Kevés lehetőség marad az ügyintézésre december 22-től

Holnap kitör az igazgatási szünet, 16 napig alig lehet ügyet intézni

Kevés lehetőség marad az ügyintézésre december 22-től

Holnap kitör az igazgatási szünet, 16 napig alig lehet ügyet intézni

Vrazsovits Rita
2022-12-21 Frissítve: 2022-12-20
2022-12-21
30715574

A kormány 2022. december 22. és 2023. január 6. között közigazgatási szünetet rendelt el az energiaárak emelkedése miatt spórolásból. Ebben a bő két hétben a kormányablakok, kormányhivatalok és az adóhivatal ügyfélszolgálatai is csak korlátozottan lesznek elérhetőek. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

 

Idén a magasabb energiaárak miatt szinte mindenhol hosszabbra nyúlik a téli szünet, ami a közigazgatást is érinti. A spórolás jegyében korlátozott nyitvatartással kell számolni a kormányablakoknál, kormányhivatalokban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), illetve a földhivatalnál is. Ez azt jelenti, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban a nem ünnepnapokon elérhető lesz személyesen is az ügyfélszolgálat, a kisebb városokban viszont akár a teljes szünet alatt (december 22. és január 6. között) is zárva tarthatnak az ügyfélszolgálatok. 

 

A NAV a megyeszékhelyek központi ügyfélszolgálatai és a fővárosi, kijelölt ügyfélszolgálat december 22. és január 6. között az alábbi időben tart nyitva:

  • 2022. december 22. 8:30 – 16:00
  • 2022. december 23–26. ZÁRVA
  • 2022. december 27–29. 8:30 – 16:00
  • 2022. december 30. – 2023. január 1. ZÁRVA
  • 2023. január 2–5. 8:30 – 16:00
  • 2023. január 6. ZÁRVA

 

Mivel az adóügyek elektronikusan is intézhetők, a NAV azt kéri, hogy aki teheti, válassza az elektronikus vagy telefonos lehetőséget. A NAV Infóvonala a 1819-es telefonszámon, a szokásos nyitvatartási időben hívható.

 

A NAV-os ügyfélszolgálatok közül számos iroda végig zárva lesz a közigazgatási szünet alatt. A nyitvatartók listáját ezen az oldalon lehet megnézni. 

 

A közigazgatási szünetben nyitva tartó kormányablakok listája ezen az oldalon tekinthető meg. E szerint minden megyében legfeljebb két-három helyen lehet ügyet intézni, jellemzően a megyeszékhelyen és még egy-két nagyobb városban. De olyan megye is van, ahol mindössze egyetlen nyitvatartó kormányablak marad. A központi, budapesti Visegrád utcai kormányablakban a korlátozott nyitvatartás mellett több napon csak okmányok átvételére lesz lehetőség (december 23-án, december 30-án és január 6-án). 

 

A Földhivatal honlapján a közigazgatási szünettel kapcsolatban az alábbi olvasható: 

 

“Az igazgatási szünet a fővárosi és megyei kormányhivatalok ingatlanügyi hatósági feladatait ellátó földhivatali szervezeti egységeire is vonatkozik. Tájékoztatom, hogy az igazgatási szünet megkezdésekor folyó ingatlanügyi hatósági ügyek ügyintézési időtartamának a számítása megáll. Az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás szünetel.”

 

A szünet az állami támogatásokhoz szükséges igazolásokat is érinti

Több állami támogatás igénylésének lehetősége a jelenleg hatályos szabályok szerint éppen a közigazgatási szünet ideje alatt fog kifutni. Ezek közül az otthonfelújítási támogatás igénylése lehet a legsürgetőbb, hiszen ezzel kapcsolatban nem ígért folytatást a kormány. A végső határidő 2023. december 31., vagyis az év utolsó napja, amikor egyáltalán nem lesznek nyitva a kormányablakok.

 

Ennek a támogatásnak az igényléséhez számos igazolást be kell szerezni, például a NAV-nak a köztartozás mentességet kell igazolnia, a kormányablakban pedig a tb-jogviszony igazolást kell kikérni. A szünet miatt ezeknek az egyébként egyszerűen igényelhető dokumentumoknak a beszerzése is gondot jelenthet, ha az utolsó pillanatra halasztja valaki az igénylést. Arról, hogy mire érdemes odafigyelni az igénylésnél az utolsó napokban, itt írtunk bővebben

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!