NHP Hajrá vége

Itt a vége: elfogyott az NHP Hajrá kerete, 40 ezer vállalkozás tudott élni a lehetőséggel

NHP Hajrá vége

Itt a vége: elfogyott az NHP Hajrá kerete, 40 ezer vállalkozás tudott élni a lehetőséggel

Bank360 tartalom
2021-07-03 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-03 Frissítve: 2022-01-18
15010330

Véget ért a Magyar Nemzeti Bank által indított NHP Hajrá vállalati hitelprogram. Az elmúlt közel másfél évben többször is bővített, összesen 3000 milliárd forintos keretből 40 ezer vállalkozás jutott forráshoz - hangzott el az MNB péntek délutáni online sajtótájékoztatóját.

 

A koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítésére indította el 2020 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram új konstrukcióját, az NHP Hajrát, melynek segítségével a vállalkozások legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal juthattak széles körben felhasználható forráshoz.

 

Pulai György, az MNB igazgatója elmondta: eddig 2 910 milliárd forintnyi keretre kötöttek szerződést a hitelintézetek, és körülbelül 40 ezer vállalkozás tudott élni a lehetőséggel. A fennmaradó 90 milliárd forint már csak formálisan van meg, mivel a bankoknál még számos ügyféltárgyalás van folyamatban, vagyis ez a pénz is hamarosan gazdára talál. Hozzátette: új kérelem befogadására már nemigen van lehetőség egyik banknál sem.

 

Az eddig kihelyezett 2910 milliárd forint több mint fele forgóeszközhitel volt, további 37 százalék pedig beruházások megvalósulását segítette. Az alábbi öt ágazatba került a kihelyezett forrás háromnegyede: kereskedelem, ingatlanügyletek, feldolgozóipar, építőipar és mezőgazdaság. 

NHP-t először nyolc éve, 2013-ban igényelhettek a vállalkozások. Az indulás óta 74 ezer vállalkozás vette már fel az NHP valamelyik konstrukcióját, összesen 6300 milliárd forintos összegben.

 

Nem maradnak forrás nélkül a vállalkozások: új Széchenyi-hitelek indultak

Az NHP Hajrá zárásával nem veszett el a lehetőség, továbbra is lehet kedvezményes kamatozással hitelt felvenni. Július elsejétől a KAVOSZ öt új Széchenyi-hitel konstrukciót vezetett be, ezekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!