Akkora a szárazság, hogy hitelmoratóriumot kapnak a gazdák

Újabb hitelmoratóriumot hirdet a kormány az aszály miatt

Akkora a szárazság, hogy hitelmoratóriumot kapnak a gazdák

Újabb hitelmoratóriumot hirdet a kormány az aszály miatt

Bank360 tartalom
2022-07-31 Frissítve: 2023-05-02
2022-07-31 Frissítve: 2023-05-02
28641773
28718564

A súlyosbodó aszály miatt a kormány 2023 végéig hitelmoratóriumot vezet be a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire.

 

Miközben az általános, már erősen szűkített hitelmoratóriumot egyelőre csak 2022 december 31-ig tolta ki a kormány, és éppen ma (július 31-én) jár le az újra bejelentkezési határidő az érintetteknek, a szárazság miatt egy újabbat hirdetett. Nagy István agrárminiszter az aszálykárok miatt intézkedéscsomagot jelentett be. Ennek részeként hitelmoratóriumot rendel el a kormány 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire.

 

A miniszter vasárnap reggeli Facebook posztjában közölte: a mezőgazdasági termelők megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az operatív törzs. Ennek az az oka, hogy “Magyarországot történelmi aszálykár sújtja”, ezért a termelőket pedig minden eszközzel támogatni kívánják ebben a rendkívüli helyzetben. Nagy István szerint július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

 

Az ötpontos intézkedési csomag az alábbiakat tartalmazza:

  • hitelmoratórium 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire,
  • a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keret,
  • a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek energiaköltségének növekedése miatt 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak,
  • a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja,
  • felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetését, így a bejelentéstől számított 14 nap alatt folyósítani kell az összeget.

 

A részletek alighanem hamarosan jogszabályban jelennek majd meg. Ebben írják majd le, hogy az egyes támogatásokat milyen határidőkkel és hogyan lehet majd igénybe venni. Ebből derülhet ki az is, hogy a hitelmoratóriumot pontosan kiknek milyen lesz majd érvényes és milyen feltételek szerint. A gazdák választhatnak majd úgy is, hogy nem veszik igénybe a moratórium adta könnyítést, ha nem okoz számukra problémát a hitelük törlesztése.

 

A jelenleg még élő, és újbóli bejelentkezés alapján december 31-ig továbbra is igénybe vehető hitelmoratóriumban is lehetnek mezőgazdasági vállalkozások, hiszen az MNB legutóbb közölt adatai szerint kétezer vállalkozás még élt ezzel a lehetőséggel. A most bejelentett új moratórium azonban célzott, tevékenység alapú lesz, és kiterjed majd a sok agrár kisvállalkozó és kisvállalkozás által felvett Széchenyi hitelekre is.  

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!