Terv

Még egy ok, amiért elutasíthatják a csok és falusi csok kérelmet

Terv

Még egy ok, amiért elutasíthatják a csok és falusi csok kérelmet

Bank360 tartalom
2020-11-25 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-25 Frissítve: 2022-01-18
11070080

Azt gondolhatnánk, hogy a csok és falusi csok esetében a jövedelmi viszonyok, a megfelelő társadalombiztosítási státusz és a meglévő, bevállalt gyerekszám a legfontosabb szempont. Ha ezek megvannak, már csak kell egy ház és már szinte biztos a támogatás. Ez azonban nincs mindig így. A Bank360.hu hozott egy példát, hogy mi máson bukhat el egy csok vagy falusi csok kérelem.

 

Sok esetben gondot okozhat, hogy a valóságban másképp néz ki az ingatlan, mint az ingatlan-nyilvántartásban. Vagyis a térképmásolat és az ingatlan valódi állapota nincs összhangban egymással. De miről is van szó? Mit kell tudni még a csok és falusi csok szabályairól?

 

Példa

 

Egy nyeregtetős ház padlásterét a lakók beépítették, így jelentősen növelni tudták a lakórész hasznos területét. A tetőtérben két szobát és egy kis fürdőt is ki tudtak alakítani, így egy nagycsalád számára ideális otthonná vált. Ezt a beépítést ugyanakkor nem vezették át az ingatlan-nyilvántartás rendszerén, a plusz szobák nem szerepelnek a térképmásolatban. Ez nem zavarta az új vevőket, elvégre nem sokat számít, mi van a földhivatali nyilvántartásban, ha a valóságban megvan a két szoba.

 

Szigor

 

Ez az eltérés azonban akár azt is jelentheti, hogy a család elbukja az igényelt csok vagy falusi csok támogatást. A bankok ugyanis különbözőképp kezelik az efféle eltéréseket. Vannak olyan bankok, amelyek eleve elutasítanak minden olyan kérelmet, ahol a valódi helyzet nem egyezik a térképmásolattal. Vagyis ha a plusz két szoba és plusz 40 négyzetméter nincs átvezetve, akkor nem is foglalkoznak az üggyel tovább, automatikusan elutasítják a kérelmet.

 

Nem minden bank ilyen szigorú. Ez esetben úgy kezelik a szobákat, mintha azok ott sem lennének. Vagyis kizárólag abból indulnak ki, amit a térképmásolat tartalmaz. Ez alapvetően jó hír. Ha a házat bővíteni akarja a család, végeredményben úgyis módosítani kell a térképmásolatot, vagyis az ügylet során egyszerűen fel kell csak méretni a már korábban kialakított szobákat és a csok, falusi csok segítségével végrehajtott bővítést, korszerűsítést és kész.

 

Gondok a falusi csoknál

 

Ez sem jön azonban össze mindig. Hogy megértsük, miből adódhat a probléma, érdemes megnézni, mi kell a csok és mi a falusi csok megítéléséhez

 

A falusi csok elvileg minden olyan ingatlan esetében igénybe vehető, amely a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezik legalább egy 12 négyzetméter hasznos alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, illetve főzőhelyiség hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel.

 

Ha ennek a követelménynek megfelel az ingatlan a térképmásolat szerint, akkor nincs probléma. Nem biztos azonban, hogy ilyen egyszerűen meg lehet úszni a telekkönyvi hanyagságot. Abban az esetben ugyanis, ha a támogatást egy olyan helyiség, melléképület, esetleg külön álló épület felújítására szeretnénk használni, amely nincs rajta a térképmásolaton, elbukhatjuk az egészet. Ez esetben ugyanis “nincs mihez kapcsolni” a támogatást. 

 

Megoldás a falusi csoknál

 

Ezt a problémát csak úgy lehet orvosolni, ha a támogatási kérelem elbírálása előtt rendezzük a térképmásolat módosítását. Ezt ugyanakkor bizonyos esetekben utólag, azaz a falusi csok feltételeinek teljesítésével együtt is el lehet intézni. Ez abban az esetben lehetséges, ha tartozik melléképület a házhoz, de azt egyrészt nem érinti a felújítás, másrészt az szükséges előírás a teljesítéskor. 

 

Például ha egy melléképületben van már egy kész fürdőszoba, de az nincs rajta a térképmásolaton, elegendő az igénylést követő három éven belül átvezetni. A fürdő megléte nem előírás, de a felújítás után kell rendelkezni vele. Ha a felújítás nem érinti a fürdőt, csak egy újabb szoba hozzáépítését, akkor elegendő, ha a fürdő az új szobával együtt felkerül az új térképmásolatra.

 

Problémák a csoknál
 

Még bonyolultabb a helyzet, ha nem falusi csokról, hanem a csokról van szó. A csok igényléséhez ugyanis felszereltebb lakás kell. A szoba és főzőhelyiség mellett az ingatlannak eleve rendelkezni kell fürdővel, vécével, be kell vezetve legyen a villany,a víz, kell fűtés, szennyvízelvezetés.
 

Ez akkor jelent gondot, ha ezek a közművek olyan helyiségben vannak, amelyek nem szerepelnek a térképmásolaton. A csok bírálata előtt mindenképpen rendezni kell ezt a helyzetet. Ha az épület, melléképület engedély nélkül épült, akkor utólag fennmaradási engedélyt kell kérni. Ha engedéllyel történt az építés, és az épületrész megkapta használatbavételi engedélyt is, csak az ingatlan-nyilvántartásbeli ügyintézés marad el, akkor ezt kell pótolni. Ez esetben egy földmérő közreműködésével csak be kell jegyeztetni az épületet a térképmásolatra. Természetesen ezek az ügyek nem végezhetők el ingyen, ráadásul ez extra időt is jelent.

 

Tanácsok vásárlás előtt

 

Mielőtt megvásárolnánk egy ingatlant, mindenképpen nézzük meg, hogy mi szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, s hogy a térképmásolat tükrözi-e a valóságot vagy sem. Ha eltérés mutatkozik, alaposan mérlegelni kell a helyzetet. Érdemes az adásvétel előtt megkérdezni a bankot, hogy elfogadja-e ezeket az eltéréseket vagy csak akkor hagyja jóvá a kérelmet, ha a térképmásolat lefedi az ingatlan valódi állapotát. 

 

Ha a bank nem köti ki a teljes egyezést, akkor úgy kell tekinteni a megvásárolandó házat, lakást, mintha az a térképmásolat szerint létezne. Azt kell megnézni, hogy ebben az esetben is megfelel-e az ingatlan a követelményeknek vagy sem. Bármilyen bővítést és korszerűsítést csak abban az esetben lehet elszámolni, ha az a hivatalosan rögzített állapotok szerinti ingatlanrészeket érinti. 

 

Ha bármilyen ok miatt szükséges a térképmásolat módosítása, meg kell vizsgálni, hogy azt még a kérelem benyújtása előtt vagy csak azt követően kell-e átvezetni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!