Magyar Nemzeti Bank online számlanyitás rendelet

Két kézzel hajított kavicsot az állóvízbe az MNB: felejts el mindent, amit eddig gondoltál a bankszámlanyitásról

Magyar Nemzeti Bank online számlanyitás rendelet

Két kézzel hajított kavicsot az állóvízbe az MNB: felejts el mindent, amit eddig gondoltál a bankszámlanyitásról

Veres Patrik
2017-07-20 Frissítve: 2023-01-24
2017-07-20 Frissítve: 2023-01-24
256661


Ahogy arról ma az MKB Bank és a Gránit Bank esetében is írtunk, lehetővé tette a jogszabályi környezet, hogy mától videóchaten, online is nyithassunk bankszámlát egy banknál anélkül, hogy bemennék személyesen a bankfiókba. Már elég ehhez egy adatkapcsolattal rendelkező okostelefon, tablet vagy PC.
 

A rendeletet a Magyar Nemzeti Bank hozta, hallgatva az új idők szavára, na és persze az Európai Unió „„negyedik pénzmosás elleni irányelvére”, amely alapján megújultak június 26-tól – a gazdaság uniós szintű „kifehérítése” érdekében – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (új Pmt.), valamint a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló (új Kit.) törvények, amelyek a mai naptól, július 20-tól hatályosak.
 

Ennek törvénycsomagnak volt része a személyes megjelenés nélkül történő ügyfél-átvilágítás engedélyezése is, azaz a videócseten keresztüli bankszámlanyitás. A jegybank rendelete szerint csak olyan elektronikus hírközlő rendszer – tehát PC vagy okostelefon kamerája és mikrofonja − segítségével történhet meg az azonosítás, amely valós időben képes kép- és hangfelvételt készíteni az ügyfélről és annak személyi azonosító okmányáról, a felvételek visszakereshetők, valamint ellenőrizhető módon tárolhatók (ezekre és a pénzügyi intézmények kezelőinek személyére szigorú biztonsági, adatvédelmi szabályok vonatkoznak).
 

Hogy néz ki a folyamat élesben?
 

Amikor számlát akarsz nyitni, a következő történik:
 

  • az ügyintéző, akivel videócsetelsz, a jogosítványod vagy a személyid alapján azonosít a rendszerében látottak alapján.
     
  • Emailben vagy SMS-en kapsz egy azonosító kódot, amit a számlanyitás alatt vissza kell juttatnod a banknak (mint a kétszintű azonosításkor más online szolgáltatás esetében).
     
  • És ennyi, kész.
     

Nem csak egyszer történik meg azonban egy ilyen azonosítás. Az MNB tájékoztatása szerint például 2019. június 26-ig minden ügyfelet újra át kell világítani, akik személyi okmányának másolatával a bank, biztosító stb. nem rendelkezik.
 

Azoknál az „alvó” számláknál is kötelező lesz az újbóli azonosítás (addig nem is lehet tranzakciót indítani), amelyeknél 2 éve nem történt semmilyen tranzakció.

Arról továbbra sem beszél az MNB, hogy várható-e hasonló innováció a hiteligénylésnél. A technológia ugyanígy megvan rá, de hiányzik a jogszabályi környezet. Marad tehát a személyes hitelfelvétel azoknak, akik nem ügyfelei mondjuk az OTP-nek vagy a CIB-nek, amelyek neten keresztül kínálnak személyi kölcsönt az ügyfeleknek. A Bank360 hitelkalkulátorai viszont segíthetnek időt spórolni, hiszen néhány kattintással megnézheted, hogy melyek a számodra legmegfelelőbb ajánlatok, így addig sem kell bankról bankra járni, hogy kiderüljön, ki mit kínál. Kattints, ha szeretnéd összehasonlítani a hazai pénzintézetek hitelkínálatát!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!