lakásbiztosítás felmondás újrakötés

Így találd meg a neked legjobb lakásbiztosítást!

lakásbiztosítás felmondás újrakötés

Így találd meg a neked legjobb lakásbiztosítást!

Bank360 tartalom
2024-03-08 Frissítve: 2024-03-14
2024-03-08 Frissítve: 2024-03-14
37877854

Sok ügyfél fantáziáját megmozgathatja az az új lehetőség, ami alapján márciusban felmondhatjuk a meglévő lakásbiztosításukat és szabadon újat köthetünk. Ha azonban ezt az esélyt valóban a javunkra akarjuk fordítani, akkor nemcsak azt kell néznünk, mennyiért köthetünk szerződést, hanem azt is, hogy baj esetén mit kapunk érte. Szakértő segítségével adunk útmutatót a jó választáshoz.

Az idei március rendkívüli időszak, ugyanis ebben a hónapban először mondhatjuk fel a meglévő lakásbiztosításunkat a szerződés évfordulóján kívül is, ha ezt szeretnénk, és köthetünk helyette egy újat. Az új lehetőség egy újabb alkalom arra, hogy átnézzük a meglévő biztosításunkat, és ha szükséges, akkor egy számunkra megfelelőbbet  kössünk vagy az érvényes szerződésünkön változtassunk a megváltozott vagy újabban keletkezett biztosítási igényeink szerint.

Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, tisztában kell lennünk a lakásbiztosítások jellemzőivel. Az Allianz Hungária Zrt. szakemberének, Tollmayer Györgynek a segítségével most végigvesszük, mit kell tudnunk a lakásbiztosításokról, mire kell figyelnünk azok megváltoztatásakor, hogyan válasszuk ki a számunkra legjobb ajánlatot. 

A lakásbiztosítások új felmondási lehetőségéről a biztosítók február közepéig értesítették ügyfeleiket. Ezentúl minden évben március 1. és 31. között is felbonthatjuk a szerződésünket, 30 napos felmondási idővel, és átköthetjük  számunkra kedvezőbb, ingatlanunk és aktuális vagyontárgyaink  valós értékének jobban megfelelő új lakásbiztosításra. Az írásbeli felmondási nyilatkozatnak legkésőbb – az idén hétvégére eső március 31. és az április elsejei húsvéthétfő miatt - április 2-ig kell beérkezni a biztosítóhoz.

 

Milyen károkat fedez a lakásbiztosítás? 

A lakásbiztosítások fedezetei a lehető legszélesebb körben biztosítják a lehetséges káresemények bekövetkezésére a tulajdonunkban vagy használatunkban lévő ingatlant, és az abban lévő vagyontárgyainkat. Már az alapszolgáltatások tartalmazzák  - a felmérések szerint is  - leginkább félt természeti és tűzkárokra szóló fedezetet. Nemcsak ingatlanunkról, hanem a kertünkben használt grillsütő, kerti bútorok, öntözőrendszer vagy a kerti gyerekjátékok védelméről is gondoskodhatunk a lakásbiztosításunk keretében. Egyre többen telepítenek napelemet, napkollektort otthonuk energiaellátásra, amelyekre szintén kiterjeszthető az otthonunkra szóló fedezet. Sőt: gondoljunk csak az összefestett kerítésekre vagy ház falára – a vandalizmusból fakadó károk ugyancsak rengeteg bosszúságot okozhatnak, de ezek helyreállítását is téríti a biztosítás. 

 

Az Allianz mindhárom lakásbiztosítási csomagja tartalmaz választható alap (10 millió forint értékben) vagy emelt szintű (30 millió forint értékben) felelősségbiztosítást, valamint assistance szolgáltatást, amely az otthonunkat ért vészhelyzetben, évente 4 alkalommal, biztosítási eseményeként 150 ezer forintig nyújt gyors segítséget. Például, ha kizártuk magunkat a lakásból, vagy a fűtési rendszerünk, valamely nagy háztartási gépünk (mosógép, fagyasztó) meghibásodott. 

 

Mire nem terjed ki a lakásbiztosítás? 

A lakásbiztosítás nem fedezi a lakásbiztosítási szerződés kockázatviselési kezdete előtt vagy vége után keletkezett károkat, illetve azokat, amelyek nem a szabályzatban meghatározott eseményekből keletkeztek, illetve kizártak az egyes biztosítási események meghatározásában. A lakásbiztosítási feltételek tartalmazzák azokat a szabályokat és általános kizárásokat is, amelyek esetében a biztosító mentesül a fizetési kötelezettség alól, illetve amelyekre nem terjed ki a helytállási kötelezettsége. 

 

Mire figyeljünk különösen oda a lakásbiztosításunkban? 

Amennyiben a lakás, ház, bővítésen, jelentős korszerűsítésen esett át, vagy nagy értékű ingóságokat vásároltunk, akkor gondoskodjunk a lakásbiztosítási szerződésünk felülvizsgálatáról, vessük össze a szerződésben szereplő vagyontárgyakkal és biztosítási összegekkel. 

