Olcsóbban kijöhetsz egy jó lakáshitellel, mintha albérletet fizetnél

Kezdődik az egyetem: fizessünk albérletet vagy vegyünk lakást a gyereknek?

Olcsóbban kijöhetsz egy jó lakáshitellel, mintha albérletet fizetnél

Kezdődik az egyetem: fizessünk albérletet vagy vegyünk lakást a gyereknek?

Veres Patrik
2017-08-16 Frissítve: 2023-07-30
2017-08-16 Frissítve: 2023-07-30
314444


Kihirdették a ponthatárokat, sokan örülhettek, pedig egyáltalán nem irigylésre méltó azok helyzete, akiknek gyermekét most vették fel valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az albérlet árak drasztikus emelkedése nem állt meg idén sem, így már akkor is mélyen a zsebébe kell nyúlnia egy családnak, ha csak egy szobát szeretne havonta fizetni diáknak. Egyes elemzések szerint az előző évhez képest 10 százalékos a drágulás, de van olyan ingatlanszakértő, aki szerint még ennél is jobban emelkedtek az árak, például a főváros egyes belvárosi kerületeiben. Ráadásul a kínálat sem a régi: a korábbi évekhez képest sokkal szűkebb listából válogathatnak azok, akik szeptemberben megkezdik a tanulmányaikat, mivel a lakásvásárlási és Airbnb-lázban nem a beköltöző egyetemistákkal tudják a legtöbb pénzt keresni a tulajok.
 

Ha végigböngésszük a különféle albérletekkel foglalkozó Facebook-csoportokat, vagy megnézünk egy-egy hirdetést, nagyon gyorsan szembesülhetünk vele, hogy alig találni valamit 100 000 forint alatt, aki pedig egy egész lakást akar bérelni, annak nagyon gyakran 150 000 forintot is le kell tennie havonta az asztalra, plusz a rezsit, és akkor a minimum kéthavi kaucióról még nem is beszéltünk. Olcsóbb opció lehet közösen bérelni lakást, azon belül egy szobát, ám ebben az esetben is alsó hangon 50 000 forintot fogunk havonta kifizetni, plusz beszállunk a rezsibe is. És ha azt gondolnánk, hogy csak Budapesten lehet ilyen méregdrágán lakást bérelni, sajnos el kell szomorítanunk az olvasókat: szinte az ország egész területén érezhető az előző évekhez képest kisebb-nagyobb drágulás az albérletpiacon, főleg a megyeszékhelyeken, így az sem ússza meg olcsón, aki esetleg Debrecenben, Szegeden, vagy Pécsett szeretne bérelni.
 

Ki lehet hozni olcsóbban, de így is fájni fog
 

Mit lehet ilyenkor tenni? – kiált fel a szülő, amikor meglátja, milyen kiadásokkal kell számolni. Nos, van néhány megoldás, amelyekkel olcsóbban jöhetünk ki, nézzük csak:
 

Kollégium: a legtöbb „így kezdd meg tanulmányaidat, ha nem akarsz egy vagyont költeni lakhatásra” típusú cikkekből gyakran kimarad ez az opció, pedig kézenfekvő. Igaz, nincs sok hely, komoly verseny megy a szabad ágyakért és talán bizonyos esetekben a komfortérzet sem a legtökéletesebb, de ha bejut a gyerek egy kollégiumba, töredékére esnek a költségek, hiszen egyes vidéki településeken havonta akár 10 000 forint alatt is találhatunk szállást. És azt se felejtsük el, hogy a kollégiumban formálódó közösségek, új barátok hatalmas előnyt jelentenek a munkaerőpiacon a későbbiekben. A Bank360 régi kollégistái mindenképp az ajánlják, hogy vegyük fontolóra ezt a lehetőséget is a lakáskeresésnél.
 

Többen költöznek össze: korábban már említettük, hogy egy lakás bérlése túl sokba kerülhet, ám ha többen költöznek össze, többfelé oszlik a bérleti díj is. Ráadásul ez az életforma egyre divatosabb a fiatalok körében. Nem feltétlenül kell barátokra, ismerősökre támaszkodni, több lakáskiadó is kifejezetten szobákat hirdet meg egy ingatlanban. Persze kicsit zsákbamacska, hogy kit fogunk ki lakótársnak, de a szélsőséges esetektől eltekintve még mindig be lehet ennyi áldozni a költséghatékonyság oltárán.
 

