Kártyás fizetés

A pandémia rányomta a bélyegét a kártyás fizetési szokásokra is

Kártyás fizetés

A pandémia rányomta a bélyegét a kártyás fizetési szokásokra is

Bank360 tartalom
2020-12-15 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-15 Frissítve: 2022-01-18
11500349

Kis mértékben csökkent a Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák száma az MNB statisztikája szerint: az idén a második negyedév végére 9,56 millió kártya volt forgalomban, ami néhány ezer darabbal marad csak el az első negyedévi számtól. Soha ennyi kártyája nem volt még a magyaroknak, mint 2020-ban. 

 

Van ami kell, van ami nem

A legtöbb kártya betéti kártya volt, 8,32 millió darab. A betéti kártyák száma folyamatosan emelkedik most is. A csökkenés tehát nem ezeknek a kártyáknak köszönhető. Hanem a hitelkártyáknak: a hitelkártyák száma 2018 második negyedéve óta csökken. Két éve még 1,3 millió kártya volt forgalomban, ma már csak 1,24 millió. 

 


Hitelkártyát keresel? Nem tudsz eligazodni a kedvezmények és a visszatérítési programok között? A Bank360.hu Hitelkártya Kalkulátora segít megtalálni a költéseidhez ideális kártyát! 


 

Az adatok alapján egyértelmű, hogy a legnagyobb növekedés a virtuális kártyák körében látható. Az első negyedév végén 741, a  második negyedév végére már 751 ezer ilyen kártya volt forgalomban, vagyis egyre kevésbé lehet a kártya szinonimájaként a plasztiklap kifejezést használni. 

 

Fizetési tranzakciók

A kártyákkal lebonyolított tranzakciókkal kapcsolatban egyszerre több, egymással ellentétes irányú hatást is meg lehet figyelni. Egyrészt folyamatosan nő a kártyával bonyolított tranzakciók értéke, másrészt a koronavírus alapvető hatást gyakorolt a mindennapok szokásaira és ezzel együtt a költésekre is. 

 

A második negyedévben 215 millió kártyás fizetést, tranzakciót hajtottak végre magyar kártyákkal, ami 7 millióval kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában végrehajtott tranzakciók száma. A 215 millióból 194 millió volt betéti kártyás vásárlás. A visszaesés egyértelműen a járvány miatt következett be, hiszen eddig töretlenül nőtt az ügyletek száma. A csökkenés tehát bizonyosan független a kártyák népszerűségének alakulásától. 

 

Annál is inkább, mert a kisebb tranzakciószám dacára a kártyás költések értéke emelkedett. A betéti kártyás vásárlások értéke 1 624 ezer milliárd forintot tett ki, ami alig marad el a tavalyi utolsó negyedéves értéktől, benne a karácsonyi rohammal. Mindez azt jelenti, hogy aki használta a kártyáját, az sokkal intenzívebben használta azt, hiszen a kevesebb tranzakció magasabb költést hozott össze a félév végére. 

 

Készpénzfelvétel

A pandémia okolható azért is, mert jelentősen visszaesett a készpénzfelvételi tranzakciók száma: 20,7 millió alkalommal járultak az automatákhoz emiatt a kártyabirtokosok, ami 6 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban hasonló időszakban. A készpénzfelvételek értéke bár érezhetően visszaesett, még mindig jóval magasabb, mint az összes vásárlás értéke: 1 840 milliárd forintot tett ki a második negyedévben.

 

Mindenképpen jó hír, hogy drasztikusan csökken a hitelkártyás készpénzfelvételek száma. Hitelkártyával nagyon költséges pénzt kivenni, mindenképpen jobb ezt elkerülni. Mindenesetre a második negyedévben 110 ezer alkalommal mégis vettek fel pénzt így a kártyatulajdonosok 3,5 milliárd forint értékben.

 

Külföldön pangás

A külföldi vásárlások és költések jelentősen visszaestek az idén: a második negyedévben az egy évvel azelőtti 6,2 millió helyett mindössze 3,3 millió vásárlást intéztek kártyákkal a magyarok külföldön. A költés csökkenése még nagyobb volt: 76 milliárd forint után egy évre rá 32 milliárd forintot tett csak ki a külföldi vásárlás értéke.

 

Mit hoz a jövő?

A nyári hónapok valószínűleg némiképp kompenzálták a kártyás tranzakciókat, hiszen újra nyitva volt az ország, a boltok, mozik, színházak. A külföldi költések ugyanakkor minden bizonnyal mélyrepülést mutatnak majd. Az utolsó negyedév adatai egyelőre megbecsülhetetlenek, hiszen bár a lezárások, korlátozások miatt a tavaszi pangásra lehetne számítani, ám nem lehet figyelmen kívül hagyni a karácsonyt. 

 

A járvány utáni időszak nagy kérdése lesz, hogy a most tapasztalható intenzív kártyahasználat - pontosabban jóval magasabb értékű vásárlások - tartós lesz-e. Elképzelhető, hogy a lakosság már nem szokik vissza a készpénzes ügyletekre, ha egyszer már elszokott tőle. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!