 

Akkor is nézzük át a szerződésünket, ha nem nyúltunk hozzá az elmúlt 2-3 évben, hogy az évekkel korábban megkötött szerződés megfelel-e a jelenlegi biztosítási igényeinknek. Változtak az árak, így a lakásunk újjáépítése, 1-1 nagy értékű ingóságunk újrabeszerzése ma sokkal többe kerül, mint, tegyük fel, 5 évvel ezelőtt. Emiatt érdemes tudatosan, évente számba venni a vagyonunkat. A márciusi időszak soron kívüli, szabad újrakötési lehetőséget biztosít, döntsünk körültekintően, igényeinknek megfelelően. Számtalan hasznos, plusz szolgáltatást is kínál az Allianz, hogy megkönnyítse a lakásbiztosítással kapcsolatos döntést. 

 

Hogyan adjuk meg a vagyontárgyaink biztosítási összegét? 

A biztosítási összeget a szerződőnek kell meghatároznia, annak alapján, hogy mekkora lenne a biztosítani kívánt vagyontárgyak újbóli felépítésének vagy újbóli beszerzésének költsége. Érdemes átgondolni, akár egy listát készíteni, hogy milyen vagyontárgyakat szeretnénk biztonságban tudni, és ez alapján meghatározni például az ingóságaink biztosítási összegét. A biztosító az ingatlan hasznos alapterülete alapján javasol biztosítási összeget, átlagos egységáron. A szerződés megköthető ezzel az ajánlott összeggel, de meg is emelhető, ha nem felel meg nekünk, mert például az átlagosnál  magasabb minőségű az ingatlanunk kivitelezése.  

 

Ha magasabb biztosítási összeget határozok meg, akkor magasabb kárkifizetésre is számíthatok? 

E tekintetben nem szabad túlzásba esni, a biztosítási összeg ne haladja meg a biztosított vagyontárgy értékét, azaz hiába biztosítunk 500 ezer forintos biztosítási összeggel egy 70 ezer forintot érő háztartási gépet, a biztosító a valós, 70 ezres értéket fogja figyelembe venni. Ugyanígy, ha az otthonunk újjáépítési értéke 50 millió forint, akkor hiába adjuk meg ennek a dupláját, ezt nem veheti  figyelembe a biztosítónk. Más néven ezt túlbiztosításnak nevezzük. Ezt érdemes elkerülni, csakúgy, mint ennek az ellenkezőjét, az alulbiztosítást, amikor a valós érték alatti biztosítási összegre kötünk szerződést, ami így nem nyújt teljes biztonságot számunkra.

 

Mennyibe kerül ma egy éves lakásbiztosítás? 

Erre a kérdésre csak a konkrét ingatlan és szolgáltatási igények pontos ismeretében lehet választ adni. A lakásbiztosítás díját a biztosító a szerződő által az ajánlatban, illetve a szerződésmódosítás  során megadott adatok alapján határozza meg, figyelembe véve többek között a biztosítási összegeket, az ingatlan címét, hogy állandóan lakott-e vagy nem, a főépület korát, típusát, építési anyagát. 

 

A díjat befolyásolja a választott fizetési gyakoriság is, legkedvezőbb díj éves fizetési gyakoriság esetén érhető el. Szintén kedvezően befolyásolják a fizetendő díjat az igénybe vehető kedvezmények, például a biztosítónál lévő egyéb biztosításaink alapján kapható  partnerkedvezmény vagy a hűségkedvezmény, azaz, ha vállaljuk, hogy adott időtartam alatt nem mondjuk fel szerződésünket. Ha azonban az ingatlanunk értékét és a rendszeres havi kiadásainkat nézzük, a lakásbiztosítás éves díja ezekhez képest elenyésző, nem beszélve arról, mennyibe kerülne egy tűz-, árvíz-, vihar- vagy lopáskár helyreállítása saját zsebből, biztosítás nélkül - hívja fel a figyelmet az Allianz szakembere.

 

Felújítás, korszerűsítés, vásárlás esetén mi a teendő a biztosításunkkal? 

Egy nagyobb összegű ingatlanberuházás (például hozzáépítés, tetőtér-beépítés, korszerűsítések) vagy az ingóságok esetében újabb műszaki cikkek, a korábbinál értékesebb bútorok vásárlása mind értéknövelő. Ezért legalább évente egyszer érdemes összehasonlítani a szerződésben szereplő biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyaink értékével. 

Ha ez alapján szükséges, kezdeményezzük a szerződés módosítását az alulbiztosítottság elkerülése érdekében. Az évenkénti indexálás (azaz a biztosítási összeg és díj infláció miatti emelése) nem okvetlen elegendő a  vagyontárgyak változása vagy értéknövekedése esetén. 

A lakásbiztosítás évfordulója mellett használjuk ki a márciusi rendkívüli időszakot arra, hogy átgondoljuk, az utóbbi időben milyen értékes vagyontárgyat vásároltunk például karácsonyra, vagy ha tavaly felújítottuk a konyhát, akkor az így megnövelt értéket követtük-e a lakásbiztosításunkban. Ma már sok korszerű ajánlatcsomag közül választhatunk, gördülékeny kárügyintézéssel, így érdemes időt szánnunk a számunkra fontos fedezetek átgondolására. Nézzünk körül a piacon, és válasszunk szakértő, megbízható partnert, mert így tudjuk a számunkra legmegfelelőbb tartalmú biztosítást megkötni annak érdekében, hogy a legértékesebb vagyonunkat teljes biztonságban tudhassuk - tanácsolja az Allianz szakértője, Tollmayer György.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!