Egy vevő a mobiljával fizet egy üzletben

Tarolnak a kártya nélküli kártyás fizetések

Egy vevő a mobiljával fizet egy üzletben

Tarolnak a kártya nélküli kártyás fizetések

Tóth Levente
2021-12-29 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-29 Frissítve: 2022-01-18
17885650

Decemberben már csaknem minden ötödik kártyás fizetés okoseszközről történt, ami háromszoros ugrást jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest - derült ki a K&H által közzétett adatokból. Általában is meredeken emelkedik a kártyahasználat, egyharmaddal nagyobb, mint 2019 még járványmentes decemberében.

 

A pandémia elérte azt, amit sok rábeszélés és kampány sem tudott: meredeken nő kártyás fizetések száma, amiben az idei karácsony előtti időszak újabb csúcsot hozott. A szükségképpen érintéssel, kontaktussal járó készpénzhasználatot a járvány óta olyanok is kezdik mellőzni, akiknek ez korábban természetes volt. Az okoseszközös fizetési lehetőségek terjedése pedig sokakat csábít arra, hogy még kényelmesebben, a mobiljukat használva vásároljanak, hiszen így a kártyájukat sem kell állandóan magukkal vinni, ezért aztán el sem veszthetik például egy átbulizott éjszakán.

Idén december 1. és 20. között a K&H-nál összesen több mint 7 millió alkalommal fizettek kártyával, ami napi átlagban 350 ezer tranzakciót jelent. 2020 azonos időszakához képest a kártyás vásárlások száma 22 százalékkal nőtt, 2019 utolsó heteihez képest 34 százalékos volt a bővülés. A 7 milliós idei kártyás fizetésre 79,5 milliárd forintos forgalom jutott. Ez a tavalyhoz képest 21 százalékos emelkedésnek felel meg, a 2019-es összegnek pedig közel másfélszerese.

 

A K&H-nál ezt a járvány hatása mellett azzal magyarázzák, hogy egyre kevesebben akarják bajlódni a készpénzzel. A vásárlások összegében természetesen szerepet játszott az infláció is, de ezt levonva is látványos a bővülés.

 

Élelmiszert 3,3 millió alkalommal, összesen 20,3 milliárd forintért vásároltak kártyával. Ez éves szinten 15, illetve 8 százalékos növekedésnek felel meg, a 2019-es számokhoz képest pedig 41 és 54 százalékos többlet.

 

Az is látható, hogy az éttermekben, kávézókban hódítanak a legjobban a bankkártyák. A K&H adatai szerint idén közel 1,2 millió tranzakció történt ilyen helyeken. Ez az egy és két évvel korábbi szinthez képest 74, illetve 72 százalékos plusz. A forgalom az idén meghaladta a 4,2 milliárd forintot, ami 91 és 105 százalékos bővülést takar.

 A leglátványosabb ugrás a digitalizált bankkártyás - például okostelefonos és okosórás - fizetéseknél figyelhető meg. Az ünnepek előtt az idén 1,2 millió ilyen fizetésre volt példa, a tranzakciók összege 8,3 milliárd forintra tett ki. Ez a triplája az egy évvel korábbinak. Úgy látszik, hogy könnyű rákapni a mobilos, órás fizetésre, hiszen így se kártyát, se pénzt nem kell magunkkal vinni. Ebben további lendületes bővülésre lehet számítani, hiszen az okoseszközös fizetés lehetőségei folyamatosan bővültek az elmúlt időszakban, így ezzel sokan még csak ezután kezdenek élni - például azért, mert látják, hogy másik már egy szál telefonnal a kezükben vásárolnak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!