NHP Hajrá beruházás

Mire használhatom az NHP Hajrát?

NHP Hajrá beruházás

Mire használhatom az NHP Hajrát?

Bank360 tartalom
2020-12-03 Frissítve: 2023-02-18
2020-12-03 Frissítve: 2023-02-18
11418473

Sorozatunkban egyenként mutatjuk be az NHP Hajrá felhasználási területeit, azok jellemzőit és kritériumait. Az egyes hitelcélokhoz eltérő feltételrendszer, hitelösszeg és futamidő kapcsolódik, ebből következően pedig más kizáró okok kapcsolódhatnak hozzájuk. Jelen cikkünkben azt járjuk körbe, hogy miként lehet beruházásra használni az NHP Hajrát.

 

Az NHP Hajrá a Növekedési Hitelprogram legújabb darabja. A Magyar Nemzeti Bank koordinálása mellett kereskedelmi bankoknál lehet igényelni, a Bank360 NHP kalkulátora segít összehasonlítani az ajánlatokat.

 

Legmagasabb hitelösszeg

Az indulásnál összesen 1500 milliárd forint állt rendelkezésre, ezt a nagy érdeklődésre való tekintettel a jegybank további 1000 milliárd forinttal megemelte novemberben. A hitelt kkv-k igényelhetik beruházásra, forgóeszköz vásárlására vagy hitelkiváltásra. A hitelösszeg egymillió és 20 milliárd forint között mozoghat, a kamat fix, 2,5 százalék, a futamidő pedig akár húsz év is lehet. 

 

Beruházások esetében jöhet szóba a maximális hitelösszeg és futamidő, ennek összege azonban természetesen nagyban függ a társaság méretétől, eredményétől. Ez azt jelenti, hogy más lehetőségei vannak egy induló kisvállalkozásnak és más egy évtizedes múltra visszatekintő vállalatnak.

 

Felhasználás

A beruházási hitel felhasználható tárgyi eszközök, immateriális javak beszerzésére, korszerűsítésére, fejlesztésére. Az immateriális javaknál nincsenek speciális előírások, a hitel tehát felhasználható mindenfajta immateriális jószág beszerzésére, ami a számviteli törvény szerinti meghatározásnak megfelel. Ilyen különösen az az ingatlanhoz kapcsolódó jogok (például bérleti jog), jogdíj, szellemi tulajdon, know how.

 

Tárgyi eszköz lehet gyakorlatilag bármilyen vagyonelem, ha az a vállalkozás működéséhez, tevékenységéhez szervesen kapcsolódik, és azt a vállalkozás valóban maga használja. Ez azt jelenti, hogy nem lehet olyan beruházást NHP hitelből finanszírozni, amely nem a vállalkozás üzletszerű működésével van kapcsolatban. Üzletszerű az a tevékenység, amelyből profitot akar termelni a cég. Emellett lehet a vállalkozásnak nem üzletszerű tevékenysége, a nonprofit ügyletekre nem vehető igénybe a hitel.

 

Tilalmak

Fontos szabály, hogy a hitelből vásárolt tárgyi eszközök, jószágok nem adhatók bérbe és nem adhatók át harmadik személynek. A bérbeadás tilalma alól egyetlen kivétel van: ha a vállalkozás tevékenysége maga a bérbeadás. Hasonló a helyzet a személyautó beszerzésével: csak akkor finanszírozható a beruházási hitelből, ha a társaság tevékenysége a személyszállítás.

 

Ha a hitelből vásárolt tárgyi eszközt a vállalkozás eladja, akkor a támogatott hitelt azonnal vissza kell fizetni. Ha az eszközöknek csak egy részét adja el, akkor arányosan kell visszafizetni az összeget. Akkor is vissza kell fizetni a hitel arányos részét, ha a vállalkozás a beruházáshoz uniós támogatást is igényelt és kapott. Ez esetben a támogatás összegéből le kell vonni a hitelhez kapcsolódó önrészt, és a fennmaradó összegnek megfelelő hitelt kell visszafizetni azonnal.

 

Ingatlan

Speciális beruházás az ingatlan vásárlása, fejlesztése, erre külön szabályok vonatkoznak. Alapesetben ingatlan építésére, vásárlására csak akkor lehet felhasználni a hitelt, ha az nem lakóingatlan. Lakóingatlan esetében csak akkor vehető igénybe NHP hitel, ha az szálloda, panzió vagy más kereskedelmi szálláshely formájában működik, illetve ha a fejlesztést követően ilyen formában működik.

 

Lakóingatlan esetében még két esetben lehetséges a hitel felhasználása. Az egyik, ha a lakás, lakóház felújítását, vásárlását követően az ingatlant nem lakhatási célból használja a cég. Tipikusan ilyenek a lakásirodák, de akár a lakásban működő fogorvosi rendelő, masszázs szalon is belefér ebbe a kategóriába.

 

Ha az ingatlan legalább tízlakásos lakóház, vagy egy lakóház legalább tíz lakásának megvásárlását tervezi a vállalkozás a hitelből, akkor a lakásokat kizárólag magánszemélyeknek lehet kiadni tartós bérleti szerződés keretében. Az ingatlan bérbeadás esetében is fontos előírás, hogy csak abban az esetben élhet ezzel a vállalkozás, ha a cég tevékenységi köre a bérbeadás.

 

Összegezve

Az NHP Hajrá hitel beruházási célra akár 20 milliárd forinthoz juttathatja a vállalkozásokat. Nagyon alaposan kell azonban eljárni, mert ha elvéti a vállalkozás a szabályok, előírások valamelyikét, akár a teljes hitelt vissza kell fizetni azonnal.

 

Fontos, hogy a cégek csak saját célra vásárolhatnak, a beszerzett eszközt nem adhatják bérbe - kivéve, ha tevékenységük épp a bérbeadás. Csak olyan eszközt szerezhetnek be, amelyik kapcsolódik tevékenységükhöz, működésükhöz. Ingatlanok esetében csak kereskedelmi szálláshelyek, nem lakáscélra használt lakóingatlanok vásárolhatók, fejleszthetők, lakóházban pedig legalább tíz lakást kell bérbe adni hosszú távra, magánszemélyeknek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!