Erste hitelkártya

Erste hitelkártya 2019

Erste hitelkártya

Erste hitelkártya 2019

Bank360 tartalom
2019-10-08 Frissítve: 2022-01-18
2019-10-08 Frissítve: 2022-01-18
5159460

 

A hitelkártyák alapvetően mind ugyanarra valók: a bank meghatározott hitelkeretet nyújt az ügyfélnek, aki ezt a keretet a kártyájával veheti igénybe. Fizethet vele, készpénzt vehet fel vele, csoportos beszedési megbízást adhat. 

 

Mindez persze nincs ingyen. A hitelkártyákra igen borsos kamatot számolnak fel a kibocsátó bankok, ám ha fegyelmezetten kezeli az ügyfél a kártyáját, akár nulla forintra is leszoríthatja ezt a kamatot. A bankok ugyanis adott elszámolási időszakot figyelembe véve akár 45 napig nem számolnak fel hitelkamatot. 

 

A pontosság pénzt hoz

 

Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha a 45 napos ciklus a hónap 15. napján indul - például szeptember 15-én -, akkor az innen számított 45 napon belül kell a szükséges összeget visszafizetni. Vagyis október 15-én, ami a fordulónap a bank megküldi az ügyfélnek, mekkora összeget kell visszafizetni, és ezt az összeget 30-ig teljes egészében át kell utalni ahhoz, hogy ne számoljon fel a bank kamatot. Azaz a szeptember 15-i költésre valóban 45 napos kamatmentes időszak vonatkozik, ám az október 14-eire már csak 15. Ha rendszeresen használjuk a kártyát, akkor értelemszerűen legkésőbb minden hónap fordulónapján vissza kell tölteni az adott összeget.

 

A legfontosabb tehát - bármilyen kártyát is válasszunk - hogy a tartozást határidőre és pontosan vissza kell fizetni, különben nagyon magas kamatot kell fizetnünk. Azt is fontos tudni, hogy a teljes összeget vissza kell fizetni - ha csak néhány forinttal is elmaradunk, a bank a teljes tartozásra felszámolja a kamatot. A hitelkártya megszüntetése ugyanolyan egyszerű, mint az igénylés - azt leszámítva, hogy már nem lesz hitelkeret.

 

Ettől lesz egyedi az ajánlat

 

A bankok természetesen más és más egyedi ajánlattal teszik vonzóbbá saját kártyáikat. Tipikusan ilyen ajánlat a visszatérítés. Vagyis ha az ügyfél költ, az adott költés meghatározott százalékát jóváírják a számláján - vagy egyéb jutalomban, kedvezményben részesül, attól függően, mit ajánlanak a partnerek, akikkel megállapodott a bank. De ilyen a biztosítás is: az ügyfélnek automatikusan jár utasbiztosítás a hitelkártyával. Az egyes bankok is több kártyát ajánlanak az ügyfeleknek. Jellemzően nyújtanak egy alapkártyát és egy prémium kártyát, de ettől szélesebb is lehet a paletta.

 

Az Erste hitelkártyák

 

Az Erste Bank három hitelkártyát kínál ügyfeleinek: ezek az Erste Joker hitelkártya utóda, a Max, a Wizz Air és a Platinum kártya. 

 

Erste Max hitelkártya

 

Az Erste Max Hitelkártya elsősorban vásárlásra szolgál, de készpénzfelvételre belföldön és külföldön is alkalmas. A készpénzfelvétel ugyanakkor jelentős költséggel jár, ezért csak akkor vegyünk ki pénzt hitelkártyával automatából, ha az feltétlenül szükséges. Mindennapi vásárlásra, nagyobb összegű kiadások fedezésére belföldön és külföldön egyaránt használható, és akár csoportos beszedési megbízások teljesítésére is alkalmas. 

 

Internetbankon, mobilalkalmazáson és telebankon keresztül is indíthatunk átutalást forintban. 

 

A fordulónapra figyelni kell

 

A fordulónap minden hónap 10-e az Erste hitelkártya program keretében. Ekkor megkapjuk a banktól kapott kivonatban a fordulónapon fennálló költések, kifizetések, készpénzfelvételek tőkeösszegét, az esetleges kamatokat, késedelmi kamatokat, díjakat, esetleg a számlázott hitelkártya részletfizetési szolgáltatások törlesztőrészletének összegét. Ha a visszafizetés nem megy gördülékenyen, részletfizetést is választhatunk, ekkor elég a minimum összeget visszafizetni.

 

Emellett lehetőségünk vagy úgynevezett Telekölcsönre. A telebankon keresztül kérhetünk bármilyen átutalást egy másik belföldi számlára, és az összeget törleszthetjük részletekben. Ennek a szolgáltatásnak havi 2,49 százalék a kamata, ez 34,36 százalék thm-et jelent.

 

Kedvezmények

 

A kártyához díjmentes utasbiztosítás jár, amely magában foglalja a balesetbiztosítást, a betegség és poggyászbiztosítást és asszisztencia szolgáltatást is. A kártya aktiválás egyszerű, csak egy vásárlást kell kezdeményezni.

