Az MNB megreformálná a családtámogatási rendszert

Így reformálná meg az MNB a családtámogatásokat és a lakáspiacot

Az MNB megreformálná a családtámogatási rendszert

Így reformálná meg az MNB a családtámogatásokat és a lakáspiacot

Vrazsovits Rita
2022-05-20 Frissítve: 2023-01-27
2022-05-20 Frissítve: 2023-01-27
22706842

144 javaslatot fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank legújabb vitairatában, ezeknek egy része a családtámogatási rendszert is érintette. Összefoglaltuk a dokumentum alapján, hogy milyen javaslatokat fogalmazott megy a jegybank a családokra és a lakáspiacra nézve. 

 

Fenntartható egyensúly és felzárkózás címmel adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy 144 pontos vitairatot, mely a fenntartható finanszírozás, illetve a technológia- és termelékenységjavító intézkedések mellett a gyermekvállalás ösztönzésével és a lakáspolitika reformjaival is foglalkozik. A jegybank több szinten is enyhítené például a családtámogatási elemek jelenlegi feltételeit, ezzel elősegítve a gyermekvállalási hajlandóságot, illetve több kedvezményt is nyújtana azoknak a fiataloknak, akik az első ingatlanjukat vásárolják meg. 

 

Nőtt a gyermekvállalási kedv, de ez még nem elég a jegybank szerint

A családtámogatásokkal foglalkozó fejezet egy gyors helyzetértékeléssel indul: nagy mértékben nőtt a termékenységi ráta, olyannyira, hogy 2019-ben már meghaladtuk az EU-s átlagot. A 2021-es 1,59 érték azonban még mindig elmarad a 2,1-es szinttől, ami a népesség megtartásához szükséges, ezért további reformokra van szükség - áll az MNB kiadványában. Számításaik szerint évente 15-20 ezerrel több újszülöttre lenne szükség.

Hatékonyabb családtámogatást, családbarát oktatást, igazságosabb nyugdíjrendszert szeretne az MNB

A gyermekvállalás ösztönzésére 13 javaslatot fogalmaztak meg, ezek az alábbiak:

 

  1. Gyermekvállalást gátló betegségek rendszerszintű szűrése
  2. Mesterséges megtermékenyítés fejlesztése
  3. Babaváró hitel meghosszabbítása, a 41 éves korhatár eltörlése: utóbbit indokolhatja, hogy jelentősen nő azoknak a száma, akik 40 év fölött vállalnak gyermeket, számuk tíz év alatt több mint a kétszeresére emelkedett. 
  4. Első otthon támogatása: ezt állami garancia mellett alacsonyabb önerővel, illetve állami támogatással kamatmentesen felvehető hitellel képzeli el a jegybank. További javaslat, hogy induljanak fecskeház programok a fiatal párok számára.
  5. Család-zseb létrehozása a SZÉP-kártyán: az itt lévő pénzt bölcsődei, óvodai ellátásra, gyermekek táboroztatására, baba-mama programokra lehetne fordítani.
  6. Családi adóalap kedvezmény növelése: családi adókedvezmény és az első házasok kedvezményének emelése a javaslat. 
  7. Gyermekek után járó pótszabadság bővítése
  8. Szja-mentesség kiterjesztése a háromgyerekes anyákra, megfelelő gazdasági növekedés esetén
  9. Szülést követő regeneráció támogatása
  10. Több bölcsődei férőhely
  11. Munkahelyi gyermekfelügyelet állami támogatással
  12. Oktatási rendszer családbarát fejlesztése: kollégiumi férőhelyek bővítése, állami iskolabusz rendszer, lemorzsolódás csökkentése. 
  13. Gyermekvállalás elismerése a nyugdíjrendszerben: jelenleg a többgyermekes nők alacsonyabb induló nyugdíjban részesülnek, mint a gyermektelenek, ezen a helyzeten változtatna a jegybank a nyugdíjrendszer családbarát átalakításával. 

 

A lakáspolitikát is megreformálná az MNB

A jegybank helyzetértékelése alapján a jövedelmek nem tudják tartani a lépést a lakásárakkal, emiatt minden magyar régióközpontban csökken a lakásvásárlás elérhetősége. Ugyanezt olvashattuk a jegybank lakáspiaci jelentésében is. Bár több támogatási forma is elérhető jelenleg, azt kiemeli a jegybank, hogy ezek három gyermek vállalása esetén válnak érdemi segítséggé. Legnagyobb hátrányban a gyermek nélküliek vannak. 

A javaslatok szerint fejleszteni kellene az újlakás kínálatot, mivel jelentősen elmarad a kereslettől, emellett a lakásállomány megújulását tekintve is el vagyunk maradva a régió többi országához képest. A megújulást részben az építőipart sújtó munkaerőhiány, részben az elszálló lakásépítési költségek akadályozzák. 

 

A lakáspolitika fejlesztésére vonatkozó javaslatok az alábbiak:

 

  1. Építőipari képzések fejlesztése, munkaerő bevonzása 3. országokból
  2. Építőipar hatékonyságának és fenntarthatóságának fejlesztése
  3. Alternatív építőipari alapanyagimport-csatornák kialakítása
  4. Építőipari importarány jelentős csökkentése
  5. 5 százalékos lakásáfa fenntartása
  6. Felújítási program meghirdetése, az energiahatékonyság javításának kritériumával családi házakra és társasházakra is
  7. Állami beruházások ütemezett piacra vitele
  8. Egy jól működő albérleti piac jogi kereteinek a megteremtése
  9. Bérlakásprogram fiataloknak, állami alkalmazottaknak
  10. Illetékkedvezmény a fiatal első lakásvásárlóknak: jelenleg csak a csokos vevőknek jár az illetékkedvezmény, emellett az első fiatal lakásvásárlókra 50 százalékos kedvezmény vonatkozik, viszont csak 15 millió forintos összeghatárig, ami ma már nem reális. Az MNB kiterjesztené az illetékmentességet minden fiatalra, aki az első lakását vásárolja meg. 
  11. CSOK átalakítása, az egy és két gyermeket nevelőkre jobban fókuszáljon.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!