Elektromos autó

Mekkora jövedelemmel lehet a miénk egy Tesla?

Elektromos autó

Mekkora jövedelemmel lehet a miénk egy Tesla?

Bank360 tartalom
2021-01-07 Frissítve: 2022-01-18
2021-01-07 Frissítve: 2022-01-18
11784128

2020 végén robbant a hír, miszerint hivatalos Tesla bemutató-szalon érkezhet a már meglévő szerviz mellé. Modellt persze már most is vásárolhatunk Magyarországon, a hír apropóján pedig megnéztük, milyen finanszírozással érhető el valamelyik villanyautó. 

 

Újonnan még a legolcsóbb Tesla Model 3 alapfelszereléssel is nagyjából 50 000 euró, a cikk írásakor aktuális árfolyamon nagyjából 18 millió forint, innen csak feljebb van, egy fullextrás Model X nagyjából 53 millió forintnál áll meg. Alaposan bele kellene nyúlniuk a pénztárcába a bérből és fizetésből élőknek, ha egy ilyen járművel közlekednének. Megnéztük, magánszemélyként átlagbérből egyáltalán megvalósítható-e az autós álom.

 

Kell egy nagyobb megtakarítás

Ha éppen nem rendelkezünk a Model 3-hoz szükséges nagyjából 18 millió forinttal, lízing vagy hitel jöhetne szóba. Ráadásul csakis akkor, ha rendelkezünk megfelelő önerővel a vásárláshoz. 

 

Magánszemélyek számára kölcsön nagyjából 10 millió forintos hitelösszegig áll rendelkezésre a Bank360.hu autóhitel kalkulátora szerint. 300 000 forintos jövedelemmel a havi törlesztőrészlet 96 hónapon keresztül nagyjából 140 000 forint, és emellé még rendelkeznünk kell 8 millió forint önerővel. Igaz, a teljes visszafizetendő összeg a kamatokkal együtt nagyjából 13,5 millió forint lesz, azaz az autó vételárára 18 millió forint helyett végül 21,5 millió forintot fizetünk ki. 

 

Fontos megjegyezni, hogy a jövedelemarányos törlesztési mutató szerint szükség is van a fenti példában szereplő havi nettó 300 ezer forintos fizetésre. Legfeljebb ugyanis a havi jövedelem 50 százaléka terhelhető ilyen adóssággal, ám ennél konzervatívabb arányt is előírhat a finanszírozó bank. Azaz, ha van már egy lakáshitelünk például, aminek a törlesztőrészlete az autóra szánt kölcsön törlesztőjével együtt magasabb, mint 150 000 forint, vagy a bank csak a jövedelem 40 százalékát engedi terhelni törlesztővel, az új hitelt már nagy eséllyel nem fogjuk megkapni. 

 

Ha az egész vételárat kellene hitelből finanszírozni

Ha nem rendelkezünk ekkora megtakarítással vagy jövedelemmel, van egy kevésbé kedvező opció: szabad felhasználású jelzáloghitellel nagy összegű hitelt vehetünk fel ingatlan terhére. 

 

Ebben az esetben arra is van lehetőség, a teljes, akár 18 millió forintos vételárat hitelből fedezzük, és a fogyasztási hitelekkel szemben arra is van lehetőség, hogy egy hosszabb futamidővel csökkentsük a törlesztőt - ez megnyithatja az utat azok számára is, akik alacsonyabb fizetéssel rendelkeznek abban az esetben, ha hosszabb kamatperiódust, legalább 10 évente változó kamatozást választunk, mivel ekkora a jogszabályok értelmében a jövedelem nagyobb része terhelhető törlesztőrészlettel. 10 éves kamatperiódusú, 20 évre felvett 18 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete például több banknál is alacsonyabb, mint 130 000 forint, ezért mindenképpen érdemes egyedi kalkulációt végezni. Vegyük észre viszont, hogy a futamidő alatt jóval több kamatot fizetünk ki a banknak, mint az előző példában láthattuk: a teljes visszafizetendő összeg meghaladja a 20. év végére a 30 millió forintot. 

 

Ha az első példához hasonlóan 10 éves futamidőt választanánk, 18 millió forint törlesztőrészlete havonta nagyjából 200 000 forint lenne, a teljes visszafizetendő összeg pedig kevesebb mint 24 millió forint.

 

Ha pedig 10 millió forintot keresünk a 8 milliós megtakarításunk mellé, 10 éves futamidőre közel 110 000 forint lenne a törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13,1 millió forint. 

 

Ne feledjük, hogy jelzáloghitelről van szó, tehát a kölcsön felvételét értékbecslés előzi meg, a hitelfelvételnek pedig körülbelül százezer forintos induló költsége is van.

 

Megéri? 

A hitelből történő autóvásárlást mindig érdemes alaposan átgondolni, főleg, ha új autót vásárolunk. Az autó már akkor veszít az értékéből, amint kigurulunk a szalonból, ráadásul folyamatosan amortizálódik. A kölcsönt viszont kamatostól kell visszafizetnünk. És ahogy láttuk, jelentős havi nettó jövedelemre van szükség, hogy egyáltalán bevonhassunk külső finanszírozást egy ekkora értékű autó megvásárlásához. Gondoljuk át alaposan, hogy érdemes-e belevágni egy ilyen álom megvalósításába.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!