Nem az egyetem mellé költözünk: csábító lehet, hogy mindössze 5 percre van az intézmény és a városközpont is elérhető 3 megállóval, de ezek azok a területek, ahol még az átlagnál is jobban drágulnak a lakások. Ha fogni akarunk valamennyit a bérleti díjon, ne a központi területeken keressünk, hanem a város külsőbb területein. Az éjszakai életet élőknek talán nem a legjobb megoldás, de a külső részeken lévő lakások bérleti díja általában alacsonyabb. Ráadásul nem nagyon van olyan kerülete a nagyobb városoknak, amelyből ne tudnánk fél órán belül közösségi közlekedéssel eljutni a városközpontba vagy beérni a reggeli előadásra.
 

Vegyünk egy lakást: elsőre talán hajmeresztő ötletnek tűnhet, de gondoljunk bele: ma már olyan alacsony a kamatkörnyezet, hogy nagyon olcsón tudunk lakáshitelt felvenni, nem beszélve a különböző családtámogatási kedvezményekről és a fogyasztóbarát lakáshitelekről. Ha a törlesztőt összehasonlítjuk a bérleti díjjal, akár még olcsóbban is kijöhetünk. Ráadásul, ha átgondoljuk azt, hogy a bérleti díj gyakorlatilag kidobott pénz az ablakon, és akár egy lakás is lehet a tulajdonunkban abból a havi pénzből, a mérleg nyelve a vásárlás felé billen.
 

Mondhatnánk erre azt, hogy a gyerek csak néhány évig lesz egyetemista, de lakni az egyetem után is kell valahol. Rossz hírünk van azoknak, akik szerint hamarosan olcsóbb lehet a lakáspiac: a Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint a magyar lakásárak a gazdaság teljesítményéhez, a bérekhez, a fogyasztáshoz képest nem, hogy drága, hanem egyenesen 10 százalékkal olcsóbb is. Az albérletárak sem lesznek feltétlenül olcsóbbak, mivel régiós viszonylatban is kifejezetten olcsó célpontnak számít hazánk az ingatlanbefektetőknél.
 

Egy saját tulajdonú ingatlan viszont nem csak otthonként, hanem befektetésként is jól funkciónál, ahogy azt látjuk most az árakon. Ha az egyetemista gyereket elszólítja a karrier, kiadhatjuk, amivel akár a törlesztőt is kinullázhatjuk. Ha pedig a kisebbik gyerek menne egyetemre, már lesz hova beköltöznie.  
 

Nézzünk azért egy gyors összehasonlítást: átlagosan ma 150 – 160 000 forint plusz rezsiért lehet bérelni egy lakást a fővárosban. Legyünk nagyvonalúak és számoljunk azzal, hogy esnek majd a bérleti díjak, így átlagosan 100 000 forintot fizetünk majd, illetve azzal, hogy az egyetemista fiatal 3 év alapképzés és 2 év mesterképzés után még 5 évet eltölt a városban, ahol albérletekben lakik majd, így összesen 10 évig. Évesítve így 1 200 000 forintot fizetünk ki albérletre, plusz a rezsiköltség, tehát alsó hangon is 12 millió forintot ölünk bele, hogy legyen átmeneti fedél a pályakezdő fiatal feje felett.
 

Nézzünk most egy lakáshitelt: feltételezve, hogy van megtakarításunk, ami elég az önerőhöz, fel akarunk venni 15 millió forintot, ami a kedvezményekkel és esetleg egy lakástakarék-pénztári megtakarítással már elég egy 18-20 millió forint értékű újszerű lakás megvásárlására, amilyet találhatunk is a budapesti ingatlanpiacon. Ha megnézzük a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának listáját, láthatjuk, hogy 15 millió forintot 10 éves futamidőre havi 141 307 forintos törlesztőrészlettel vehetünk fel az MKB Bank ajánlata alapján. Ha vállalunk egy 20 éves futamidőt, a törlesztő 75 ezer forint alá esik. Nem kell sokat keresgélni, hogy megtaláljuk a többi ajánlatot is, ahol a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) 2,60 százalék körül alakul, maximum pedig 3,22 százalék.
 

Látható tehát az összehasonlításból is, hogy valóban érdemes elgondolkozni azon, hogy lakást veszünk az albérlet helyett és a távlati célokat kicsit közelebb hozzuk. Már csak azért is érdemes ezen elgondolkozni most, mert egyre kevesebb lakás lesz idővel a piacon, másrészt pedig a kamatok sem lesznek örökké ilyen alacsonyak, ha a jegybank megkezdi a kamatemelési ciklusát. Érdemes tehát most keresni egy szimpatikus lakást, és a kedvezményekkel, megtakarításokkal játszva egy hitel segítségével megvenni a lakást.
 

Nagyon kedvező lakáshitelt keresel? Megjöttek a fogyasztóbarát lakáshitelek, néhány nagybanknál hamarosan igényelhetsz is! Megnéztük, mit tud az MKB és a K&H terméke, de ne felejtsd el megnézni az Erste lakáshitelét se!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!