Extra olcsó hitelhez jutnak az aszálykárosultak

Hamarosan igényelhető az extra kedvezményes Széchenyi Hitel

Extra olcsó hitelhez jutnak az aszálykárosultak

Hamarosan igényelhető az extra kedvezményes Széchenyi Hitel

Bank360 tartalom
2022-10-30 Frissítve: 2022-10-30
2022-10-30
30154886

Meghirdették a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program feltételeit az állattartóknak és az aszálykárosult mezőgazdasági termelőknek. Ez alapján hamarosan igényelhető lesz az Agrár Széchenyi Kártya kiemelten kedvezményes forgóeszközhitele.

 

Megjelent az agrárminiszter rendelete az Agrár Széchenyi Kártya keretében kiemelt kamatkedvezménnyel felvehető, szabad felhasználású forgóeszközhitelről. A kedvezményes folyószámlahitelt az igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztő és a tenyésztési információs rendszerben (TIR) regisztrált állattartó vállalkozások igényelhetik. 

 

Az Agrárminisztérium malmai ezúttal elég lassan őröltek, hiszen Nagy István miniszter még szeptember elején jelentette be a döntést az aszályhitelről, és az erről szóló kormányhatározat is megjelent már több mint egy hónapja, szeptember 20-án.

 

A most megjelent rendeletben foglaltak szerint a forgóeszközhitelnél a kamatkedvezmény mértéke az 1 havi BUBOR plusz egy százalék, de maximum 14 százalék. Ez az induláskor és alighanem még jó ideig azt jelenti, hogy a maximális kamattámogatást kapják a kedvezményezettek, hiszen jelenleg az 1 hónapos BUBOR már 16,79 százalék. A hitel akár 3 éves futamidővel is felvehető. A kiemelt támogatás egyelőre 2022. december 31-éig hatályba lépett új hitelek esetében vehető igénybe, és van lehetőség a hitelkiváltásra is. 

 

A kamattámogatás uniós támogatási jogalapjának időközben ismertté vált, várható meghosszabbodása lehetővé fogja tenni, hogy egy későbbi rendeletmódosítással ezt a határidőt 2023. március 31-ig meghosszabbítsák. A kiemelt kamattámogatás elsődlegesen a háborús válság kapcsán bevezetett átmeneti krízistámogatási jogcímen, annak hiányában csekély összegű támogatási jogcímen nyújtható.

 

A jelenlegi támogatási jogcím a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódóan 62 ezer euróban meghatározott keretösszege euró árfolyamtól függően 60-65 millió forint 3 éves futamidejű hitel felvételét teszi lehetővé ekkora kamattámogatással. Reálisan számolni lehet azonban azzal, hogy az időbeli meghosszabbítással jelentősen megemelkedik a nyújtható támogatási keretösszeg. Ez pedig még magasabb összegű, a piaci hiteleknél sokkal jobb feltételű kölcsönt jelenthet majd az agrárgazdálkodóknak.

 

A hitelkérelmekhez mellékelni kell a megyei kormányhivatalnak az aszálykárra vonatkozó igazolását, vagy igazolni kell az állattartói státuszt fél évnél nem régebbi kiállítási dátumú, a TIR-ben elérhető, 1350-es számú tenyészetigazoló lap másolati példányával. A hitelkérelmeket (igénylőlapot) az eddigiekhez hasonlóan a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztráló irodákban lehet benyújtani.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!