Banki széf

Meglepő: nem minden banki széfben tárolhatunk készpénzt

Banki széf

Meglepő: nem minden banki széfben tárolhatunk készpénzt

Bank360 tartalom
2020-09-14 Frissítve: 2023-08-09
2020-09-14 Frissítve: 2023-08-09
10179485

Ahogy a legtöbb bank a digitális csatornákon való műveleteket és ügyintézést kezdi előnyben részesíteni, úgy a hagyományos banki széfbérlés kissé régimódi megoldásnak tűnhet, ám sok esetben továbbra is hasznát vehetjük ennek a szolgáltatásnak. Amennyiben értéktárgyunkat nem egy otthoni széfben szeretnénk tárolni, a biztonsági szempontokat figyelembe véve érdemes lehet a bankok által kínált szolgáltatást igénybe venni, ugyanakkor számítsunk rá, hogy készpénzt már nem tárolhatunk akármelyik kereskedelmi bank széfjében.

 

A banki széfek rendszerint a nagyobb bankfiókokban bérelhetőek tárgyi értékek megőrzésének céljából. Hozzáférés során általában egy meghatározott ideig tartózkodhatunk egyedül a széfteremben ügyfélfogadási időpontban. A széf nyitásának feltétele, hogy az ügyfél élő bankszámlával rendelkezzen az adott banknál a bérlés ideje alatt.

 

Műtárgyat, okmányt igen, készpénzt nem biztos

A széfekben rendszerint az alábbi tárgyakat helyezhetjük el:

  • ékszert,
  • készpénzt,
  • értékpapírt,
  • műkincset, műtárgyat,
  • dokumentumokat,
  • okmányokat.
     

Ellentétben a felsoroltakkal, lőfegyvert, kábítószert, vegyszert, gyógyszert, robbanószert, banki elektronikai rendszert károsító eszközt, tűz és egyéb balesetveszélyes tárgyakat nem raktározhatunk a fémdobozban. Kikötés az is, hogy folyamatos karbantartást igénylő tárgyat sem tarthatunk a széfkazettában. A készpénz elhelyezésével kapcsolatban már nem képviselnek egységes álláspontot a bankok: A Sberbank, a Magnet Bank, a Takarékbank, az Erste Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank esetében a széfbe nem helyezhetünk készpénz.

 

Díjak

A széfek havidíja a mérettől és kategóriától függően akár több tízezer forint is lehet, ami egy átlagos bankszámla díjához viszonyítva kifejezetten magas. A bérlő a kulcsot kizárólag a bérleti díj megfizetése után veheti birtokba és ügyelnie kell arra, hogy a széfrekeszek méretei bankfiókonként eltérőek lehetnek.

Széfdíjak

Bérelhetünk-e széfet közösen?

Amikor egy páncélszekrényt bérlünk, akkor hozzáférésünk csak nekünk, mint ügyfélnek, illetve a banknak lesz. A széfbérlő és a bérlőtárs önállóan vagy közösen rendelkezhetnek a széf használata során, de a rendelkezés pontos módját a szerződéskötéskor kell rögzíteni. Ha több személynek kívánunk hozzáférést adni széfünkhöz, akkor ezért meghatalmazotti felárat kell fizetni.

 

Elvesztettem a kulcsot

Ha elveszítettük kulcsunkat, akkor arról kötelesek vagyunk az adott bankot szóban és írásban is tájékoztatni. Ebben az esetben a bank az új kulcs díját, illetve minden ehhez kapcsolódó egyéb költséget az ügyfélre terheli. A széfkulcsról, illetve mágneskártyáról másolatot nem készíthetünk.

 

Milyen garanciát kapunk?

Joggal vetődhet fel bennünk a kérdés, hogy egy esetleges rablás és érték eltulajdonítás esetén milyen garanciát biztosít az ügyfelek részére a bank. A gyakorlatban egy bizonyos összeghatárig téríti meg a szerződésben foglaltak szerint a bank a kárunkat. Olyan konstrukció is elképzelhető, hogy magasabb havi kiegészítő díj ellenében nagyobb összeghatárig térít a bank, ebben az esetben akár 10 millió forintra terjedő biztosítást is köthetünk.

 

Amennyiben a széfhasználat szabályait megszegjük, számoljunk azzal, hogy a bank jegyzőkönyv ellenében jogosult akár távollétünkben is felnyitni a széfet, melynek díja minket terhel.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!