Nyugdíjbiztosítást akkor is érdemes kötni, ha éppen rosszak a hozamok

Kössünk-e nyugdíjbiztosítást negatív hozamok idején? Abszolút!

Nyugdíjbiztosítást akkor is érdemes kötni, ha éppen rosszak a hozamok

Kössünk-e nyugdíjbiztosítást negatív hozamok idején? Abszolút!

Tóth Katalin
2022-11-05 Frissítve: 2023-01-30
2022-11-05 Frissítve: 2023-01-30
30222776

Nem kell megrettenni a nyugdíjdöntéseinknél attól, ha éppen negatív befektetési hozamokat látunk mindenfelé. Nyugdíjbiztosítást ilyenkor is érdemes kötni, most lehet  például megfontolni olyan portfóliót, amely abszolút hozamú alapokba fektet. 

 

Vannak olyan befektetési alapok, amelyek sok esetben még az esésből is profitálni tudnak, vagy ha nyerni nem is, de csökkenteni képesek az átmeneti veszteséget, amelyet jelenleg elszenvedhetünk, jobb piaci környezetben pedig jó hozamot biztosítanak. Ez pedig az abszolút hozamú alapok kiterjedt családja. 

 

Az abszolút hozamú alapok a Magyarországon elérhető nyugdíjbiztosításoknál is megtalálhatóak. Ezek nem azt ígérik, mint a legtöbb befektetési alap, hogy egy referenciahozamot, mondjuk egy tőzsdeindexet felülmúl a hozamuk, hanem azt, hogy az állampapírok hozamánál magasabbat érnek el. Vagy azt, hogy minden körülmények között pozitív hozamot érnek el, de legalábbis erre törekszenek. 

 

Ezt egyebek közt az teszi lehetővé, hogy a portfóliómenedzsereik nagyobb szabadságot élveznek, mint más befektetési alapoknál. Szabadon mozgathatják a pénzt a kockázatosabb részvények vagy árupiaci eszközök között, de alacsony kockázatú betétekbe és kötvényekbe is fektethetnek, amikor nem látnak jobb lehetőséget. Így nem attól függ a hozam, mintha például egy európai részvényalapba fektettünk volna, és attól függ a siker, hogy a részvények hogyan állnak az adott gazdasági helyzetben, hanem attól, hogy az alapkezelő talált-e jó befektetési célpontot, és átcsoportosította-e oda időben a pénzünket.  

 

A legtöbb abszolút hozamú alap nem csak vételi, hanem eladási (short) pozíciókat is felvehetnek a piacon, így az árfolyamesésekből is profitálhatnak, sőt tőkeáttételt is használhatnak, hogy nagyobb összeg befektetésével nagyobb nyereséget érjenek el. Mindez persze a magasabb hozam lehetősége mellett magasabb kockázatot is jelent, mint egy átlagos befektetési alapok esetében. Az abszolút hozamú alapok árfolyama jelentősen ingadozhat, nagyobb átmeneti árfolyamesések is lehetnek, ezért az ilyen alapokba csak közép vagy hosszútávra ajánlott befektetni. Az ajánlott befektetési idő minimum 3-5 év.    

 

Az abszolút hozamú alapok tudatosan a szokásos befektetési kockázatnál magasabb rizikót vállalnak, ezért az átlagosnál magasabb kockázatú befektetésnek számítanak, de ehhez szigorú kockázatkezelés járul, hogy mérsékeljék a rizikót. 

 

Az abszolút hozamú alapok családja kiterjedt, vannak “szinte mindenre” felhatalmazott alapkezelők, akik a világ bármely táján csaknem bármilyen eszközzel kereskedhetnek, vannak, akik inkább csak a részvények és kötvények arányán változtathatnak, és ezzel erősen csökkentik a kockázatot. Vannak regionális és tematikus abszolút hozamú alapok és abszolút hozamú alapok alapjai is, amelyek több különböző abszolút hozam technikát használó, de más-más részvényeket, kötvényeket vagy nyersanyagokat preferáló alapok befektetési jegyeiből válogatnak.

 

Mi az a short pozíció? 

A short pozíciót akkor veszi fel egy alapkezelő, ha arra számít, hogy valamilyen részvény vagy egyéb értékpapír ára esni fog. Ilyenkor egy előre megszabott díjért kölcsönvesz a brókercégétől egy adott mennyiséget a papírból, azt eladja a piacon, majd a későbbi időpontban megvásárolja a papírt a piacon, és visszaadja a brókercégnek. Ha a részvény ára valóban esett, akkor többért tudta eladni, mint amennyiért később vissza kellett vásárolnia, tehát nyert rajta. 

 

Mi a tőkeáttétel? 

A tőkeáttétel azt jelenti, hogy a befektető a saját tőkéjénél nagyobb összeget fektet be, ugyanis saját tőkéje mellé kölcsönt is felvesz. Így ha sikeres a befektetés, nagyobb nyereséget könyvelhet el a kölcsön visszafizetése után is, ha viszont nem volt sikeres a befektetés, akkor a hitel nagyságától függően veszteségeket is elszenvedhet. Tőkeáttétel leggyakrabban a részvények és határidős ügyletek piacán fordul elő.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!