forintárfolyam euró

Itt van újra az euróvásárlás ideje, vagy mégsem?

forintárfolyam euró

Itt van újra az euróvásárlás ideje, vagy mégsem?

Tóth Levente
2024-03-03 Frissítve: 2024-03-02
2024-03-03
37760323

A hét eseményeinek hatására romlott a forint árfolyama, de ennek mértéke egyelőre távolról sem akkora, hogy fejvesztve eurót vagy dollárt kellene venni miatta. A jegybank óriási reálkamata védi az árfolyam elszabadulását, és a forint valójában sokkal jobban átvészelte az elmúlt másfél évet, mint amire a 410-430-as euró idején a szakértők számítottak.

 

A hírek hangzatos címeit olvasva sokan akár azt is hihetik, hogy valami drámai történt a napokban a forinttal, de eddig nem volt igazán nagy mozgás az árfolyamában, ami továbbra is abban a sávban van, ami az elmúlt másfél évben jellemző volt rá. A Magyar Nemzeti Bank még a keddi kamatvágás után is nagyon magas reálkamatot ad, amivel továbbra is védi a forint árfolyamát.

 

2022 késő őszén az volt az elemzők szinte egyöntetű véleménye, hogy 2023-ban 400 forint feletti euróárfolyam várható. Akkor egyetlen szakértő nyilatkozta azt, hogy lesz itt még 380-as árfolyamszint, de neki lett igaza. A forint a rekordméretű infláció ellenére 2023-ban stabilan jóval a 400-as euróárfolyam alatt tartotta magát, és akadtak 370 alatti periódusai is. Eddig ebben a sávban mozog az árfolyam az idén is, jellemzően 380 és 390 között. A mostani 392-394 forintos euróárfolyamra 2023 eleje óta többször is volt példa, de egy-egy ilyen csúcs után visszatért 390 alá.

 

 

Bank360

 

Tette ezt annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavaly májusa óta mostanáig már 8 százalékkal csökkentette a pénzpiac számára irányadó kamatát. A forint árfolyama azonban ennek ellenére viszonylag stabil tudott maradni. Mivel az éves infláció időközben a 20 százalék fölötti szintről 4 százalék alá csökkent, a szerdától 9 százalékos jegybanki alapkamat nagyon magas reálkamatot kínál, ami erősen védi a forint árfolyamát is. 

 

Az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább csökken majd az alapkamat, és ugyan valamivel magasabb lehet az infláció, de a jegybank világossá tette, hogy egyelőre fenn kívánja tartani a magas reálkamatot, ami továbbra is vonzóvá teszi a forintot a pénzpiaci szereplők számára, segítve ezzel az árfolyam stabilan tartását.

 

Az idén eddig akkor láthattunk érdemibb árfolyamgyengülést, amikor a piac a kormány és jegybank közötti nyílt ellentétet, nyilatkozatháborút érzékelt, illetve olyan kormányzati intézkedések tervét, amelyek a korábbiakhoz hasonlóan gyengítették volna az MNB által alkalmazott eszközök hatékonyságát. Ezek az ellentétek azonban nem újkeletűek, ahogyan az sem, hogy a kormány és a jegybank vezetői más gazdaságpolitikát és konkrét lépéseket tartanak szükségesnek a jelenlegi helyzetben. Éppen ezért a mostani kormány-jegybank csörte sem váltott ki nagy árfolyamhatást.

 

A forint árfolyama az elmúlt években nagyon érzékenyen reagált  a váratlan külső vagy belső negatív gazdasági hatásokra, például a tavalyi amerikai bankcsődökre és a svájci óriásbank megroppanására, de ezek elmúltával vissza tudott térni abba az árfolyamsávba, ami 2022 őszén még valószínűtlennek tűnt.

 

A reálkamat fokozatos csökkenése természetesen okozhat árfolyamgyengülést, de az általános vélekedés szerint váratlan nagy negatív hatás nélkül a forint árfolyam az idén 400 alatt maradhat. Ez alapján a mostani 392-394 forintos euró önmagában nem ad okot nagy aggodalomra, nem mutat tendenciaszerű jelentős gyengülést.

 

A kisbefektetőknek vagy például a külföldi nyaralásra készülőknek már csak azért is érdemes óvatosan reagálni az árfolyammozgásokra, mert nem volt régen az, amikor sokan 410-430-as szinten vettek eurót, félve az árfolyam elszabadulásától. Nem volt indokolatlan az akkori aggodalmuk, de ők most még bőven mínuszban vannak, ha azóta megtartották az akkor vett devizájukat. 

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!