Magyar Nemzeti Bank online számlanyitás rendelet

Két kézzel hajított kavicsot az állóvízbe az MNB: felejts el mindent, amit eddig gondoltál a bankszámlanyitásról

Magyar Nemzeti Bank online számlanyitás rendelet

Két kézzel hajított kavicsot az állóvízbe az MNB: felejts el mindent, amit eddig gondoltál a bankszámlanyitásról

Veres Patrik
2017-07-20 Frissítve: 2022-01-18
2017-07-20 Frissítve: 2022-01-18
256661


Ahogy arról ma az MKB Bank és a Gránit Bank esetében is írtunk, lehetővé tette a jogszabályi környezet, hogy mától videóchaten, online is nyithassunk bankszámlát egy banknál anélkül, hogy bemennék személyesen a bankfiókba. Már elég ehhez egy adatkapcsolattal rendelkező okostelefon, tablet vagy PC.
 

A rendeletet a Magyar Nemzeti Bank hozta, hallgatva az új idők szavára, na és persze az Európai Unió „„negyedik pénzmosás elleni irányelvére”, amely alapján megújultak június 26-tól – a gazdaság uniós szintű „kifehérítése” érdekében – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (új Pmt.), valamint a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló (új Kit.) törvények, amelyek a mai naptól, július 20-tól hatályosak.
 

Ennek törvénycsomagnak volt része a személyes megjelenés nélkül történő ügyfél-átvilágítás engedélyezése is, azaz a videócseten keresztüli bankszámlanyitás. A jegybank rendelete szerint csak olyan elektronikus hírközlő rendszer – tehát PC vagy okostelefon kamerája és mikrofonja − segítségével történhet meg az azonosítás, amely valós időben képes kép- és hangfelvételt készíteni az ügyfélről és annak személyi azonosító okmányáról, a felvételek visszakereshetők, valamint ellenőrizhető módon tárolhatók (ezekre és a pénzügyi intézmények kezelőinek személyére szigorú biztonsági, adatvédelmi szabályok vonatkoznak).
 

Hogy néz ki a folyamat élesben?
 

Amikor számlát akarsz nyitni, a következő történik:
 

  • az ügyintéző, akivel videócsetelsz, a jogosítványod vagy a személyid alapján azonosít a rendszerében látottak alapján.
     
  • Emailben vagy SMS-en kapsz egy azonosító kódot, amit a számlanyitás alatt vissza kell juttatnod a banknak (mint a kétszintű azonosításkor más online szolgáltatás esetében).
     
  • És ennyi, kész.
     

Nem csak egyszer történik meg azonban egy ilyen azonosítás. Az MNB tájékoztatása szerint például 2019. június 26-ig minden ügyfelet újra át kell világítani, akik személyi okmányának másolatával a bank, biztosító stb. nem rendelkezik.
 

Azoknál az „alvó” számláknál is kötelező lesz az újbóli azonosítás (addig nem is lehet tranzakciót indítani), amelyeknél 2 éve nem történt semmilyen tranzakció.

Arról továbbra sem beszél az MNB, hogy várható-e hasonló innováció a hiteligénylésnél. A technológia ugyanígy megvan rá, de hiányzik a jogszabályi környezet. Marad tehát a személyes hitelfelvétel azoknak, akik nem ügyfelei mondjuk az OTP-nek vagy a CIB-nek, amelyek neten keresztül kínálnak személyi kölcsönt az ügyfeleknek. A Bank360 hitelkalkulátorai viszont segíthetnek időt spórolni, hiszen néhány kattintással megnézheted, hogy melyek a számodra legmegfelelőbb ajánlatok, így addig sem kell bankról bankra járni, hogy kiderüljön, ki mit kínál. Kattints, ha szeretnéd összehasonlítani több mint 10 hazai pénzintézet hitelkínálatát!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!