Kamatmentes vállalkozói hitel

Hogyan szerezzünk kamatmentes vállalkozói hitelt?

Kamatmentes vállalkozói hitel

Hogyan szerezzünk kamatmentes vállalkozói hitelt?

Bank360 tartalom
2020-02-13 Frissítve: 2022-01-18
2020-02-13 Frissítve: 2022-01-18
6897919

 

Míg a lakosság hitelfelvételét az egyéni szükségletek alakítják, a vállalkozásoknál más szempontok az irányadók. Egy vállalkozás hitelfelvételét minden esetben a gazdasági racionalitás kell irányítsa, nem a tulajdonos személyes szükségletei. 

 

Miért érdemes hitelt felvenni?

 

A vállalati hitelezés lényege az, hogy a társaság a hitel felhasználása révén nagyobb bevételre vagy profitra tegyen szert. Korszerűbb gépekkel olcsóbb legyen a gyártás, a fejlesztés révén munkaerőt tudjon spórolni vagy egyszerűen magasabb fokozatba kapcsoljon a cég. A vállalkozásnak azt kell mérlegelnie, hogy a fejlesztés révén elér-e magasabb profitot.

 

Nagyon leegyszerűsítve a beruházás, fejlesztés révén elért profitnak magasabbnak kell lennie, mint a hitel kamata. Ha az előzetes számítások alapján ez nem valósul meg, nincs gazdasági racionalitása a hitelfelvételnek. Minél magasabb a hitel kamata, annál nehezebb a megtérüléshez szükséges profitot elérni. Hogy mi a magas és mi az alacsony, az szektoronként eltérő. Általános szabályként elmondható: minél magasabb a kamat, annál kockázatosabban térül meg a beruházás.

 

Kamattámogatás

 

Éppen emiatt kulcskérdés, hogy egy vállalkozás milyen kamattal tud hitelhez jutni. A kisvállalkozások számára különösen nehéz a hitelfelvétel, mivel jellemzően tőkeszegények, és nem tudnak megfelelő fedezetet sem felmutatni a hitel mellé. Számukra ezért kiemelkedően fontosak a támogatott hitelek. Az ilyen hitelek esetében a piaci kamatoknál jóval alacsonyabb kamatot kell fizetni, mert az unió vagy az állam kedvezményt, támogatást nyújt.

 

Ez a támogatás akár azt is jelentheti, hogy a hitelt kamatmentesen kapja meg a vállalkozás. A jelenleg elérhető ilyen típusú hitelek uniós támogatású konstrukciók. Ezeket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) koordinálja, igényelni az MFB Pontokon lehet, az alábbi bankoknál: Takarékbank, Budapest Bank, OTP Bank, MKB Bank és Gránit Bank.

 

Kamatmentes hitelek

 

Ingyenhitelt háromféle konstrukcióra lehet igényelni. 

 

  1. Technológiai korszerűsítésre használható hitel

 

Ebben a KKV-k számára kialakított konstrukcióban a hitel 1-150 millió forint összegű lehet, az összeget pedig eszközbeszerzésre kell fordítani. A támogatott hitelt csak akkor veheti igénybe a vállalkozás, ha székhelye, telephelye nem a közép-magyarországi régióban van.
 

A hitelhez: 

  • ingó vagy ingatlanfedezet szükséges

  • 10 százalék önerőt is produkálni kell. 


A hitelt induló vállalkozások is kérheti, esetükben legfeljebb 25 millió forint kérhető.
 

  1. Digitális Jólét Hitelprogram

    A digitális jólét támogatott hitel eszközbeszerzésre vagy immateriális jószág beszerzésére használható. Az 5-200 millió forint hitelhez csak a magyarországi székhely, telephely előírás, régió nincs kizárva a konstrukcióból. Ezt a hitelt nem igényelheti induló vállalkozás. A hitel célja tipikusan az informatikai fejlesztés.
     

  2. Foglalkoztatás ösztönzése célú Hitelprogram

    A harmadik kamatmentes konstrukció az MFB koordinálásában a foglalkoztatás ösztönzését szolgálja. Ezt a hitelt munkanélküliek, illetve inaktívok igényelhetik, akik vállalkozóvá váltak, de tőkeproblémáik vannak. Lehetőség van arra is, hogy nonprofit társaságok igényeljék a hitelt, esetükben a cél munkahelyteremtő vállalkozások támogatása. A hitelhez egy lezárt üzleti év szükséges, induló vállalkozások nem igényelhetik.

 

Gyorsan kimerül a keret

 

A program elindításakor több kamatmentes hitelfajta is elérhető volt, ám a keret gyorsan kimerült, így több konstrukció átmenetileg nem elérhető. Kérdés, hogy a későbbiekben átcsoportosítások révén jut-e még forrás ezekre a KKV-hitelekre, mindenesetre érdemes fejben tartani a lehetőséget.

 

A felelősség a vállalkozásé

 

A támogatott hitelek esetében a vállalkozást komoly adminisztrációs kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy a kamatmentesség dacára jól meg kell gondolni ezeknek a hiteleknek a felvételét. A vállalkozásokat ugyanaz a felelősség terheli, mint bármely piaci hitel esetében.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!