megállapodás

Hatalmas az érdeklődés, gyorsan kimerülhet az EXIM új vállalati hitelprogramjának kerete

megállapodás

Hatalmas az érdeklődés, gyorsan kimerülhet az EXIM új vállalati hitelprogramjának kerete

Herman Bernadett
2023-03-03 Frissítve: 2023-05-15
2023-03-03 Frissítve: 2023-05-15
31807475

A cégek már a meghirdetéskor sorban álltak az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) hiteleiért. Az első folyósítások márciusban történhetnek meg, a program első szakaszára elkülönített 700 milliárd forintos keret nagy valószínűséggel záros határidőn belül ki is merül - mondja Berta Adrienn, az Exim üzleti vezérigazgató-helyettese. 

 

- Februárban indult el az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH). A bankok már az indulás előtt tömeges érdeklődésről számoltak be, mik az első tapasztalatok így az indulás után? 

 

- Az első naptól kezdve nagyon nagy az érdeklődés a cégek részéről. Legtöbb banknál a forgóeszközhiteleket keresik a vállalatok, ezekre már nem is tudunk befogadni új kérelmeket február 26-ától, mivel a keret kimerült. Vannak olyan bankok, ahol pedig a beruházási hitelek iránt érdeklődnek. Ezekre változatlanul várjuk a kérelmeket, azonban ez a keret is kifutóban van. Mindenhol hatalmas az érdeklődés, ami érthető, hiszen nagyon kellett a piacnak egy ilyen kedvező kamatozású hitelprogram. 

 

- Jöttek már létre konkrét hitelszerződések?

 

- Nem, még a legtöbb bank az előkészítési, jóváhagyási szakaszban van. Egy ilyen hitelszerződés létrejötte még a forgóeszközhiteleknél is hosszabb időt vesz igénybe, de azon dolgozunk, hogy mielőbb elbíráljuk a kérelmeket. A mostaniakról várhatóan március 5-ig hozunk döntést és kiértesítjük a kereskedelmi bankokat, akiknek ezután 30 napjuk lesz a folyósításra.  Az összes, minden magyar kereskedelmi bankban elérhető a termékünk.

Berta Adrienn

- Miben más most ez az új hitelprogram, amelyhez láthatóan nagy reményeket fűz a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)? 

 

- Ezúttal nagyon erősen koncentráltunk az anticiklikus szerepvállalására, most túlterjeszkedtünk a szokásos, szűken vett export célokon is ennek értelmében, így egy nagyon tágan értelmezendő és széles ügyfélkör számára igénybe vehető programot hoztunk létre.

 

- Tehát egyáltalán nem is szükséges, hogy exportáljon a hitelt igénylő cég?

 

- Nem. 

 

- Pontosan mik az elvárások a hitelt igénylő cégekkel kapcsolatban? Kik vehetik igénybe a hitelt, és kiket zártak ki a programból?

 

- Ez elsősorban egy refinanszírozási program, a konkrét kockázatkezelési folyamatot, hitelbírálatot az adott kereskedelmi bank végzi el. Vannak a programban olyan meghatározott tevékenységi körök, amelyekre jelenleg nem szeretnénk forrást adni, így például a programból ki vannak zárva a szállodaiparral foglalkozó vállalkozások és egyes szolgáltató szektorok szereplői, de a programfeltételekről folyamatosan egyeztetünk erről a GFM-mel, a bankokkal és a piaci szereplőkkel is. Hozzáteszem, hogy az Európai Uniós szabályoknak is meg kell felelni. Vannak például korlátok a hitelösszeg mértékére vonatkozóan, és van egy támogatástartalmi limit is, amely szintén határokat szab a programban. Alapvetően azonban mind a kkv-k, mind a nagyvállalatok igénybe tudják venni a programot.

 

- A honlapon az olvasható, hogy nyilatkozniuk kell a hitelt igénylő cégeknek arról, hogy a válságban érintettek. Ezt hogyan fogják vizsgálni? 

 

- Azt gondolom, hogy az energiaköltségek és a termelői árak növekedése, valamint a kamatkörnyezet alakulása miatt kijelenthetjük, hogy a magyar gazdaság valamennyi szereplője érintett a mostani válságban, a nyilatkozat tartalma is erre vonatkozik. 

 

- A BGH három részprogramból áll. Melyek ezeknek a programoknak a főbb sajátosságai?