 

A visszatérítés mértéke alapesetben nem túl magas: 1 százalék jár vissza, és a csoportos beszedést nem számítja be a bank. Ez alapvetően nem túl kedvező, ám a Max ad egy extrát: tankolás, divat, otthon, barkácsolás, elektronika, utazás, szépségápolás, szórakozás kategóriákba tartozó üzlettípusok közül kiválaszthatunk három kategóriát, ahol 4 százalékos visszatérítést kaphatunk. A boltok besorolását a hirdetmény tartalmazza. 

 

Tankolásnál havonta legfeljebb 30 ezer forint után járhat visszatérítés, és legfeljebb havi 200 ezer forint költés vehető figyelembe. Ezekkel a paraméterekkel mindösszesen éves szinten 96 ezer forint visszatérítés kapható, az Erste Max hitelkártya kategóriák elég nagy területet lefednek a költéshez.

 

A bank Erste Forintokat ír jóvá a vásárlások után, amelyeket napi rendszerességgel ír jóvá a számlán, vagyis a hitelkártya pontok nem parkolnak sokáig a banknál.

 

A kártya díja

 

A Max hitelkártya díja évente 5 799 forint, a társkártyáé 5 464. A hitelkeret legalább 140 ezer forint, az igényléshez pedig havi 80 ezer forint jövedelem szükséges. Ha idővel emelkedik a jövedelem, természetesen a hitelkeret emelés is szóba jöhet, ezt a bank ajánlja fel. A hitel kamata sávosan változik, 375 ezer forint esetében egy évre 39,76 százalék a THM. Mind a főkártya, mind a társkártya esetében levásárolható a kártya díja, más hitelkártya díjak nem.

 

A bank sms-szolgáltatást is nyújt a kártyához, ez a Hírnök. A kártyabirtokost a bank tájékoztatja a számlamozgásról havi díj ellenében, ez 450 forint. Ha a szolgáltatás nem kell, a lemondás is egyszerű. Érdemes ugyanakkor gondolni a biztonságra, ami különösen fontos, ha például elhagyjuk a kártyák. A letiltás fontos, az ügyfélszolgálat pedig gyorsan cselekszik.

 

Wizz Air hitelkártya

 

Az Erste a Wizz Air légitársasággal mint partnerral működtetett hitelkártyája azoknak igazán jó, akik sokat utaznak repülővel. Nem példa nélküli az ilyen partneri megállapodás, korábban sikeresen működött az Erste Supershop hitelkártya. Az Erste Wizz Air Hitelkártya  (és nem wizzair) a Maxhoz hasonló éves díjjal és társkártyadíjjal működik, amely levásárolható.

 

 Vásárláskor Wizz pontokat lehet gyűjteni, amelyekből csak repülőjegyet és egyéb Wizz szolgáltatást lehet vásárolni. A vásárlásokért járó 1 százalék visszatérítés mellett 100 forintért 2 Wizz Air pont jár a Wizz Air repülőjegyek, illetve a Wizz szolgáltatások vásárlása után. Alapesetben havi 250 ezer forint költés után jár visszatérítés, vagy pont összesen évi 30 ezer forint értékben. Kiegészítő csomagot is lehet azonban venni 990, illetve 1.590 forintért.

 

Bővített csomag

 

Első esetben a Comfort csomagnál a Wizz szolgáltatások vásárlása után 3 pont jár, így összesen évi 54 ezer pontot érhet el a visszatérített összeg, a második esetben a Comfort Plus csomagnál már 4 pont jár, és a visszatérítés éves szinten 78 ezer pont lehet. Fontos, hogy a Wizz Air kártyáknál a társkártya költése a főkártya költéséhez kapcsolódik, vagyis nem gyűjt külön pontokat a társkártya birtokosa.

 

A kártyához jár több reptéri szolgáltatás is. Így a gyorsított biztonsági vizsgálat a reptéren (fast track), de Wizz Air Discount Club tagság is. Utóbbival egyebek mellett kedvezményesen lehet repülőjegyet venni magunknak és egy utastársnak - erről a részvételi feltételek mondanak többet. Az Erste Wizz Air hitelkártya utasbiztosítás ugyanolyan paraméterekkel érhető el, mint a Max kártyájé.

 

Erste Platinum hitelkártya

 

Az Erste Platinum hitelkártya a bank prémium kategóriás terméke. Éves díja 25 ezer, a társkártya díja 20 ezer forint, és nem vásárolható le. A Platinum esetében a magasabb összegű hitelnél alacsonyabb a THM, 39,68 százalék. A Platinum kártya elsősorban nem a visszatérítéssel akarja elérni az ügyfeleket – ez nem is annyira jelentős egyébként, hiszen a megszokott egyszázalékos visszatérítés mellett a külföldi vásárlások után ad 2 százalékot, összesen legfeljebb évi 72 ezer forint értékben.

 

Az Erste prémium kártyájához extra szolgáltatások járnak, így be lehet vele menni a reptéri várókba – nem csak Pesten –, és egyéb, a Mastercard nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat lehet igénybe venni vele.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!