Hitelkártya igénylés: egyszerű és gyors, már fizethetsz is vele.

Hitelkártya igénylés – lépésről lépésre

Hitelkártya igénylés: egyszerű és gyors, már fizethetsz is vele.

Hitelkártya igénylés – lépésről lépésre

Veres Patrik
2018-05-07 Frissítve: 2022-07-14
2018-05-07 Frissítve: 2022-07-14
1204919


A hitelkártya igénylés egyre népszerűbb a magyar vásárlók körében, hiszen a kártyának megannyi előnye van, ha okosan használjuk fel: bónuszpontokat gyűjthetünk, kedvezményeket kaphatunk, sőt, akár még pénzvisszatérítés is járhat a használatával. Mellette persze biztonságérzetet ad, hogy akkor is van mihez nyúlni, ha átmenetileg pénzszűkébe kerülünk.
 

Ha te is szeretnéd ezeket az előnyöket élvezni, mindössze igényelned kell egy hitelkártyát. A mostani cikkben áttekintjük, hogyan néz ki ez a folyamat, mire kell felkészülnöd, és kiderül, hogyan tehetsz azért, hogy sikeresen megkapd a kártyát.
 

Ne kapkodd el a hitelkártya igénylését
 

Az elején azért tisztázzuk: ahogy nagyon hasznos is lehet, úgy tönkre is teheti a pénzügyeidet egy helytelenül használt hitelkártya. Tipikus hiba, ha azért igényelsz plasztikot, hogy kihúzd valahogy a hónap végéig, amikor a fizetésed már nem elég. A hitelkártyával ugyanúgy kölcsönt használsz, mintha személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt vennél fel, ráadásul az egyik legdrágább konstrukcióról van szó. Ha nem fizeted vissza, kamattal terhelik meg a tartozásodat. A teher, amit elkezdesz magad előtt görgetni egyre nagyobb és nagyobb lesz, amit egyre nehezebb lesz visszafizetni. Nagyon egyszerű innen hitelspirálba kerülni.
 

Az a mondás járja, hogy a hitelkártya a tehetősek játékszere. Ha megengedheted magadnak, hogy probléma nélkül kifizesd a hitelkereted két-háromszorosát, biztonsággal igényelhetsz egy hitelkártyát. Másként viszont csak nagyon tudatosan, precízen vezetett pénzügyekkel éri meg belevágnod a hitelkártya igénylésbe. Ha viszont lépsz, mutatjuk, mit kell tenned!
 

Lakossági hitelkártya igénylés – hol teheted meg?
 

Valószínűleg téged is keresett már a bankod, hogy a rendszer szerint éppen sikeresen igényelhetnél hitelkártyát. Sőt, nem is olyan rég az egyik bank kérdés nélkül kiküldte szinte minden pozitívan elbírált ügyfélnek a kártyát, aztán aktiválhatta, aki akarta. Ebből az esetből is látszik, hogy nem csak te igényelheted a hitelkártyát, hanem a nagy versenyben a bankok is erősen próbálják rátukmálni az ügyfelekre ezt a hitelfajtát. Mindenesetre álljon itt néhány példa, hogy hol érdemes kutakodnod, ha érdekel a hitelkártya igénylés:
 

Internetbank: ha te is a neten bankolsz, mindössze néhány kattintásba kerül, hogy elindíthasd a hitelkártya igénylés folyamatát a legtöbb banknál, vagy a weboldalukon visszahívást kérj. Akár az OTP Bank, az Erste Bank vagy az UniCredit Bank ajánlata, vagy a K&H Banknál kapható hitelkártya tetszett meg, az internetes felületen gyorsan és könnyedén indíthatod el a hitelkártya igénylést.
 

Direkt megkeresés: akár egy direktmarketing anyag (például a levél, benne a kártyával) segítségével az ott megadott útmutatások alapján vagy egy banki, telefonos megkeresés során is elindíthatod a folyamatot.
 

Személyes hitelkártya igénylés: persze a hagyományos utat is választhatod, azaz fogod magad, besétálsz a bankfiókba és igényelsz egy kártyát az ügyintézőnél. Érdemes a szükséges dokumentumokkal bemenned, hogy időt spórolj.
 

Bevásárlás közben: igen, erre is van lehetőség. Több áruházlánc is kínál már hitelkártyákat, amelyeket ott a helyszínen is tudsz igényelni, de a nagyobb összegű termékek vásárlásánál is gyakran kötik hitelkártya igényléshez az áruhitel-szerződés lehetőségét.
 

A szükséges dokumentumok – ezekre mindenképpen szükséged lesz
 

Azt ne feledd el, hogy alapvetően ez is ugyanolyan hitel, mint bármely másik, amit egy pénzintézet nyújthat neked. Azaz a banknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy te vissza fogod fizetni a kölcsönt, ami kiderül néhány vizsgálatból és az alábbi dokumentumok ellenőrzésével:
 

 • érvényes magyar személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy jogosítvány

 • lakcímkártya

 • Bankszámlakivonat abban az esetben, ha nincs folyószámlád annál a banknál, ahol igényelsz.

