A tavaszi munkákhoz is igénybe vehetik az aszálykárosultak a kedvezményes Széchenyi Hitelt

Kap még három hónapot az extra kedvezményes Széchenyi folyószámlahitel

A tavaszi munkákhoz is igénybe vehetik az aszálykárosultak a kedvezményes Széchenyi Hitelt

Kap még három hónapot az extra kedvezményes Széchenyi folyószámlahitel

Bank360 tartalom
2022-12-28 Frissítve: 2023-01-11
2022-12-28 Frissítve: 2023-01-11
30781475

Nem ér véget 2022 -vel az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők számára nyújtott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel. Az emelt szintű kamattámogatásos konstrukció igényelhetőségét 2023. március 31-ig meghosszabbítják. Az alapkonstrukció feltételei is javulnak.

 

Október végén jelent meg az Agrárminisztérium rendelete az Agrár Széchenyi Kártya keretében kiemelt kamatkedvezménnyel felvehető, szabad felhasználású forgóeszközhitelről. A kedvezményes folyószámlahitelt az igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztő és a tenyésztési információs rendszerben (TIR) regisztrált állattartó vállalkozások igényelhetik. 

 

Maximum 14 százalék a kamatkedvezmény

A forgóeszközhitelnél a kamatkedvezmény mértéke az 1 havi BUBOR plusz egy százalék, de maximum 14 százalék. A hitel akár 3 éves futamidővel is felvehető. A kiemelt támogatású hitelt elsőre 2022. december 31-ig lehetett igénybe venni, de az Agrárminisztérium már az induláskor jelezte, hogy a kamattámogatás uniós támogatási jogalapjának várható meghosszabbodása lehetővé fogja tenni, hogy a határidőt 2023. március 31-ig meghosszabbítsák. 

 

Ezt jelentette be most az agrártárca: az ilyen hitelszerződések hatálybalépési ideje 2023. március 31-ig meghosszabbodik. Az állami kamattámogatás mértéke továbbra is legfeljebb 14 százalék, így az induló éves kamat jelenleg 6-7 százalék. Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel normál kamattámogatás mellett a határidő lejárta után is igényelhető lesz.

 

Az alapkonstrukció feltételei is javulnak

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel alapkonstrukciójához kapcsolódóan is fontos változás történt azzal, hogy az Európai Bizottság jelentősen megemelte az ukrán-orosz konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítését szolgáló, korlátozott összegű támogatások keretösszegeit és a támogatások odaítélhetőségének határidejét. 

 

Ennek alapján a 2023. december 31-ig hatályba lépett Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel rendelkező vállalkozások is a magasabb keretösszeg terhére vehetik igénybe a  konstrukcióhoz kapcsolódó  kamat- és kezességi díj támogatást. Ez élelmiszer termelők, illetve mezőgazdasági termék feldolgozók/forgalmazók esetében 2 millió euró,  mezőgazdasági termelők esetében 250 ezer euró. halászati ágazat esetében 300 ezer euró.

 

Így működik az aszályhitel

Az aszálykárosultak Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitele jelenleg a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódóan 3 éves futamidejű kölcsön felvételét teszi lehetővé a fentebb leírt kamattámogatással. A hitelkérelmekhez mellékelni kell a megyei kormányhivatalnak az aszálykárra vonatkozó igazolását, vagy igazolni kell az állattartói státuszt fél évnél nem régebbi kiállítási dátumú, a TIR-ben elérhető, 1350-es számú tenyészetigazoló lap másolati példányával. A hitelkérelmeket (igénylőlapot) a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztráló irodákban lehet benyújtani.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!