Az aszálykárosultaknak is kimaxolják a Széchenyi hiteleket

Az aszálykárosult termelők is extra kedvezményes Széchenyi hitelt kapnak

Az aszálykárosultaknak is kimaxolják a Széchenyi hiteleket

Az aszálykárosult termelők is extra kedvezményes Széchenyi hitelt kapnak

Bank360 tartalom
2022-09-04 Frissítve: 2022-12-28
2022-09-04 Frissítve: 2022-12-28
29115461

Az új MAX hitelekhez hasonlóan kedvezményes folyószámlahitelhez juthatnak azok az agrártermelők, akik igazoltan aszálykárt szenvedtek. Az Agrár Széchenyi Kártya kamata nekik 3 százalékra mérséklődik.

 

Az aszályhelyzetre tekintettel a károsult növénytermesztők és a magas takarmányárak miatt nehéz helyzetbe került állattartók számára 3 százalékra mérsékli az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatot a kormány – jelentette be Facebook videójában Nagy István agrárminiszter.

 

A miniszter szerint augusztus végéig 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek be a termelők aszálykárt. A szárazság és a csapadékhiány a tavaszi vetésű növényeket különösen súlyosan érintette a szárazsági, ennek következtében pedig az állattenyésztők takarmányellátása is veszélybe került, mert kevés és nagyon drága a takarmány.

 

Ebben a helyzetben az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatára a kormány úgy döntött, hogy az érintett agrárvállalkozások számára kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét biztosítja, a korábban már kihirdetett törlesztési moratóriumon túl. A döntés értelmében a kormányhivatalok által igazolt aszálykárt elszenvedett növénytermesztők, valamint az összes állattartó az általuk újonnan felvett Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez az Agrárminisztérium extra kamattámogatást nyújt. Ennek mértéke legfeljebb 14 százalék olyan módon, hogy a folyószámlahitel éves kamatterhe 3 százalék legyen.

 

A kiemelt támogatás a tervek szerint a legkésőbb 2022. december 31-ig megkötött új hitelek esetében nyújtható. A kölcsön egyéb feltételei változatlanok maradnak. A szükséges jogszabály-módosításokat és a végrehajtásban közreműködő partnerekkel az egyeztetéseket az Agrárminisztérium soron kívül elkezdi – jelentette ki az agrárminiszter.

 

Ezzel lényegében az Agrár Széchenyi Kártya az év végéig olyan kedvezővé válik, mint az augusztustól elindult Széchenyi MAX hitelek, amelyeknek hasonló a kamatozása. Az Agrár Széchenyi Kártya a MAX termékek mellett is elérhető maradt, de eddig más kamatozással. Ez az 1 havi BUBOR értéke plusz 4 százalék, melyhez 4% kamattámogatás kapcsolódik. Az 1 havi BUBOR jelenleg 11,86 százalék. Ebből látszik, mekkora plusz kedvezményt kaptak most az érintett mezőgazdasági vállalkozások. Az Agrár Széchenyi Kártyát 500 ezertől 200 millió forint hitelösszegig lehet felvenni 12, 24 vagy 36 hónapra a jelenlegi feltételek szerint, amelyekről itt lehet olvasni az egyes Széchenyi hitelek részleteinek leírásánál.

 

A kormánynak nem ez az első hitelintézkedése az aszálykárosultak megsegítésére, hiszen Nagy István július végén jelentette be, hogy 2023 végéig az érintettek törlesztési moratóriumot vehetnek igénybe. Ennek szabályairól itt írtunk részletesen.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!