá a vállalkozási szerződés.

 

A pályázóknak érdemes sietni a regisztrációval, hiszen a Napelem Plusz Program kiírásában megjelölték a támogatható igények számát is. Márpedig a maximum 15 160 pályázat nem tűnik soknak, az előző lehetőség iránti nagy érdeklődés és a most elnyerhető ötmillió forint ingyenpénz alapján hamar elérheti ezt a regisztrálók száma. A támogatást pedig érkezési sorrendben osztják majd szét a sikeres, visszaigazolt előregisztrálás után benyújtott pályázati kérelmek között. 

 

Az Energiaügyi Minisztérium közlése egyértelművé tette, hogy nem a sikeres előregisztráció, hanem a pályázati kérelmek ezt követő benyújtásának sorrendjében bírálják el az igényléseket. Viszont minél előbb kap valaki visszajelzést a sikeres regisztrációról, annál hamarabb tudja benyújtani a pályázati kérelmét, amivel érdemes is sietni, hogy minél biztosabban beférjen a végül pénzt kapó sikeres pályázatok közé.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!