Megújuló energiába is befektethetnek majd az ingatlanalapok

Ingatlanalapban van a pénzed? Beszállhatnak vele a napelemüzletbe is

Megújuló energiába is befektethetnek majd az ingatlanalapok

Ingatlanalapban van a pénzed? Beszállhatnak vele a napelemüzletbe is

Bank360 tartalom
2023-04-23 Frissítve: 2023-10-06
2023-04-23 Frissítve: 2023-10-06
32427053

Megteremti a lehetőséget az ingatlanalapok számára a napelembizniszbe való befektetésre az a rendelettervezet, amit társadalmi egyeztetésre tett közzé a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az új szabályok a tervek szerint június 30-án lépnének hatályba.

 

Rendelettervezetet hozott nyilvánosságra a Gazdaságfejlesztési Minisztérium “a kollektív befektetési formák befektetési és hitelfelvételi szabályairól szóló kormányrendelet módosításáról. Az indoklás szerint az ország külső energiafüggőségének csökkentése elsősorban megújuló energiatermelő és egyéb környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő projektek megvalósításának vagy bővítésének befektetési alapokból történő finanszírozásával valósulhatna meg. A lehetséges finanszírozók, így a befektetett tőke bővítése a kivitelezhető fejlesztések körét bővíti. 

 

A magas infláció ismét a befektetési alapok felé fordította a magyar kisbefektetőket, már több mint 6000 forint van ezekben. Az új rendelet az ingatlanalapok számára nyitna meg egy teljesen új lehetőséget, és ezáltal az ezek befektetési jegyeit vásárlóknak is.

 

Az új szabályozás az ingatlanalapoknak lehetőséget adna olyan ingatlantársaság finanszírozására, amelynek a tevékenysége kiserőművekbe történő befektetés, és ezeket üzemelteti is. Az ingatlanalapok jelenleg olyan ingatlantársaságba fektethetnek, amelynek a tevékenységi köre) “ingatlanfejlesztés, ingatlanüzemeltetés, ingatlanforgalmazás, ingatlanhasznosítás”. 

 

A tervezett rendelet ezt egészítené ki azzal, hogy az ilyen társaság foglalkozhat kiserőműbe történő beruházással, megszerezhet és tarthat “a villamos energiáról szóló törvényben meghatározott kiserőmű üzemeltetéséhez és fenntartásához szükséges tárgyi eszközöket, villamosenergia-tárolót, geotermikus energia kitermeléséhez és hasznosításához szükséges vagyoni értékű jogot és tárgyi eszközt, valamint kapcsolódó tevékenységként a kiserőmű, villamosenergia-tároló és geotermikus energia tárgyi eszközének üzemeltetésétkapcsolódó tevékenységként végezheti”.

 

A rendelettervezet egyéb pontjai az ilyen befektetések egyéb technikai feltételeit teremtik meg az ingatlanalapok számára, amelyek így júliustól már a napelembizniszbe, illetve a geotermikus energiát hasznosító cégekbe is beszállhatnak.

 

A megújuló energiás befektetések felfutóban vannak Magyarországon is, az elmúlt időszakban több nagy üzletnek is szemtanúi lehettek a kisbefektetők, akik az új szabályozással lehetőséget kapnak arra is, hogy a pénzük ilyen módon kamatozzon. Igaz, ez attól függ majd, hogy az ingatlanalapok mennyire élnek ezzel a lehetőséggel.

 

Az új szabályozás könnyen vegyes befektetési portfóliójúvá teheti azokat az ingatlanalapokat, amelyek elkezdik a kisbefektetői pénzét a napelem-  geotermikus bizniszbe fektetni. Ezért idővel érdemes lesz majd a befektetési döntéseknél azt is megnézni, hogy egy ingatlanalap mennyi pénzt tart ténylegesen ingatlanokban és mennyi energiaberuházásokban.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!