 • Ha máshova érkezik a fizetésed, alkalmazottként 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásra is szükség lesz, nyugdíjasként nyugdíjas igazolvánnyal vagy éves értesítéssel (illetve annak 30 napnál nem régebbi hivatalos másolatával) igazolhatod a jövedelmed, vállalkozóként pedig a NAV-tól kapott előző lezárt üzleti évre vonatkozó jövedelemigazolást és köztartozásról szóló igazolást kell bemutatnod.

   

Van néhány személyi feltétel is, aminek meg kell felelned:
 

 • A minimum jövedelem bankonként változó, de már 80 000 forintos havi nettó fizetéstől igényelhetsz kártyát

 • Nem szerepelsz a KHR negatív adóslistáján

 • 18 évet betöltötted

 • A szükséges adatok és elérhetőségek megadása a banknak

 • Legalább 3 hónapos munkaviszony alkalmazottként, vagy nyugdíjas, esetleg vállalkozói jogviszony
   

Azonnali hitelbírálat – ismerd meg a folyamatot
 

A legtöbb esetben azonnali, egyszerűsített hitelbírálat történik, így például akkor is, ha valamilyen üzletben, egy áruhitel-szerződés mellett igényled meg a hitelkártya-szerződést is. Azaz jövedelemigazolással és a személyes iratokkal ott helyben, a vásárlás helyszínén lebonyolítják a folyamatot.
 

A termék a tiéd, viheted a boltból, de a dokumentumokat még elküldik a hitelbírálati osztályra, ahol véglegesítik a hitelbírálati döntést. A kártyát pedig szintén később kapod meg, amelyet aktiválnod kell a használathoz. A hitelszerződés ettől függetlenül már a vásárlástól fogva él, így a kölcsönt vissza kell majd fizetned.
 

Bizonyos üzletekben azonnal kapsz is egy kártyát, így aktiválhatod és onnantól vásárolhatsz is azzal.
 

Hitelkeret és törlesztőrészlet
 

Az, hogy mekkora hitelkeretet állapít meg a bank a hitelkártya igénylés során, függ attól, hogy mekkora a jövedelmed. Jellemzően a fizetésed három vagy négyszeresét kaphatod meg. Ennek kérheted a későbbi módosítását, ám ehhez ismét megvizsgálják a jövedelmet, hogy vissza tudod-e fizetni biztonságosan a magasabb kölcsönt.
 

Amire figyelned kell, hogy lehetőleg a teljes összeget fizesd vissza még a türelmi időszak alatt. Ez az a 30-45 nap ugyanis, amikor kamatterhelés nélkül használhatod a bank pénzét. Ha ebben a rendszeres időkeretben visszafizeted a kölcsönt, kamatmentesen használhattad a hitelt. Ha viszont elcsúszol, a pénzintézet kamatot számol fel a tartozásra, amelyet az elhasznált összegen felül meg kell fizetned. Ha nem tudod a teljes összeget visszafizetni időben, érdemes legalább a minimum visszafizetendő összeget törleszteni. Ezzel a havi díjakat és költségeket fizeted ki, egy keveset a tartozásodból is törlesztesz és így elkerülheted a büntető díjakat.
 

Ha hitelkártya igénylésen gondolkozol, érdemes figyelned a THM nagyságára. Ez mutatja meg, hogy milyen drága a kártya, hiszen a mutató tartalmazza a felmerülő díjakat és a kamat mértékét is. A jelenlegi kártyapiacon 36 százalék feletti THM-mel találhatsz ajánlatokat, amiből látszik, hogy nem olcsó hitelről van szó.
 

A hitelkártya választásakor azt is nézd meg, hogy milyen költségek mellé milyen előnyei vannak a kártyának. Egyes bankok például elengedik a kártyadíjat bizonyos költés felett. De azt is érdemes kiszámolnod, hogy mennyire használod ki a bónuszokat, kedvezményeket, mennyi pénzt kereshetsz a kártyával. Nem feltétlenül keresed meg ugyanis a hitelkártya árát alacsony költés mellett, hiszen lehet, hogy magasabbak lesznek a díjak (számlavezetési díj, kártya díja, adminisztrációs díjak) éves szinten, mint amennyit visszakapsz a vásárlásaid után. Nézd meg a Budapest Bank, a Raiffeisen vagy Cetelem ajánlatát is, ha az OTP Bank, K&H Bank vagy Erste Bank hitelkártyái egyelőre nem nyerték el a tetszésedet.
 

Igényelj egyszerűen, használd okosan!
 

Ahogy azt láthatod, ma már nem kell napokat szánnod a hitelkártya igénylésre, egy-kettőre megvan a hitelbírálat és csak a kártya gyártását kell kivárnod. Ha pedig okosan használod a kártyát, pénzt is kereshetsz vele. Ehhez persze tudatosnak kell lenned, oda kell figyelned arra, hogy mindig időben fizesd vissza a tartozást. Felelősségteljes pénzügyi magatartással mindez gyerekjáték, így a hitelkártya a pénzügyi eszköztárad hasznos részévé válhat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!