Fogszabályozás gyorskölcsönből

Fogszabályozás hitelből: mennyibe kerül? Megéri?

Fogszabályozás gyorskölcsönből

Fogszabályozás hitelből: mennyibe kerül? Megéri?

Bank360 tartalom
2019-08-15 Frissítve: 2022-01-18
2019-08-15 Frissítve: 2022-01-18
4449015

 

A fogszabályozás komoly elhatározást kíván. A kezelés hosszadalmas és kellemetlen, az ára pedig meglehetősen borsos lehet. Alaposan meg kell fontolni, belevágunk-e, mert félúton abbahagyni nem érdemes. Az olyan, mintha el sem kezdtük volna, akkor pedig kár volt beleölni az időt és a pénzt.

 

Egészséges és szép fogak

 

Az esetenként több évig is eltartó szabályozásnak ugyanakkor vitathatatlan az előnye. Egyrészt egészségügyi, másrészt esztétikai szempontból. Az egészségügyi szempontoknál fontos tényező, hogy a szabálytalan fogsort általában nehezebb tisztítani, a fogkefe nem éri el a kritikus helyeket, és nem mindig oldja meg a gondot a fogselyem használata. Vagyis fennáll annak veszélye, hogy a fogak könnyebben szuvasodhatnak, illetve a fogágybetegségek is könnyebben kialakulhatnak.

 

Az is kockázatot jelent, hogy a szabálytalan fogak miatt rossz lesz a harapás. Ideális esetben a felső és alsó fogsor harapáskor szépen illeszkedik, így a fogak egyforma terhelést kapnak. Ha a fogsor szabálytalan, a harapáskor az összeérő fogak hajlamosabbak kopni, illetve évek alatt el is mozdulhatnak, így a fogsor egyre szabálytalanabbá válhat. Ez hosszú távon akár fogvesztéssel is járhat.

 

A szép mosoly magabiztossá tesz

 

Ami az esztétikai szempontokat illeti, nemcsak arról van szó, hogy a családi fotóalbumban jobban fogunk kinézni. A szép mosoly, a szabályos fogsor magabiztosságot ad, így egy üzleti tárgyaláson akár forintban is mérhető a szép fogak előnye. Az olyan munkaköröknél pedig, ahol emberekkel személyesen kell kommunikálni, fontos lehet az ép és szabályos mosoly.

 

Nem filléres ügy

 

Nem kérdés tehát, hogy a fogszabályozás hasznos, akár forintban is mérhető. Ugyanakkor az ára igencsak magas. A rögzített fogszabályozók esetében azok felragasztása jelenti a legnagyobb költséget, utána az egyes kezelések már jóval kevesebbe kerülnek. Egy fogsorra hozzávetőleg 150-200 ezer forintba kerül a fogszabályozó készülék – az ár attól függ, hogy fém vagy kerámia a tappancs. A fém olcsóbb, de sokkal jobban látszik, a kerámia viszont törékenyebb, több vele a macera.

 

Induló költségek

 

Két fogsorral számolva tehát az induló költség 300-400 ezer forint – a fogsorlenyomat, a röntgen elkészítése, az előzetes vizsgálat még ezen felül van természetesen, de a készülék a legdrágább tétel. Ezeket nem kell egyszerre felrakni, sőt nem is nagyon ajánlják, bőven elég egyszerre egyhez hozzászokni, de néhány hónapon belül célszerű mindkét fogsorra felrakatni a tappancsokat.

 

Havi költségek

 

Ehhez érdemes még hozzávenni, hogy a havi kezelések  összesen nagyjából ugyanennyi költséget jelentenek. A folyamatos kontroll periódusát és költségét nem lehet pontosan meghatározni. A teljes kezelés alatt még 200-300 ezer forint költséggel lehet azért számolni mindösszesen az évek alatt – ennek becslése azonban rendkívül nehéz, hiszen ez a páciens egyéni adottságaitól függ.

 

Fogszabályozás hitelre?

 

Felmerülhet a kérdés, hogy miből lehet ezt kifizetni, hiszen korántsem biztos, hogy éppen rendelkezünk ekkora összeggel. Az esetenkénti kezelés költségét ki lehet gazdálkodni, ám a készülék felragasztása egyszeri költség. A fogorvosi rendelők gyakran maguk is ajánlhatnak valamilyen hitelkonstrukciót – ha megállapodást kötnek valamilyen pénzintézettel –, ám ezek helyett érdemes kicsit körülnézni a piacon, valószínűleg lesz annál olcsóbb, jobb megoldás is.

 

Általában nem hajt a tatár, vagyis jó eséllyel több hetünk, akár egy-két hónapunk is van arra, hogy megtervezzük a finanszírozást. Ha mindkét fogsorra felkerül a készülék, célszerű egy füst alatt elintézni a két költségelemet akkor is, ha a két kezelés között néhány hónap is eltelik. Ez egyszerűbb és olcsóbb, mintha kétszer járnánk végig ugyanazt az utat.

 

Személyi kölcsön

 

Ha hitelből szeretnénk finanszírozni a fogszabályozást, akkor célszerű a személyi kölcsönök között szétnézni. Ezek néhány hetes, akár pár napos átfutással elintézhetők. Ha két fogsorra kerül fel készülék és 400 ezer forint hitelt veszünk alapul, amelyet öt év alatt fizetnénk vissza – az utókezeléssel együtt nagyjából ennyi ideig el is tarthat a fogszabályozás –, akkor a legjobb ajánlatoknál havi 9000 forint alatti törlesztővel lehet számolni.

 

Gyorskölcsön

 

Szóba jöhet egy gyorskölcsön is, főleg abban az esetben, ha például csak az egyik fogsorra kerülő készüléket kell hitelből fizetni, a másikra megvan a fedezet – vagy ha eleve csak az egyikre kerül készülék. A kisebb összegű kölcsönöknél szűkebb a kínálat, sok bank ugyanis magasabb szintben határozza meg a minimális összeget. Itt jöhetnek képbe a gyorskölcsönök, amelyek inkább a kisebb összegű kiadások fedezésére valók.

 

Gyorsat a sajátért

 

Ezeket ráadásul azok is felvehetik, akik valamiért felkerültek a KHR listára. Elég ehhez egy néhai deviza alapú hitel, amelyet nem tudott törleszteni az adós, a negatív adóslistán akkor is ott lesz még az adós, amikor a tartozás már sehol sincs. Ilyen esetben csak a gyorskölcsönök jöhetnek szóba. Ezek kamata ugyanakkor jóval magasabb, mint az olcsóbb személyi kölcsönéi, ezért a lehető legalacsonyabb összeget éri meg felvenni a lehető legrövidebb futamidő mellett.

 

Megéri?

 

Megéri-e több százezer forintot áldozni hitelből arra, hogy szép legyen a mosolyunk? Ha emberekkel kommunikálunk a munkánk során, egy szép és magabiztos mosoly nagy előnyt jelenthet, ami anyagilag is jelentkezhet. Ha abból indulunk ki, hogy a fogszabályozással egy sor későbbi betegséget ki lehet védeni, akkor is igen a válasz. A  fogszabályozás árak  több százezer forintra rúgnak. Ez kétségtelenül  jelentős összeg, ám a későbbi kezelések, fogpótlások, implantátumok ennél sokkal több pénzt emészthetnek fel. Ráadásul az már csak utólagos beavatkozás, kármentés, nem a saját fogak megóvása. Márpedig semmi sem olyan tartós, mint a saját fogaink.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!