Lakásbiztositas értékkövetes

Az otthonunkkal együtt fejlesszük annak biztosítását is!

Lakásbiztositas értékkövetes

Az otthonunkkal együtt fejlesszük annak biztosítását is!

Bank360 tartalom
2023-12-20 Frissítve: 2023-12-21
2023-12-20
36403018

Az ingatlanunk értéke folyamatosan változik. A lakásunkat, házunkat jellemzően időről időre fejlesztjük, modernizáljuk, bővítjük. Ha azonban ezeket a változásokat nem követjük a lakásbiztosításunkban, akkor kellemetlen meglepetés érhet bennünket egy váratlanul bekövetkező kár esetén. Ha teljes biztonságban akarjuk tudni magunkat, akkor rendszeresen az ingatlanunk és abban lévő vagyontárgyaink értékéhez kell igazítanunk a lakásbiztosítási szerződésünket. 

 

Az Allianz Biztosító felmérésében megkérdezettek 85,5 százalékának van lakásbiztosítása. Ez az arány valamivel magasabb, mint amit a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mér. A szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége (azaz a tényleges és lehetséges szerződések aránya) 73-74 százalék körül mozog. 

 

Évente 350-550 ezer új szerződést kötnek, ami nagy szám, a tulajdonosok tudatosságát mutatja. Az Allianz Biztosító tapasztalatai szerint ez részben abból is adódik, hogy a felvett lakáshitelhez lakásbiztosítást is kell kötni, és az állami támogatás segítségével (például CSOK-kal) vásárolt ingatlanokat szintén kötelező biztosítani. 

 

Érdemes figyelni az értékkövetésre!

 

A lakásbiztosítás olyan biztosítás, amelynél nemcsak a szerződés megkötésekor kell nagyon figyelni, hogy mire terjed ki pontosan, hanem a fennállása alatt is rendszeresen érdemes megnézni, szükséges-e benne módosítani valamit. Ezt két alapvető okból kell megtenni, ha biztonságban akarjuk tudni az otthonunkat. Az egyik az, hogy a szerződésben szereplő biztosítási összegek (amely összeg egy kár esetén a kártérítés felső határa) az időközben bekövetkezett változások miatt alacsonyabbak lehetnek mint a vagyontárgyaink helyreállítási, újra beszerzési értéke, és ez csak egy nagyobb kár esetén derülne ki. Ez különösen fontos akkor, ha drágulnak az építőanyagok és az építési, javítási munkálatok. 

 

A másik ok a biztosított lakás vagy ház fejlesztése, és a biztosított vagyon gyarapodása. Ha a biztosított ingatlant bővítjük, jelentősen fejlesztjük, abba nagy értékű berendezést építtetünk, akkor érdemes ezt az értékváltozást a lakásbiztosítási szerződésünkkel is követni, hiszen a biztosító az aktuális szerződésben szereplő fedezetek és értékek alapján téríti meg a kárunkat. Ugyanez igaz az időközben vásárolt nagy értékű ingóságok esetében is.  

 

Az értékkövetésre ezért érdemes odafigyelni, és legalább évente egyszer felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat, amire a karácsonyi ünnepi időszaknál nem kell jobb apropót keresnünk. Ilyenkor sokan ajándékoznak nagyobb értékű elektronikai cikkeket, például televíziót, játékkonzolt vagy drágább konyhai felszerelést, ami önmagában akár több százezer forinttal is megdobhatja a lakásban lévő ingóságok értékét. Ekkor azt is átgondolhatjuk, hogy a legutóbbi szerződésfelülvizsgálat óta történt-e jelentősebb beruházás, fejlesztés az ingatlanon, került-e bele más nagy értékű vagyontárgy.

 

Ilyen esetben ne felejtsük el biztosításunk aktualizálását, jelezzük a biztosítónak, ugyanis ha nem vezetjük át a lakásbiztosítási szerződésben a változásokat, akkor baj esetén a szerződésben szereplő korábbi értéknek, jellemzőknek megfelelő kárkifizetésre számíthatunk, és előfordulhat, hogy a keletkezett kárnak csak egy részét fedezi a biztosításunk.

 

Az indexálással követhetjük a költségek emelkedését   

 

Az Allianz felmérése szerint 10-ből 8 ügyfél tisztában van vele, hogy az otthonbiztosításunkat rendszeresen szükséges felülvizsgálni és akár frissíteni is. Viszont ennél kevesebben, csak 10-ből 6-an teszik ezt meg kellő rendszerességgel, évente vagy ennél is gyakrabban. 10-ből 3-an csak két-három évente, 1 pedig még ennél is ritkábban foglalkozik ezzel. A felmérés tanulságai szerint azok foglalkoznak megfelelő rendszerességgel a biztosításuk értékkövetésével, akik napra, hónapra pontosan tudják, mikor van a szerződésük évfordulója. Ez 10 ügyfélből hatról mondható el. 

 

Az ügyfelek egy része a rendszeres felülvizsgálat mellett váltani is szokott lakásbiztosítást, aminek a legfőbb oka az alulbiztosítottság elkerülése (57,1%), a biztosítási díj növekedése (20,2%), vagy a plusz szolgáltatással, illetve konstrukcióval történő bővítés igénye (14,7%). 

 

Érdemes figyelni továbbá a lakás fejlesztésétől és a vagyongyarapodástól független értékkövetésre, amit indexálásnak is neveznek a biztosítói gyakorlatban. Ez azt jelenti, hogy a biztosítási szolgáltatás infláció miatti elértéktelenedését próbálja elkerülni az ügyfél és a biztosító is a biztosítási díj és a biztosítási összeg meghatározott mértékű emelésével. Ez a mérték általában az inflációtól függ, a szerződés tartalmától függően pedig lehet automatikus, illetve a biztosító által rendszeresen felkínált is. Az építési, felújítási, javítási költségek drágulása és az ingatlanárak kiemelkedő emelkedése idején külön is érdemes figyelnie a tulajdonosoknak arra, hogy a biztosítás tartalma összhangban legyen a valós helyzettel, és kár esetén elegendő legyen annak megtérítésére.

 

Az ingóságokról se feledkezzünk el!

 

10-ből több mint 8-an nem csak az ingatlant, hanem az ingóságokat is biztosítják - derült ki a felmérésből. Fontos az ügyfeleknek, hogy részei legyenek a biztosítási szerződésnek a különböző biztonsági rendszerek, a megújuló energiát termelő eszközök, mint például a napelem vagy a napkollektor, illetve az egyre újabb és drágább elektronikai eszközök, értékes lakberendezési tárgyak. Emellett a kertes házakban található kényelmi berendezések, a szauna vagy a jakuzzi is bekerülhetnek a biztosított ingóságok közé, és a melléképületekre, az azokban tárolt eszközökre is kiterjeszthető a lakásbiztosítási szerződés.

 

Az Allianz Hungária Zrt. „Hogyan választunk lakásbiztosítást?“ elnevezésű online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése november 8. és november 22. között zajlott 475 válaszadó részvételével. A megkérdezettek 3,5 százalékának nincs lakásbiztosítása és később sem tervez ilyet kötni. 5,5 százalékának nincs ugyan, de szeretne kötni. Ugyancsak 5,5 százalék pedig úgy gondolja, hogy nem fontos még ez a biztosítás, mert jelenleg bérleményben lakik. A biztosítási szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a bérlők is köthetnek biztosítást a saját vagyontárgyaik védelmére.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!