Megszüntetné a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását

Lakástakarékon gondolkodsz? Ezt mindenképp olvasd el!

Megszüntetné a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását

Lakástakarékon gondolkodsz? Ezt mindenképp olvasd el!

Vrazsovits Rita
2018-10-15 Frissítve: 2022-01-18
2018-10-15 Frissítve: 2022-01-18
2193426

Megszüntetné a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását – a módosító javaslattal a parlament kivételes eljárásban fog foglalkozni, ami azt jelenti, hogy akár már a holnapi napon, október 16-án is szavazhatnak róla a képviselők, jövő héten pedig akár hatályba is léphet. A Bank360.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat a lakástakarékpiacot felborító törvényjavaslatról.


A lakástakarékpénztár az egyik legnépszerűbb pénzügyi termék a hazai piacon. Népszerűsége abban áll, hogy legalább négy éves takarékoskodás esetén magas állami támogatáshoz lehet hozzájutni, minimális feltételekkel. Az éves befizetés 30 százalékára, de legfeljebb 72 000 forintra lehet évente jelenleg így szert tenni. Ezt az összeget meg is többszörözhetjük, amennyiben több lakásszámlát nyitunk és mindegyik számlánál más kedvezményezettet jelölünk meg.


A pénztárak betétállománya így alakult az elmúlt időszakban: 2018. elején 724 milliárd forint volt, ami 7,73 százalékos növekedés az egy évvel korábbi eredményhez képest. A népszerűség abban is látszik, hogy folyamatosan nő a kifizetett állami támogatás mértéke: a 2016-os megtakarítási állomány után közel 62 milliárd forintot fizetett az állam tavaly.  


Mi történik pontosan?


Bánki Erik fideszes képviselő a mai napon nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely szerint felmenő rendszerben megszüntetnék a lakástakarékpénztárak állami támogatását. Ezt azzal indokolta, hogy „ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak” – olvasható a parlament.hu oldalon. Az elsődleges cél az lett volna, hogy új lakások épüljenek a támogatás segítségével, ez azonban nem valósult meg a módosító javaslat szerint, ezért van szükség a módosításra.


A parlament kivételes eljárásban fog foglalkozni a módosítással, ami azt jelenti, hogy akár már holnap szavazhatnak a képviselők, és a jövő hét első felében hatályba is léphet a törvénymódosítás – írja a portfolio.hu. A törvény hatályba lépését követően új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Mivel az ügyfelek számára az állami támogatás a legvonzóbb előny szerződéskötéskor, ez a módosítás a lakástakarékpénztárak végét jelentheti.


Van több szerződésem is – ugrott az állami támogatásom?


Nem, a törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben szüntetnék meg a lakástakarékpénztárak állami támogatását, így azok, akiknek jelenleg élő szerződésük van, nem fogják elveszíteni az évente maximálisan elérhető 72 000 forintot. Fontos viszont, hogy akinek már meglévő szerződése van, és meg szeretné hosszabbítani a megtakarítási periódust, a meghosszabbított időre már nem fog járni az állami támogatás, csak a jelenleg élő szerződésben foglalt időszakra.


Meddig köthetek lakástakarék szerződést állami támogatással?


Röviden összefoglalva: amíg hatályba nem lép a törvénymódosítás. A gyorsított ügymenetre való tekintettel ez akár néhány napon belül bekövetkezhet, így ha nem szeretnél lemaradni az állami támogatásról, a következő lehetőségeid vannak:

  1. Még köthetsz szerződést: a lakástakarék-szerződéskötés lényegében két részből áll. Az ajánlattételből és az ajánlat elfogadásából. Az ajánlattétel akkor történik, amikor a szolgáltató ügynökével kitöltöd az ajánlati lapot, amelyet dátummal és aláírással látunk el. Ezt az ajánlatot a szolgáltató fogadja be később. A jelenlegi módosítási javaslat nem tér ki arra, hogy melyik dátumot veszik majd figyelembe, így a jelenlegi ismeretek alapján abból tudunk kiindulni, hogy az ajánlattétel dátuma lesz a mérvadó. Ha tehát az ajánlattétel megtörténik a törvény hatályba lépéséig, jogosultak lehetünk az állami támogatásra.
  2. Megoszthatod meglévő szerződést: a még élő szerződéseket megoszthatod több közeli hozzátartozó között, ha nekik nincs még ilyen megtakarításuk. Ezzel a lépéssel eddig a számlanyitási díjon lehetett spórolni (hiszen a havi betét összege is osztódik így, de nincs akadálya, hogy azt megemeljük), de az igazi előnye most abban van, hogy a megosztott szerződések minden tekintetben megegyeznek az eredetivel, így a kezdődátumban is.
  3. Módosíthatsz a futamidőn: nagyon egyszerű megoldás lehet, hogy még a törvény hatálybalépése előtt meghosszabbítod rövid futamidejű megtakarításunkat és kitolod 10 évig, így biztosítva a 30 százalékos állami támogatást. A módosító javaslat értelmében a törvény hatályba lépése után már nem fogod tudni megtenni.


Hová teheted még a pénzed, ha lakásra szeretnél félretenni?


A tavalyi évben a kormány több mint 60 milliárd forintot költött a lakástakarékpénztári támogatásokra. A jövőben az LTP támogatások megszűnésével felszabaduló összeget a kormány a tervek szerint a NOK (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) és CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) erősítésére fogja fordítani.


A NOK tavaly novemberben indult el, és célja ugyanaz, mint a lakástakarékpénztáraké: a családok otthonteremtését támogatják. A NOK lényege, hogy a tagok közösségekbe szerveződve gyűjthetik a befizetéseiket, amelyekkel a közösségi megelőlegezéssel a futamidő vége előtt vásárolhatnak új építésű lakást. A NOK 180 hónapos futamidejű, 15 millió forintos szerződéses konstrukció esetén legfeljebb 4,5 millió forintos állami támogatást nyújt.


A hazai piacon három lakástakarékpénztárnál lehet számlát nyitni: az Erste Lakástakaréknál, az OTP Lakástakaréknál és a Fundamenta Lakáskasszánál. A negyedik hazai lakástakarékpénztár, az Aegon megszűnéséről egy hónappal ezelőtt számoltunk be.


Használd ki az utolsó pillanatokat, és köss lakástakarék szerződést 30%-os állami támogatással! A Bank360 Lakástakarék Kalkulátorával könnyen kiszámolhatod, hogy lakáscéljaidhoz melyik a számodra megfelelő lakástakarék-számla.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!