Ezentúl csak hiteles tulajdoni lapot lehet majd lekérni a lakásvásárlások előtt

Búcsúzik a nem hiteles tulajdoni lap, de megmarad az évi két ingyenes letöltés

Ezentúl csak hiteles tulajdoni lapot lehet majd lekérni a lakásvásárlások előtt

Búcsúzik a nem hiteles tulajdoni lap, de megmarad az évi két ingyenes letöltés

Bank360 tartalom
2022-10-21 Frissítve: 2023-01-24
2022-10-21 Frissítve: 2023-01-24
30081149

Megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége, viszont olcsóbb lesz a hitelesé, és évi kettőt ebből is ingyen lekérdezhetnek online a magánszemélyek - derül ki a parlament előtt lévő törvényjavaslatból.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, ami átalakítja az ingatlanvásárlásokhoz és -eladásokhoz nélkülözhetetlen tulajdoni lap másolatok lekérdhetőségét és díjazását. “A területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló javaslat jó és rossz hírrel egyaránt szolgál az ingatlant eladni vagy venni szándékozóknak, és az azzal professzionálisan foglalkozó cégeknek, illetve az adásvételben közreműködő ügyvédeknek.

A hiteles ára 3600 forint, míg a nem hitelesé 1000 forint. Évi két nem hiteles tulajdoni lap másolatot ingyen lekérdezhetnek a magánszemélyek az online elérhető rendszerből, mivel a hatályos törvény kimondja, hogy “természetes személy számára évente két alkalommal díjmentes az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése”.

 

Megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

Jelenleg hiteles és nem hiteles tulajdoni lap másolatot lehet kérni a földhivatali rendszerből. A parlament előtt lévő módosító javaslat elfogadása esetén megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége. Papír alapon nem hiteles tulajdoni lap másolatot már 2010. január 1-je óta nem lehetett igényelni, de eddig online még le lehetett kérni ilyet, és ez olcsóbb is volt a hitelesnél: 3600 forint helyett csak 1000 forint. 

 

A módosítás most lényegében megszünteti az elektronikusan elérhető nem hiteles tulajdoni lap másolatot is, amely tartalmában a hitelesítési záradék kivételével teljes egészében megegyezik a hitelessel, felhasználhatósága azonban a hitelesítési záradék hiánya miatt jóval korlátozottabb.

 

Csak a hiteles változat lesz lekérhető, viszont az olcsóbban mint eddig

Az új jogszabály elfogadása után tehát már csak a drágább hiteles másolatot lehet kérni. Ez alól csak a Magyar Állam, a költségvetési szervek és az egyházi szervezetek jelentenek kivételt, nekik ingyenes lesz ez, ahogy eddig a nem hiteles lekérése is az volt.

 

A törvényjavaslat ugyan a hiteles tulajdoni lap másolat árát 3600 forintról 3000 forintra csökkenti, az ingatlanok jogi helyzetéről való tájékózódás azért alapvetően megdrágul, hiszen ezekhez eddig elég volt a nem hiteles másolat is 1000 forintért, ilyen viszont már majd nem lehet lekérni.

 

A tényleges ingatlanvásárlásokhoz, az erről szóló szerződések megkötéséhez és a lakáscélú kölcsönök folyósításához azonban mindenképpen lekérték a hitelest is, így ezután ez valamivel olcsóbb lesz.

 

Magánszemélyek évente kétszer ingyen kérhetnek hiteles másolatot

A magánszemélyek számára könnyebbséget jelent, hogy évi két tulajdoni lap másolat továbbra is ingyen lekérhető lesz a számukra a hiteles másolatból is. Akinek tehát nem üzletszerű tevékenységéhez van szüksége rendszeresen ilyen másolatra (ingatlanközvetítő, ügyvéd), hanem például egy ingatlanvásárlás előtt akar tájékozódni a kiszemelt ingatlan tulajdoni viszonyairól és esetleges terheiről, azt ezután is ingyen megteheti online lekérdezéssel évente kétszer a saját nevében.

 

Ha ennél többre lesz szüksége egy éven belül, akkor azonban már majd ki kell fizetnie a hitelesért a 3000 forintot, ahogy jelenleg a nem hitelesért is az 1000 forintot.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!