Egyre drágábbak a hazai ingatlanok

Rekordokat döntögető árak, rettentően túlértékelt lakások jellemzik az ingatlanpiacot

Egyre drágábbak a hazai ingatlanok

Rekordokat döntögető árak, rettentően túlértékelt lakások jellemzik az ingatlanpiacot

Tóth Katalin
2022-05-18 Frissítve: 2022-07-07
2022-05-18 Frissítve: 2022-07-07
22379758

Rekord lakásár emelkedést hozott az infláció és az emelkedő kamatok miatt előrehozott kereslet, mondta Winkler Sándor az MNB ingatlanpiaci elemzésekkel foglalkozó osztályának vezetője. 

 

Rendületlenül emelkedő lakásárak

Az immár 8 éve tartó áremelkedési ciklusban 2022-ben ismét sikerült rekordot döntenie a lakások drágulásának. 2021-ben az országos átlag 21,4 százalék volt, de a drágulást főleg a vidék hajtotta. A vidéki városokban a 2020. utolsó negyedévi 7,6 százalékról 25 százalékra gyorsult a drágulás mértéke 2021. negyedik negyedévére. A községekben a tavalyelőtti 16,9 százalékról tavaly 22,3 százalékra nőtt a drágulás mértéke. Idén márciusig újabb 28 százalékos áremelkedés tetézte be a vidéki ingatlanok árainak szárnyalását. 

 

2021-ben mintegy 168 ezer lakáspiaci tranzakció valósult meg, ami jelentős, 15,6 százalékos bővülés a 2020-as évhez képest. A tranzakciók száma 2022 első negyedévében Budapesten bővült kiemelkedően, 32,3 százalékkal, elsősorban az új lakások értékesítésének köszönhetően. A külföldi lakásvásárlók aránya 22 százalékról 10 százalékra esett vissza. A befektetési célú lakásvásárlások viszont a tranzakciók 40 százalékát tették ki. 

A falusi CSOK által kedvezményezett községekben 6 százalékos volt a bővülés, a nem kedvezményezett községekben és városokban viszont stagnált vagy minimálisan csökkent a tranzakciók száma. 

 

A támogatott hitelek miatt szárnyalt a lakáshitelezés

A hitelezés szintén jelentős felfutást tudhat maga mögött. A lakossági hitelek 21 százalékkal, ezen belül a lakáshitelek 40 százalékkal bővültek. A hitelezés különösen az új lakások hitelezése felé tolódott el. Januárban az új lakásokra adott lakáshitelek 77, februárban 81, márciusban 90 százaléka részesült a Zöld Otthon Program kamattámogatásban. 

 

Mindez jól mutatja, hogy a bővülő hitelezés mellett megnőtt a támogatott hitelek szerepe, és a tendencia 2022 első negyedévében is folytatódott. Az otthonteremtési támogatások nélkül a hitelből történő lakásvásárlás már kevésbé elérhető, ezek nélkül egy kétkeresős család már csak jelentős pénzügyi kifeszítettséggel vásárolhat meg egy budapesti új lakást. 

Nemzetközi szakértők a magyar lakáspiac túlárazottságára és a növekvő eladósodottság kockázataira hívták fel a figyelmet. Véleményük szerint az elégtelen kínálat és a kedvezményes hitelek együttesen növelik a kockázatot. A megfelelő jogi szabályozással támogatott lakásbérleti piac megteremtése enyhítené a lakásárak növekedésére és a hitelpiaci kereslet emelkedésére ható nyomást. 

 

Magasak a kamatok, jön a visszaesés

A bankok körében végzett felmérés szerint a lakóingatlan projekthitelek iránti kereslet már 2022 első negyedévében is jelentősen csökkent, a hitelfeltételek pedig számottevően szigorodtak, és ez a tendencia az év végéig folytatódni fog. A lakáshitelek esetében az első negyedévben a hitelkereslet még jelentősen nőtt, a következő három negyedév viszont számottevő visszaesést és a hitelfeltételek némi szigorodását hozhatja. 

 

A magasabb kamatok várhatóan elsősorban a befektetési célú lakásvásárlásokat fogják majd vissza. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!