Ne kockáztasd más vagyonát, legyen tiéd a hitel kezesség nélkül

Kezes nélkül is lehet személyi kölcsönt kapni? Mutatjuk a lehetőségeket

Ne kockáztasd más vagyonát, legyen tiéd a hitel kezesség nélkül

Kezes nélkül is lehet személyi kölcsönt kapni? Mutatjuk a lehetőségeket

Veres Patrik
2017-09-19 Frissítve: 2022-01-18
2017-09-19 Frissítve: 2022-01-18
388856


Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben már körüljártuk, személyi kölcsön igénylésénél a bankok az igazolt jövedelmedet veszik figyelembe, hogy megállapítsák a hitelképességedet, azaz, hogy kaphatsz-e egyáltalán kölcsönt, és ha igen, mekkora összeget? Ám ha a jövedelmed miatt nem kaphatod meg a kiszemelt hitelt, van lehetőséged arra, hogy kezest vonj be a hitelügyletbe, ami viszont már banknál is zöld lámpát eredményezhet.


Neked is a legolcsóbb hitelre van szükséged? Találd meg a legkedvezőbb ajánlatot a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával és indítsd el az igénylés folyamatát egy kattintással!

 

Milyen kölcsönhöz kell kezes?
 

Kezest gyakorlatilag minden olyan hitelhez előírhat a bank, ahol nincs biztos fedezet, tehát a bank kockáztatja a pénzét. Érdemes tisztázni, hogy mi a kezes, mikor van rá szükség és milyen szerepe lehet személyi kölcsönöknél.
 

Kezesre akkor van szükség, ha nincs elég jövedelmed és fedezeted a hitel felvételéhez. A kezes helyetted vállalja a vagyonával, hogy visszafizeti a kölcsönt abban az esetben, ha neked az nem sikerülne.
 

Bárki lehet kezes, aki hajlandó vállalni a kölcsönödért a vagyoni felelősséget, de általában rokon, barát vagy közeli családtag lesz az. Kétfajta kezesség van, a sortartó és a készfizető: a sortartó kezes csak akkor kezd el fizetni a hitelfelvevő helyett, ha a nemfizetést hivatalosan megállapítják, míg a készfizető kezestől bármikor követelheti a bank a pénzt, akkor is, ha még azt be lehetne hajtani az eredeti hitelfelvevőtől. A bankok csak készfizető kezeseket engednek a hitelszerződésbe bevonni, de pénzintézetenként változnak a kritériumok.
 

Magyarul tehát, ha neked nincs elég jövedelmed és fedezeted a hitelhez, felkérhetsz valakit, hogy álljon mögéd a vagyonával. Ha te nem tudsz fizetni, neki kell anyagilag helyt állni a törlesztőknél. Kezes általában közelebbi rokon, barát, családtag, vagy olyan személy, amely maga is részesül a hitelcélból, például az ingatlanból.
 

Így kerülheted el, hogy mások vagyonát kockáztasd
 

Látható tehát, hogy kezesség nélkül akkor tudsz hitelt felvenni, ha teljesíted a banki követelményeket. Az első és legfontosabb egy személyi kölcsön felvételénél, hogy rendelkezz a megfelelő jövedelemmel és erről legyen egy jövedelemigazolásod.
 

A bank akkor tud nagy összeget adni kölcsön, ha a hitelbírálat során kiderül: bőven marad még pénz a családi kasszában, amelyet a törlesztőre lehet fordítani. Sajnos ez alól nincs kivétel, mivel a hitelválság miatt ma már jogszabály kötelezi a pénzintézeteket arra, hogy jövedelemigazoláshoz kössék a hitelfolyósítást, tehát lennie kell munkából származó havi bevételednek, akár alkalmazott vagy, akár vállalkozó.


Árgarancia hitelre? Már ez is elérhető! A Sberbank személyi kölcsöneire garantáltan a legjobb kamatot kaphatod most! 
 

Nem minden esetben kerülhető el vele a kezes bevonása, de nyugodt álmokat okozhat a hitelfelvevőnek egy hitelfedezeti biztosítás is, amely arra szolgál, hogy váratlan helyzetekben, amikor megcsúsznánk a fizetéssel, ne legyen probléma. Hitelfedezeti biztosítás köthető például olyan kockázati esetekre, mint az elhalálozás, munkanélküliség vagy keresőképtelenség. Az események bekövetkeztekor a biztosító bank átvállalja a törlesztőrészlet fizetését, amíg helyre nem rázódsz anyagilag. Ha ilyen biztosítást kötsz, alaposan nézd meg, hogy mire vonatkozik a biztosítás és milyen díja van, hiszen a megkötéstől fogva már azzal a díjköltséggel is számolnod kell. A díjakat általában a törlesztőrészlet százalékos arányában határozzák meg. Hitelfedezeti biztosítást a hitelfolyósító banknál köthetsz.
 

Adóstárs – inkább vele, mint kezessel?
 

Ha nincs meg a megfelelő jövedelmed és fedezeted a hitelfelvételhez, adóstársat is bevonhatsz a szerződésbe, amivel elkerülhető a kezes. Adóstárs bevonásával ugyanis a bank már nem csak a te jövedelmed alapján kalkulál, hanem az adóstárséval is, így akár nagyobb hitelt is felvehettek. Fontos azonban, hogy az adóstárs szintén felel a vagyonával a hitel visszafizetéséért. Csak az lehet adóstárs és kezes, aki nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján. Ahogy kezességnél is, úgy az adóstárs esetén is bankonként más feltételek lehetnek.
 

Adóstárs vagy kezes bevonását a bank kötelezően elő is írhatja ahhoz, hogy megkapd a szükséges hitelt. Sőt, amennyiben túl nagy összegre van szükséged, akár több ilyen szereplő is bekerülhet a szerződésbe. Mindkét esetben leginkább családtagok és olyanok kerülnek be, akik részesednek a hitelcélból, tehát együtt éltek a lakásban vagy együtt használjátok a vásárolni kívánt autót.
 

Amennyiben viszont nem akarsz kezest és adóstársat bevonni, a legegyszerűbb út, ha magas fizetést igazolsz a banknak. Így elkerülheted, hogy mások vagyonát tegyétek kockára. A hitelfelvétel előtt mindenképp gondold át, hogy mekkora összeget és milyen törlesztőrészletet vállalhatsz be az évek alatt. Ehhez nagy segítség lehet egy hitelkalkulátor is, amellyel a legjobb ajánlatokat rendezheted sorrendbe. Próbálj meg minden eshetőségre felkészülni, hogy hitel mellett is nyugodt éjszakáid legyenek és ne kelljen a visszafizetés miatt aggódnod!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!