 

- Két beruházási programunk van, az egyik egy általános beruházási hitelprogram, a másik kifejezetten zöld célokat finanszíroz. Nekünk is szívügyünk, és a kereskedelmi bankoknak is fontos, hogy egyre több zöld hitelcélt finanszírozzanak, ehhez forint hiteleknél egy százalék, euróhiteleknél fél százalék kamatelőnyt adunk. A forinthitelek maximális kamata egyébként 6, az euróhiteleké 3,5 százalék, a zöld hiteleknél 5 és 3 százalék a plafon. Emellett van egy forgóeszközhitel-program is.

 

- Melyik programra van a legnagyobb az érdeklődés, és körülbelül milyen arányban helyezik majd ki ezt a 700 milliárdot?

 

- Vannak olyan bankok, amelyeknél kifejezetten a forgóeszközre van igény, és vannak olyan bankok, amelyeknél a beruházásra. Az eddig beérkezett hitelkérelmek (ahogy arra számítottunk is) többségében forgóeszközhitelre irányulnak, de a beruházási hitelek előkészítése mindig több időt vesz igénybe. Ezért a megoszlást csak néhány hónap elteltével fogjuk pontosabban látni. A 700 milliárdos keret alapvetően átjárható az igényektől függően, ahhoz ragaszkodunk csak, hogy a zöld beruházási hitelek 100 milliárd forintos kerete ne csorbuljon. Minden információ elérhető az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási program kapcsán a weboldalunkon.

 

- Mennyi ideig lesz elég ez a 700 milliárd forintos keret, ha valóban ilyen nagy az érdeklődés? 

 

- Bár még egyetlen fillért sem folyósítottunk, a banki partnerek is már azon aggódnak, hogy keret kimerül. Az év végéig lehet elvileg igényelni a hitelt, de a banki partnerek visszajelzései alapján, a nagy érdeklődésre tekintettel ez a keret nagyon gyorsan kimerülhet, ahogy ezt a forgóeszközhitel esetén már láttuk is.

 

- Ha így lesz, van lehetőségük arra, hogy bővítsenek rajta?

 

- Folyamatosan vizsgáljuk a keretösszeg kihasználtságát, jelenleg azonban az a legfontosabb, hogy sikeresen és gyorsan kezeljük a beérkező igényléseket.

 

- Mely ágazatokból várják a legtöbb igényt? 

 

- Változatos a kép. Volt olyan bank, amelyik azt jelezte, az agráriumból jönne sok igénylés, másoknál a gyártó cégek vennék fel, hogy befejezzék a beruházásaikat, vannak vállalkozások, amelyek energetikai beruházásokra költenék a hitelt. Az első visszajelzések alapján nagyon széles körben fogják felhasználni ezt a forrást. 

 

- A GFM arról beszélt, hogy az idén lejáró Növekedési Hitelprogramban felvett hiteleket finanszírozhatnak cégek a programból.

 

- Ha lejár egy NHP forrású forgóeszközhitel, célszerű lehet a hitel megújításakor ezt a programot igénybe venni.

 

- A KAVOSZ Széchenyi Kártya Programjához hogyan illeszkedik a BGH?

 

- A még tavaly ősszel elindított újabb Széchenyi Kártya Program, főként a mikro- és kisvállalkozásoknak szól, de néhány középvállalkozásnak is segíthet. Az EXIM-nek fontos feladata, hogy anticiklikus működéssel segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, azaz amikor a gazdaság lassul, akkor növelje az aktivitását. Az EXIM szeretné erőteljesebben kivenni a részét a magyar vállalkozásokat célzó gazdaságélénkítési programokból, és a szigorúan vett exportfinanszírozáson túl is támogatást nyújtani a magyar vállalatoknak üzleti terveik megvalósításához. Így a Baross Gábor Újraiparosítási Program nemcsak a kisvállalkozásokat, de a közepes és nagyvállalatokat is célozza

 

- Mikor lennének elégedettek a BGH-val? 

 

- Ha elérjük a végső célt: támogatni tudjuk a vállalkozásokat, segíteni az országot az újraiparosítási folyamatban, és nem utolsósorban a recesszió elkerülése is kulcsfontosságú számunkra. Ugyanis a cél az, hogy a magyar gazdaság az idei évben is teljesíteni tudja a megcélzott 1,5 százalékos növekedési ütemet. A program keretében a gazdaságba juttatott forrásoknak köszönhetően is jövőre újból 4-5 százalék közötti növekedési pályára állhat a magyar gazdaság.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!