Kamatmentes vállalkozói hitel

Hogyan szerezzünk kamatmentes vállalkozói hitelt?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.02.13.
Frissítve: 2020-02-13 Létrehozva: 2020-02-13
6897919

 

Míg a lakosság hitelfelvételét az egyéni szükségletek alakítják, a vállalkozásoknál más szempontok az irányadók. Egy vállalkozás hitelfelvételét minden esetben a gazdasági racionalitás kell irányítsa, nem a tulajdonos személyes szükségletei. 

 

Miért érdemes hitelt felvenni?

 

A vállalati hitelezés lényege az, hogy a társaság a hitel felhasználása révén nagyobb bevételre vagy profitra tegyen szert. Korszerűbb gépekkel olcsóbb legyen a gyártás, a fejlesztés révén munkaerőt tudjon spórolni vagy egyszerűen magasabb fokozatba kapcsoljon a cég. A vállalkozásnak azt kell mérlegelnie, hogy a fejlesztés révén elér-e magasabb profitot.

 

Nagyon leegyszerűsítve a beruházás, fejlesztés révén elért profitnak magasabbnak kell lennie, mint a hitel kamata. Ha az előzetes számítások alapján ez nem valósul meg, nincs gazdasági racionalitása a hitelfelvételnek. Minél magasabb a hitel kamata, annál nehezebb a megtérüléshez szükséges profitot elérni. Hogy mi a magas és mi az alacsony, az szektoronként eltérő. Általános szabályként elmondható: minél magasabb a kamat, annál kockázatosabban térül meg a beruházás.

 

Kamattámogatás

 

Éppen emiatt kulcskérdés, hogy egy vállalkozás milyen kamattal tud hitelhez jutni. A kisvállalkozások számára különösen nehéz a hitelfelvétel, mivel jellemzően tőkeszegények, és nem tudnak megfelelő fedezetet sem felmutatni a hitel mellé. Számukra ezért kiemelkedően fontosak a támogatott hitelek. Az ilyen hitelek esetében a piaci kamatoknál jóval alacsonyabb kamatot kell fizetni, mert az unió vagy az állam kedvezményt, támogatást nyújt.

 

Ez a támogatás akár azt is jelentheti, hogy a hitelt kamatmentesen kapja meg a vállalkozás. A jelenleg elérhető ilyen típusú hitelek uniós támogatású konstrukciók. Ezeket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) koordinálja, igényelni az MFB Pontokon lehet, az alábbi bankoknál: Takarékbank, Budapest Bank, OTP Bank, MKB Bank és Gránit Bank.

 

Kamatmentes hitelek

 

Ingyenhitelt háromféle konstrukcióra lehet igényelni. 

 

 1. Technológiai korszerűsítésre használható hitel

 

Ebben a KKV-k számára kialakított konstrukcióban a hitel 1-150 millió forint összegű lehet, az összeget pedig eszközbeszerzésre kell fordítani. A támogatott hitelt csak akkor veheti igénybe a vállalkozás, ha székhelye, telephelye nem a közép-magyarországi régióban van.
 

A hitelhez: 

 • ingó vagy ingatlanfedezet szükséges

 • 10 százalék önerőt is produkálni kell. 


A hitelt induló vállalkozások is kérheti, esetükben legfeljebb 25 millió forint kérhető.
 

 1. Digitális Jólét Hitelprogram

  A digitális jólét támogatott hitel eszközbeszerzésre vagy immateriális jószág beszerzésére használható. Az 5-200 millió forint hitelhez csak a magyarországi székhely, telephely előírás, régió nincs kizárva a konstrukcióból. Ezt a hitelt nem igényelheti induló vállalkozás. A hitel célja tipikusan az informatikai fejlesztés.
   

 2. Foglalkoztatás ösztönzése célú Hitelprogram

  A harmadik kamatmentes konstrukció az MFB koordinálásában a foglalkoztatás ösztönzését szolgálja. Ezt a hitelt munkanélküliek, illetve inaktívok igényelhetik, akik vállalkozóvá váltak, de tőkeproblémáik vannak. Lehetőség van arra is, hogy nonprofit társaságok igényeljék a hitelt, esetükben a cél munkahelyteremtő vállalkozások támogatása. A hitelhez egy lezárt üzleti év szükséges, induló vállalkozások nem igényelhetik.

 

Gyorsan kimerül a keret

 

A program elindításakor több kamatmentes hitelfajta is elérhető volt, ám a keret gyorsan kimerült, így több konstrukció átmenetileg nem elérhető. Kérdés, hogy a későbbiekben átcsoportosítások révén jut-e még forrás ezekre a KKV-hitelekre, mindenesetre érdemes fejben tartani a lehetőséget.

 

A felelősség a vállalkozásé

 

A támogatott hitelek esetében a vállalkozást komoly adminisztrációs kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy a kamatmentesség dacára jól meg kell gondolni ezeknek a hiteleknek a felvételét. A vállalkozásokat ugyanaz a felelősség terheli, mint bármely piaci hitel esetében.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!