Gyülekeznek a felhők a lakáspiac felett, az idén nem lesz reálár-emelkedés

Bőven infláció alatt nőhetnek a lakásárak 2023-ban

Gyülekeznek a felhők a lakáspiac felett, az idén nem lesz reálár-emelkedés

Bőven infláció alatt nőhetnek a lakásárak 2023-ban

Bank360 tartalom
2023-02-19 Frissítve: 2023-10-23
2023-02-19 Frissítve: 2023-10-23
31621235

Az eladó lakások számának bővülésére és gyengébb keresletre számítanak a Takarék Jelzálogbank szakértői 2023 első felében. Az év egészére összességében 4-6 százalékos áremelkedést várnak, de nagy lehet a szórás a kisebb, energiatakarékos lakások javára.

 

Idén eltérően alakulhat a használt és az újépítésű lakások árának alakulása. Az új lakások esetében a kivitelezési költségek magas szintje miatt nem várnak csökkenést a Takarék Jelzálogbank szakértői. A használt ingatlanoknál típus szerint és területileg is elképzelhetők nagyobb különbségek. A jobb munkaerőpiacú településeken és a nagyobb gazdasági fejlesztések helyszínein stabilabb a lakáspiac.

 

Az energiapazarló vagy a nagyon nagy alapterületű ingatlanok piaca azonban sérülékenyebb lehet. A bank szakértői szerint a kedvezőtlenebb piaci körülmények ugyanakkor elhozhatják a lakások jelentős, a legutóbbi adatok szerint országosan 21,5 százalékos, Budapesten 10 százalékos túlértékeltségének korrekcióját.

 

2022 első felében még nagy lendület jellemezte a hazai lakáspiacot: az első negyedévben éves összevetésben nominálisan 26,8 százalékkal, reálértéken – a már akkor elég magas infláció miatt – 14,6 százalékkal emelkedtek az árak. Az ország összes régiójában drágábbak lettek az ingatlanok, a legnagyobb, több mint 20 százalékos növekedés a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon volt. Leginkább – szintén több mint 20 százalékkal – a megyeszékhelyeken drágultak az ingatlanok, de hasonló mértékű, 19 százalékos emelkedés ment végbe a városokban is. 

 

Budapesten több mint 15, a községekben 12 százalékkal emelkedtek az árak. A második félévben azonban mérséklődött a kereslet, és megtört az addig nagyon lendületes áremelkedés. Erre utal a tranzakciószámok ingatlanközvetítők előzetes adatai szerinti erős, éves bázison 17 százalékos csökkenése, valamint a lakáshitelezés jelentő visszaesése, amely novemberben és decemberben éves alapon 56, illetve 61 százalékos volt.

 

2023-ban Budapesten több mint hatezer társasházi lakás átadása várható, ezt jövőre több mint ötezer követheti. Ezek jórészét ugyanakkor már eladták, a 2023-2025-re elkészülő csaknem 13 ezer társasházi lakás közül mindössze 5300 volt szabad tavaly decemberben. 2025-re viszont még kevés budapesti lakásépítési projektet jelentettek be, hosszabb távon tehát még bővülhet a kínálat. 

 

Vidéken a csökkenő számú fejlesztések egyik központja továbbra is a Balaton. A legtöbb, 2400 feletti új lakás Somogyban épül, de Pest vármegyében is meghaladta a számuk az 1700-at 2022 utolsó negyedévében. A harmadik helyen Győr-Moson-Sopron állt csaknem 1300 épülőben lévő lakással. Nógrádban nem zajlott legalább 10 lakást tartalmazó projekt értékesítése, de Békésben, Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnokban is csak pár.

 

2023-ban a kínálat alakulása mellett fontos kérdés lehet, hogy milyen lakásokat kínálnak eladásra. A rezsiköltségek emelkedése miatt előfordulhat ugyanis, hogy többen a nagyobb alapterületű vagy/és korszerűtlenebb ingatlanuk eladása mellett döntenek, ezek iránt azonban kisebb lehet az érdeklődés. A keresletre erős hatással lehet a gazdasági helyzet alakulása, a foglalkoztatottság várható csökkenése, a továbbra is magas infláció és kamatszintek, valamint a reáljövedelmek zsugorodása. Támogatások ugyanakkor továbbra is elérhetők a lakásvásárláshoz, bár a lakások elmúlt években végbement drágulása miatt kisebb segítséget jelentenek a korábbinál.

 

A lakásvásárlás a magas infláció miatt várhatóan továbbra is vonzó befektetési lehetőség marad a Takarék Index szakértői szerint, de a jelenlegi helyzetben más eszköz is vonzóvá válhat. Összességében úgy vélik, idén visszafogottabb kereslet várható a lakáspiacon az előző évekhez képest. A korszerűtlenebb és nagyobb ingatlanok iránt sokkal kisebb érdeklődés mutatkozhat, a korszerűbb, kisebb ingatlanok viszont könnyebben vevőre találhatnak. 2023 egészében a korábbiaknál jelentősen kevesebb tranzakcióra lehet számítani, és amíg a hitelkamatok nem mérséklődnek számottevően, ez vélhetően így is marad.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!