Itt a fordulat a lakáspiacon

Itt a fordulat a lakáspiacon? Fogynak a vevők

Itt a fordulat a lakáspiacon

Itt a fordulat a lakáspiacon? Fogynak a vevők

Bank360 tartalom
2023-01-27 Frissítve: 2023-02-19
2023-01-27 Frissítve: 2023-02-19
31298639

A kiemelkedő 2021-es év után enyhén csökkent a lakáspiaci forgalom 2022-ben. A lakások drágulása fokozatosan mérséklődött, a harmadik negyedévben már csak 2,6 százalék volt - jelentette a KSH. A használt lakások átlagos négyzetméterára 407 ezer forintra, az újaké 899 ezerre nőtt. Budapesten a panelek drágultak a legjobban, míg az új lakások Siófokon, Debrecenben és Győrben.

 

Tavaly az első három negyedévében 4,6 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint a megelőző év azonos időszakában. Az eladások száma mindegyik negyedévben 3-7 százalék között csökkent, ez egyaránt megfigyelhető a használt és az új lakások piacán is - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss lakáspiaci jelentésében.

 

A harmadik negyedévi lassulást megelőzően az év első felében már számottevően, 26 százalékkal csökkent a használt lakások vásárlására folyósított lakáshitelek száma, ami már előre jelezte a használtlakás-piac lassulását. Az új lakások hitelezése akkor még bővült.

Kevesebb új lakást adtak el 

 

Az eladásokon belül az új lakások aránya nem érte el az 5 százalékot, és ezzel jelentősen elmaradt a 2021. első negyedévi 10 százalékos csúcstól. 

 

Tavalyelőtt egész évben 160,7 ezer lakást adtak el, míg tavaly az első kilenc hónapban 88,7 ezret, amiből “csak” 3,9 ezer volt az új lakás (az eddig beérkezett adatok szerint, de a szám várhatóan növekszik majd). 2021-ben összesen 12 ezer új lakást adtak át.

Jelentősen lassult az árak emelkedése

 

2022-ben az első negyedévi 9,7 százalék után a harmadik negyedévre fokozatosan 3 százalékra lassult a használt ingatlanok árának emelkedése. Az új lakásoknál ezzel párhuzamosan az év eleji 7,7 százalékról stagnálásig fékeződtek az árak.

A nominális lakásárindex növekedése a harmadik negyedévben elmaradt a fogyasztói árak növekedésétől, ennek következtében a reál lakásárindex 4 százalékkal csökkent.

Nagy volt a drágulás egy év alatt

 

A lassulás ellenére a megelőző évhez viszonyítva továbbra is magas, 23 százalékos drágulás jellemezte a lakáspiac egészét. A használt lakásoknál 24 százalékkal, az újaknál 19 százalékkal voltak magasabbak az árak 2022 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban.

 

A kivétel Budapest

 

Tavaly az első háromnegyed évben a főváros kivételével minden régióban és mindegyik települési kategóriában visszaesett a lakáspiac forgalma. Budapest tranzakciószáma 15 százalékkal magasabb volt, mint 2021 első kilenc hónapjában. Ugyanekkor Pest régióban harmadával több, Közép-Dunántúlon 16 százalékkal kevesebb eladást regisztráltak. A Dunántúl többi régiójában mérsékeltebben (2-4 százalékkal), az ország keleti régióiban számottevően (6-10 százalékkal) csökkent az eladott új és használt lakások együttes száma.

 

Az új lakások átlag 50,8 millióba kerülnek

 

Az eladott új lakások közül eddig 3,9 ezer adatai állnak a KSH rendelkezésre, de később még jelentős számú tranzakció adatát várják. Ez alapján a feldolgozott tranzakciók átlagos ára 50,8 millió forint volt, 4,8 millióval több, mint 2021-ben. Az átlagos négyzetméterár 899 ezer forint, 180 ezerrel több, mint 2021 átlagában.

 

Budapesten a fajlagos ár átlaga meghaladta az 1,1 millió forintot, ami 22 százalékkal több, mint 2021-ben. A jelentős számú lakást építő kerületek közül már csak a IV. kerületben lehetett 1 millió forint alatti négyzetméteráron új lakást kapni.

 

A vármegyeszékhelyeken és a kisebb városokban a négyzetméterár 19, illetve 23 százalékkal haladta meg a 2021-est. Kiugró mértékben drágultak az új lakások Debrecenben (37 százalékkal) és Siófokon (52 százalék), de Győrben (27 százalék) is az átlagosnál gyorsabb volt a drágulás. Nyíregyházán ugyanakkor csak az év elején lépte át az új lakások négyzetméterára a félmillió forintos határt.

 

Több nagyvárosban megfigyelhető, hogy az új lakások ára nem tartott lépést a lakásépítési költségek emelkedésével. A fajlagos újlakásár Szombathelyen kevesebb, mint 1, Székesfehérváron pedig alig 5 százalékkal emelkedett - hívta fel a figyelmet a KSH.

 

Keleten megindult az árcsökkenés

 

A használt lakások átlagos négyzetméterára a 2021-es átlagos 339 ezerről 407 ezer forintra emelkedett. Az év eleji gyors áremelkedés után a kisebb településeken csökkenés történt, és a harmadik negyedévben már csak Budapesten és a vármegyeszékhelyeken emelkedtek tovább az árak.

Budapesten egy használt lakás átlagosan 46,2 millió forintba került, 8,1 millióval többe, mint 2021-ben. A fajlagos ár eközben 692-ről 826 ezer forintra emelkedett. A lakótelepi panellakások drágultak a legjobban (21 százalékkal), a többi lakástípus ára 11-15 százalékkal lett magasabb. Az első két negyedév lendületes drágulása a harmadik negyedévre minden fővárosi kerületcsoportban lassult, a budai “egyéb” kerületekben (III., XI., XXII.) pedig meg is állt.

 

Az ország dunántúli régióiban a használt lakások négyzetméterárai a községek kivételével emelkedtek. Az ország keleti felén a lakásárak csökkenése a kisebb (nem vármegyeszékhely) városokat is elérte.

 

A legdrágább vármegyeszékhely Veszprém 600 ezer forintot meghaladó  árszinttel, ezt néhány tízezer forintos különbséggel követi Győr, Debrecen és Székesfehérvár. A sort továbbra is Salgótarján zárja, ahol a fajlagos ár nem éri el a 200 ezer forintot.

 

A balatoni agglomerációban az első három negyedévben a korábbi 486-ról 618 ezer forintra nőtt a használt lakások négyzetméterára. Ez a növekedés zömében az első negyedévben következett be (plusz 13 százalék), a drágulás üteme a második negyedévben 5, majd ezt követően 4 százalékra mérséklődött.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!