Elektromos autó

Régi álmod egy villanyautó? Most itt a lehetőség!

Elektromos autó

Régi álmod egy villanyautó? Most itt a lehetőség!

Bank360 tartalom
2021-06-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-14 Frissítve: 2022-01-18
14725720

Akár 2,5 millió forint állami támogatáshoz is juthatnak azok, akik elektromos autót vásárolnak, ehhez mindössze egy pályázatot kell benyújtani - a lehetőség mától elérhető, de a keret véges. Összefoglaltuk a pályázat feltételeit. 

 

Mától pályázhatnak a legfeljebb 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatásra a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek, magyarországi székhellyel rendelkező civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények. A támogatás segítségével tisztán elektromos gépjármű szerezhető be. Magánszemélyként egy autó megvásárlása lehet a cél, míg a civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények akár öt autó megvásárlásához is beadhatják a pályázatot.

Frissítés! A 2021. június 14-ei nagymértékű érdeklődésnek köszönhetően a teljes, 3 milliárd forintos összeg elérhetővé vált az első pályázati szakaszban. Június 15-én délben már nem lehetett pályázatot beadni, ugyanis a teljes, 3 milliárd forintos keret kimerült.

A pályázat feltételei

A pályázat 2021. június 14-től, reggel 8 órától érhető el, és az első benyújtási szakasz július 2-ig tart - ez alatt az idő alatt 1 milliárd forint forrásra lehet pályázni. Kérdéses, hogy a rendelkezésre álló összeg kitart-e eddig - a legutóbb meghirdetett elektromos autó vásárlását segítő pályázati keret mindössze néhány óra alatt elfogyott

Aki esetleg most lemaradna, annak sem kell lemondania az elektromos autóról: szintén 1 milliárd forint támogatásra lehet pályázni a második szakaszban, 2021. augusztus 9-27. között, a harmadik szakasz pedig 2021. október 11-től veszi kezdetét, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 1-jéig. A harmadik szakaszban szintén 1 milliárd forint áll rendelkezésre, tehát összesen 3 milliárd forint támogatásra lehet pályázni. Az első és második szakaszban esetlegesen megmaradt keretösszegre a harmadik szakaszban lesz lehetőség pályázni. A várakozások szerint 1000-1200 villanyautó megvásárlásához nyújt segítséget a 3 milliárd forintos keretösszeg. 

 

A legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás segítségével a vételár legfeljebb 50 százaléka finanszírozható, vagyis a maximális támogatási összeghez legalább ötmillió forintos autót kell választani. A tisztán elektromos, maximum ötszemélyes személygépkocsik esetében 12 millió forintos vételárig vehető igénybe a maximális támogatási összeg, 12-15 millió forint közötti vételárnál a támogatás maximális összege 1,5 millió forint, amiből a vételár legfeljebb 12,5 százaléka fizethető ki.

 

A nagyobb, hét vagy több személyes személygépkocsik esetén 14 millió forintos vételárig szintén legfeljebb 2,5 millió forint támogatás vehető igénybe, ebből a vételár maximum 50 százaléka finanszírozható. 14-17 millió forint közötti vételárnál 1,5 millió forintra lehet pályázni, ami a vételár maximum 11 százalékát teheti ki. 

 

A nagycsaládosok duplán jól járhatnak

A legalább háromgyermekes családok a villanyautós támogatást akár a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével is kiegészíthetik, amivel legfeljebb 2,5 millió forinthoz juthatnak hozzá, ha legalább hétszemélyes autót vásárolnak. Így összesen egy új elektromos autó megvásárlásához akár 5 millió forint támogatáshoz is hozzájuthatnak.

 

Támogatás nélkül sem lehetetlen elektromos autóhoz jutni

Ahogyan nő az érdeklődés az elektromos autók iránt, úgy nő a kínálat, az árak pedig egyre megfizethetőbbek. Egy városi elektromos autóhoz újonnan már akár hétmillió forint körüli összegért is hozzájuthatunk, amit részben vagy teljesen is finanszírozhatunk szabad felhasználású személyi kölcsönből. Ha ennek a fogyasztóbarát formáját választjuk, akkor hétmillió forint hitelt 84 hónapos futamidőre az Erste Banknál akár 9,41 százalékos THM mellett vehetünk fel. Ennél a konstrukciónál a havi törlesztőrészlet fixen 111 879 forint a futamidő végéig, a teljes visszafizetendő összeg pedig 9 450 336 forint. 

 

Az OTP Bank 10,88 százalékos THM-mel kínálja fogyasztóbarát személyi hitelét, így a havi törlesztőrészlet 116 674 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 9 853 116 forint. A Cofidis 10,90 százalékos THM-et kínál hétmillió forintra, a havi törlesztőrészlet így 117 627 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 9 880 668 forint.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!