Elektromos autó vásárlás

Most vennék elektromos autót, mit tegyek?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.07.31.
Frissítve: 2020-07-31 Létrehozva: 2020-07-31
9693509

Aki elektromos autót akart vásárolni és nem ült a gépénél aznap reggel, amikor az egyenként 2,5 millió forint támogatásról szóló pályázat megnyílt, az biztosan lecsúszott a lehetőségről. A támogatási keret néhány óra alatt kimerült, így egy csapásra milliókkal drágultak az autóvásárlás költségei.

 

A támogatás a 11 millió forintnál olcsóbb autókra vonatkozott. Ez azt jelentette, hogy a legolcsóbb modelleket 6-7 millió forint helyett akár 4-6 millió forintért is meg lehetett vásárolni. Bár a kereskedők lejjebb szállították az áraikat - annak érdekében, hogy a lehető legtöbb modell csússzon be 11 millió forint alá -, így is azzal kell számolni, hogy egy új elektromos autót borsos áron adnak.

 

Kínálat

Ha mégis ilyen autóra vágyunk, érdemes körülnézni a használt autók piacán, hátha megtaláljuk a számításunkat. Legfeljebb ötéves autókra keresve elmondható, hogy nagyságrendileg 3 millió forintért már lehet autót venni - 2 millió alatt golfkocsikat és ehhez hasonló modelleket lehet találni. Ezek azonban tipikusan a kétszemélyes modellek. 

 

Viszonylag széles kínálatból lehet választani a 3,5-4,5 millió forint közötti árkategóriában. Itt főként Nissan Leaf, Renault Zoe és Fiat 500 modellek uralják a piacot, ezek tipikusan négy-ötéves autók, 20-30 ezer futott kilométerrel. A garanciális, illetve tesztautóként használt darabokért jóval többet kell fizetni. 

 

Bár támogatás nem jár ezek után a modellek után, a finanszírozásban nincs nagy különbség a támogatott és nem támogatott, illetve az új vagy a használt autók között. Mivel már egy-két nap alatt le lehet bonyolítani az ügyintézést a folyósítással együtt, ezért kényelmesen el lehet intézni a kölcsönigénylést és az autó kiválasztását is akár egy időben.

 

Ha abból indulnánk ki, hogy nagycsaládosként vásárolunk elektromos autót, és igénybe vesszük a nagycsaládos kedvezményt, akkor értelemszerűen nem ezek lesznek a számunkra megfelelő modellek. A legolcsóbb hétszemélyes elektromos autók a használtpiacon 10 millió forint körül alakulnak. Ebből lejön a kedvezmény, vagyis az autó 7,5 millió forintba fog kerülni legalább. Ennyiért már egy új benzinest is lehet kapni, nem is a legalapabb kategóriában. Érdemes tehát ezt alaposan meggondolni. 

 

Finanszírozás

Visszatérve a kisebb, nem nagycsaládos modellekhez. Ha az általunk kiválasztott autó például egy négyéves Leaf, amelyet 4,3 millió forintért hirdetnek, és nem szeretnénk a megtakarításunkhoz, vésztartalékunkhoz nyúlni, érdemes 4 millió forint kölcsön felvételén gondolkodni.

 

A banki ajánlatokat a Bank360.hu Autóhitel Kalkulátorával elemezve nettó 400 ezer forint jövedelemmel és 72 havi futamidővel számolva a Budapest Bank, a Cib Bank, a Raiffeisen Bank és a K&H Bank hasonló kondíciókkal dolgozik, de a teljes összehasonlításért érdemes egy kalkulálni a fenti linken. Ezek szerint a havi törlesztő 68,7-69,7 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4,9 millió forint. A Budapest Bank 7,35%, a CIB 7,82 százalék THM-mel kínálja a hitelt - ez a két véglet a vizsgált négy ajánlat közül. 

 

Ha úgy gondoljuk, nem a teljes összeget fizetnénk hitelből, akkor azzal érdemes számolni, hogy a THM a két kiemelt banknál nem változik, a másik kettőnél azonban emelkedni fog. Minél alacsonyabb az igénylendő összeg, annál magasabb a THM. Vagyis a hitel nem lesz “olcsóbb” attól, hogy az összege alacsonyabb.

 

Trükk

Ami olcsóbbá teheti, az a futamidő. Ha nem 72, hanem 60 hónapra, azaz nem hat, hanem öt évre kalkuláljuk a hitelt, akkor a Budapest Bank ajánlata 7,30%, a CIB-é 7,76 százalék lesz 2 vagy 4 millió forint igénylése esetén egyaránt. A másik két banknál a THM az összeg emelkedésével csökken. 

 

Érdemes minden variációt kipróbálni, mert néha belebotlik az ember akciókba is: a Cetelemnél például 3 millió forintot 60 hónapra sokkal alacsonyabb - 6,79%-os - THM mellett érhetünk el, mint bármelyik versenytársnál. Ha valamelyik mutatót változtatjuk, a THM elszáll, így 3 millió forint 72 hónapra már 11,06 százalék THM mellett kérhető, 4 millió 60 hónapra pedig 10,90 százalék THM mellett érhető el. A gyorskölcsönöket nyújtó pénzintézetek jellmezően ezzel a megoldással élnek: meglehetősen szűkre szabottan, de nyújtanak rendkívül kedvező kondíciójú kölcsönt, ám az ettől eltérő konstrukciók valamivel kedvezőtlenebbek.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!