Tesla modell első nézetből

Lemaradtál az e-autó pályázatról? Még így is van lehetőséged megvenni

Tesla modell első nézetből

Lemaradtál az e-autó pályázatról? Még így is van lehetőséged megvenni

Varga Zsombor
2021-08-01 Frissítve: 2022-01-18
2021-08-01 Frissítve: 2022-01-18
15388069

Tavalyhoz hasonlóan idén is csupán egy nap kellett hozzá, hogy a teljes elektromos autókra fordítható támogatási keret elfogyjon. Így a legfeljebb 2,5 millió forintos támogatáshoz 1234 pályázó juthatott hozzá, másnak azonban az idei programban már nincs lehetősége erre. A kimaradóknak sem biztos, hogy le kell mondaniuk az elektromos kocsik megvételéről, a Bank360 ugyanis utánanézett, milyen más módon lehet hozzájutni ezekhez az autókhoz.

 

Idén az elektromos autóvásárlást segítő pályázat június 14-én nyílt meg. A tavalyi 5 milliárdos kerethez képest 2021-ben kevesebb támogatási pénzre lehetett pályázni, összesen 3 milliárd forintot lehetett elnyerni az igénylőknek. Így hiába lett volna elérhető egészen 2022. július 2-ig a lehetőség három szakaszban, alig több, mint egy nap alatt a teljes keret kimerült.

Így sem kell kétségbe esni, a legnépszerűbb elektromos autók ugyanis támogatás nélkül is beszerezhetőek, ebben az esetben pedig az állami támogatás feltételéül szabott összeghatárokra sem kell figyelni. Hiszen az elektromos autókra elkölthető támogatás csak a 12 millió forintot meg nem haladó ötszemélyes kocsik esetén tette lehetővé a maximális 2,5 millió forintos összeget, 15 millió forintos vételár felett pedig semmi sem járt.

 

A luxus mellett az olcsóbb elektromos autókat is csak nehézkesen lehetett megvenni, hiszen a vételár felénél nagyobb összeget nem lehetett támogatási célra igényelni, vagyis az 5 milliónál olcsóbb autókra sem lehetett a teljes támogatási összegre pályázni. Más a helyzet viszont a szabad felhasználású személyi vagy jelzáloghitelből vásárolt elektromos autóknál: ezzel a finanszírozással azonos feltételekkel érhető el alacsony, közepes és magas árkategóriájú kocsi.

 

Így juthatsz hozzá kölcsönnel az elektromos autóhoz

 

A Bank360 két példán keresztül mutatja be, milyen hitellel érhető el a kiválasztott kocsi: egy átlagosnak számító 7 millió forintos elektromos autónál és egy magasabb minőségű, 13 millió forintba kerülő modellnél. Lízinggel nem számoltak, hiszen azt számottevő egyéb költség is kísérheti, mint például a lízingnél kötelező casco biztosítás.  A számítások során 240 ezer forintos, a folyósító bankhoz érkeztetett jövedelmet feltételeztek a szakértők. Mielőtt azonban a különböző ajánlatokra rátérnénk – és ha már a jövedelemnél tartunk –, érdemes lehet a lenti táblázat segítségével végignézni, hogy milyen csoportos jövedelempótló biztosításhoz lehet a Bank360-nál csatlakozni. Egy ilyen biztosítás átmeneti keresőképtelenség és munkanélküliség esetén segíthet, hogy anyagilag a felszínen maradjunk. Részletek a lenti táblázatban és ide kattintva érhetőek el.

 

Visszatérve az autóhitelekhez. A Bank360 autóhitel kalkulátora alapján a 7 millió forintos autót 7 évre felvett személyi hitellel 117 627 forintos havi törlesztő mellett lehet megvásárolni. A THM ebben az esetben 10,9 százalék, összesen pedig 9 880 668 forintot kell visszafizetni.

 

Ezt az elektromos autót megvásárolhatjuk szabad felhasználású jelzáloghitel segítségével olcsóbban, de ebben az esetben jelzálogjogot kell bejegyeztetni az ingatlanunkra. Ezzel a hitellel a törlesztő 100 743 forintra csökken 7 éves futamidő mellett. A THM is alacsonyabb, 5 évre fixált kamatok mellett 5,72 százalékot tesz ki. A teljes visszafizetendő összeg 8 469 012 forint, tehát jelentősen kevesebbet kell visszafizetni, mint a személyi kölcsönnel.

 

A 13 millió forintos elektromos autót viszont már csak a szabad felhasználású jelzáloghitel segítségével lehet megvenni, hiszen 10 millió forint felett már nem lehet személyi hitelt találni. A jelzáloghitellel így 117 137 forintot kell a havi törlesztésre fordítani 13 éves futamidő mellett, szintén 5 éves kamatperiódus mellett. A THM 5,7 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig 18 279 972 forint.

 

Továbbra is igényelhető a nagycsaládos kedvezmény

 

A nagycsaládosok kedvezménye szinten segíthet, hiszen a legalább 7 személyes személyautóra jelenleg is 2,5 millió forintot lehet támogatásként kapni abban az esetben, ha a szülői pár legalább három gyermeket nevel, vagy ha a harmadik gyermek hamarosan megszületik. Házasság ugyanakkor nem szükséges a támogatás igénybevételéhez, elég az élettársi viszony. A nagycsaládos kedvezmény további feltétele a B kategóriás jogosítvány megléte legalább az egyiküknél, aki a vezetéstől nem lehet eltiltva.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!